Surinaamse marinade van The Mr.

Mijn Mr. kan ontzettend lekker koken. Hij doet het alleen niet zo vaak. Nou geef ik ‘m ook niet veel ruimte daarvoor met mijn wekelijkse receptenplanning. Terwijl ik het eigenlijk heerlijk vind als hij in de keuken staat. Afgelopen week had ik een openbaring, want ik kan zijn recepten natuurlijk …

Mijn Mr. kan ontzettend lekker koken. Hij doet het alleen niet zo vaak. Nou geef ik ‘m ook niet veel ruimte daarvoor met mijn wekelijkse receptenplanning. Terwijl ik het eigenlijk heerlijk vind als hij in de keuken staat. Afgelopen week had ik een openbaring, want ik kan zijn recepten natuurlijk ook gewoon hier posten! En als jullie die nou heel lekker vinden dan gaat hij vast meer koken en kan ik meer achterover leunen en proeven. Slim hè 😉

Surinaamse marinade2

Een recept wat ik graag met jullie wil delen is zijn marinade. De onovertroffen Surinaamse marinade voor kip of rund. Zo’n marinade die je met liefde maakt en uren laat intrekken voor de meest intense smaak. Aangezien we al in het BBQ seizoen zijn beland, wordt het tijd dat ik deze met jullie deel. Maar je mag de kip van mij ook bakken in de oven, in de grillpan, in de Airfryer of waar je ook in bakt. Als je maar zorgt dat je de tijd hebt genomen om de marinade te laten intrekken. En vergeet vooral die liefde niet, volgens The Mr. is dat het ‘secret ingredient’ waar elke marinade niet goed, maar juist perfect van wordt.

Wat je nodig hebt voor circa 1,5 kilo kip

– 2 uien
– 1 teentje knoflook
– 50ml sojasaus
– 50ml ketjap
– 10ml arachideolie
– 1el gemberolie (of 1tl geraspte gember)
– 2×2 kleine Surinaamse maggiblokjes, verkruimeld
– 1/2el bruine basterdsuiker
– 1/2tl 5 spices poeder
– 1/2tl pimentpoeder
– 1/2tl laos poeder
– 1/2tl korianderzaad
– 1,5 kilo kipstukken (naar keuze)

Wat je gaat doen

Eigenlijk is het verzamelen van alle ingredienten nog het meeste werk, want de bereiding is niet zo complex. Hak allereerst 1 ui + de knoflook helemaal fijn. Als je verse gember gebruikt i.p.v. gemberolie dan maal je deze hier ook mee. De andere ui hak je grof.

Surinaamse marinade3

Pak een grote platte schaal waar alle ingredienten voor de marinade in gaan en meng alles goed, en met liefde, door elkaar. Doe de stukken kip (eventueel eerst nog gewassen) bij de marinade en smeer de kip helemaal in, wederom met liefde, met de marinade. Dek de schaal af en laat minstens een uur of 8 intrekken. Ideaal is het als je de avond van te voren marineert, de kip af en toe nog even husselt in zijn marinade en dan de volgende dag bakt.

Surinaamse marinade4

PS zo ziet trouwens onze keuken eruit na het maken van 1 bakje marinade, hihi.

Surinaamse marinade5

Tip: mag je kip wat pit hebben? Maal dan ook ‘n pepertje fijn en meng deze door de marinade.

Op zoek naar meer Surinaamse recepten? Die vind je hier.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)