Men neme een grote pot Hollandse bruine bonen, voegt daar wat typische Surinaamse ingredienten aan toe. Kookt daar natuurlijk een potje rijst bij en krijgt zo een van onze favoriete gerechten thuis: Surinaamse bruine bonen met rijst. Of eigenlijk BB met R, zoals de Surinaamse zanger Max Woiski sr. het had afgekort in een van zijn liedjes in de jaren vijftig.
‘Ik vraag je voor een keertje te eten bij mij
Je neemt je vrouwtje mee en je kinders er bij
Je krijgt toch geen kalkoen of een vers kievitsei
Maar wat je bij me eet, zing ‘t refreintje met mij:
B. B. met R. dat is bruine bonen met rijst’
Het originele recept is met zoutvlees, maar dat wordt bij ons thuis niet gegeten. Vandaar mijn variatie met kip, waarbij ik ook nog kousenband erdoor heb gesneden. Om de simpele reden dat mijn peuter op die manier al zijn groenten opeet. Wil je geen kousenband, dan laat je het eruit. En denk je, ‘goh, dat zoutvlees wil ik wel’, dan voeg je het eraan toe.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 2 kleine uien of 1 grote
– 4 teentjes knoflook
– 2 kleine, vierkante maggiblokjes (kijk naar de rood/gele verpakking)
– 1/2tl zwarte peper
– 4 pimentkorrels
– 300-400gr kip (zelf kiezen uit: kippendijen, kipfilet of drumsticks)
– 300gr kousenband in stukjes (optioneel)
– 1el tomatenpuree
– 2 tomaten
– 2 laurierblad
– blik of pot van 800gr bruine bonen (uitgelekt en afgespoeld)
– 2 takjes selderij (alleen de blaadjes)
– zonnebloemolie
– zout
Wat je gaat doen
Snipper de ui en knoflook helemaal fijn. Verwarm in een grote pan of wok 2 eetlepels zonnebloemolie en fruit hier de ui en knoflook in voor 2 minuten. Voeg de maggi blokjes, zwarte peper en pimentkorrels erbij en bak nog even een minuut door.
Doe de kip (in stukjes) erbij en bak totdat de kip rondom dichtgeschroeid is. Voeg daarna de tomatenpuree, tomaten (in stukjes), laurierblad en kousenband erbij en bak dit nog een minuut of 2 mee zodat de tomaat goed ontzuurd is. Als laatste schep je de bruine bonen erdoor, goed doorroeren.
Schenk er een kop kokend heet water bij totdat de ingrediënten net onder staan. Laat dit zeker 1,5 uur zacht stoven totdat de kip heel mals is en de saus wat is ingedikt. Als het tussendoor dreigt droog te koken dan doe je er nog een klein scheutje water bij. Roer op het laatst nog gehakte selderijblaadjes erdoor. Proef en breng eventueel nog op smaak.
Serveer de BB met R met witte rijst en een komkommersalade. Of nog lekkerder, met zuurgoed, bijvoorbeeld komkommer en rode ui uit het zuur. En vergeet de sambal niet 🙂
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.
Zo maak ik ze ook ongeveer! echt een lekker recept als je geen inspiartie hebt voor het avondeten vind ik!
Leuke blog heb je trouwens, ik ga je volgen!
Hey Mariska, thanks en leuk dat je me volgt!
Lijkt me lekker! Maare, ik vraag me af wat voor soort kip er nou het lekkerste bij smaakt? Wat heb jij gebruikt?
Hi Esmee, als je niet wilt kluiven dan zou ik kippendijenfilet in stukjes snijden. En anders lekker met met drumsticks.
Grappig. Jouw recept lijkt erg op de mijne. Ik bak alleen magere spekblokjes mee met de uien. En mij is verteld dat het geheim van BB & R een schepje suiker is. Dus dat doe ik ook.
Ik ga het eens met kouseband proberen. Dat is nieuw voor mij
Hallo Franceska, 🙂
Leuk handig snel recept.
Ik mis alleen de (verse) gember en de Madamme Jeanette. Maar dat is natuurlijk persoonlijk..
Ik doe het ook altijd met Kouseband leuk om te zien dat ik dus niet de enige ben die dat doet. Ook doe ik er altijd een paar in plakjes gesneden Fa Chong worstjes doorheen.
Hele leuke site, ben blij dat ik het gevonden heb. Als ik geen inspiratie heb ga ik deze site gebruiken om dat wel te krijgen. Dat is vandaag ook gelukt. Heb alles gelukkig in huis en ga vandaag BB met R maken.
Veel succes en hartelijk bedankt voor de inspiratie!
Hi Yenk, bij ons thuis gaat er nooit gember door. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Peper gaat er bij ons nooit door, omdat er een kleine peuter mee eet. Er staat wel altijd een pot sambal op tafel 🙂
Hi Francesca,
Als je de peper heel laat wordt het niet heet, maar geeft het wel smaak.
Doe ik hier ook altijd… Als t dan klaar is, schep ik een deel uit de pan voor de kids. Hierna maak ik de peper kapot en laat t nog even sudderen, zodat wij zelf de heerlijke hete BB R hebben 😁.
Zelf doe ik dr ook nog spekjes & 5spices doorheen. Zo geleerd van mn schoonvader…
Top site! Al vele gerechten van je gemaakt.. jummie jummie
Groetjes Femke
Goede tips en wat een lief compliment, dankjewel!
Doe je dezelfde bereidingswijze, maar dan met kookworst , kip, zoutvlees en WITTE BONEN in tomatensaus. .. heb je de Afrikaanse variant.. (angola) echt super lekker! (waar het creoolse gerecht denk ik zijn oorsprong heeft) njang switi! !
Dat klinkt ook goed!
Dit ziet er wel heel Hollands uit…. maar goed, het gaat om de smaak 🙂
Precies 🙂
Heerlijk!!!
Morgen ga ik deze maken ben heel benieuwt bedankt al vast.
Lekker gegeten, laurier vervangen door salamblaadje, pepertje en gember toegevoegd. Zeker voor herhaling vatbaar 😊
Superlekker!!!
Heerlijk! Vandaag gemaakt met sperzieboontjes i.p.v. koudeband. Zuur en homemade sambal erbij, iedereen heeft zitten smullen!
Koudeband 😀 moet natuurlijk kousenband zijn!
BB zijn lang gelee, super! Denk dat ‘t met capucijners ook lekker zal zijn.
Ik ga met snorkel m’n keukenkast in om ‘n blik op te duiken! Ga door F!
Kan ik ook kidney gebruiken ipv bruine bonen ..woon in Australië en hebben hier geen bruine bonen niet.. Of heb je andere optie.. Thanks
Ja hoor, gewoon doen.
Dze gaan we maken, heerlijk! Als je een vega variant zou willen maken laat je dan de bonen nog steeds een poosje stoven? Dank je wel.
Dan heb je aan 15 minuten stoven wel genoeg.
Bij dit recept heb ik een banaan erbij gegeten en bij het tweede bord, suiker toegevoegd.
Klinkt misschien als een rare combinatie maar geeft een heerlijke smaakexplosie.
Die combinatie kende ik inderdaad nog niet, maar ik ga het gewoon eens uitproberen. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt 🙂
Haii francesca.
Ik ga het vandaag maken en ben erg benieuwd! 🙂
Hoop dat je lekker hebt gegeten 🙂
Hi, als je bruine bonen uit een pot anderhalf uur meekookt, blijft er dan nog wel wat van over?
Yes
Een Mme Jeanette Peper mee laten pruttelen! En schep de bruine bonen (gewassen) erdoor nadat het 1,5u heeft geprutteld.