Nog geen stemmen

Tarte tatin van de barbecue met perzik

50 minuten
Nagerecht
Barbecue

Samenwerking – Als we lekker aan het buiten eten zijn, vind ik het heerlijk om ook een dessert te maken op de barbecue. Soms gebruik ik daarvoor de restwarmte (denk aan gestoofde ananas of gegrilde watermeloen) of ik maak er echt werk van… En dan maak ik heel graag tarte …

Samenwerking – Als we lekker aan het buiten eten zijn, vind ik het heerlijk om ook een dessert te maken op de barbecue. Soms gebruik ik daarvoor de restwarmte (denk aan gestoofde ananas of gegrilde watermeloen) of ik maak er echt werk van… En dan maak ik heel graag tarte tatin van de barbecue! Die je eigenlijk op dezelfde manier maakt als dat je het binnen in je keuken zou doen. Eerst karamel maken, daarna het fruit erin, afdekken met bladerdeeg en laten garen.

Dit heb je nodig voor tarte tatin van de barbecue

Om tarte tatin te maken heb je maar heel weinig nodig. Alleen een barbecue met deksel die gesloten kan worden en een gietijzeren skillet (oftewel een vuurvaste gietijzeren koekenpan) of gietijzeren schaal. De skillet die ik uiteindelijk heb gebruikt had een diameter van 20 cm en dat was de perfecte maat. Ik had vervolgens wel iets te veel boter en suiker gebruikt, maar dat heb ik voor jullie aangepast in het recept.

Check ook even of je nog genoeg kolen in je barbecue hebt zitten om het dessert te maken. Hij kan nog weleens snel leeg raken na een fijne barbecuesessie en dan zal je bladerdeeg nooit gaar worden. Maar ja, van kolen bijvullen is nooit iemand minder geworden toch? 😉

Eerst boodschappen doen bij PLUS

Ook deze zomer kook en eet ik natuurlijk weer buiten samen met PLUS, zij inspireerden me dan ook voor dit gerecht. Ik vond het leuk om met seizoensfruit aan de slag te gaan en nam perziken en Nederlandse blauwe bessen mee. En zo werd mijn tarte tatin met perzik opeens een variant met perzik én blauwe bessen, wat superlekker was. Je kunt trouwens alle kanten op met je tarte tatin, ook met appel, peer, kersen of abrikozen kun je aan de slag.

Je kunt deze tarte tatin trouwens ook maken met perziken uit blik! Ik heb altijd wel iets van ingeblikt fruit in huis en dat werkt ook goed. Voor het bladerdeeg kun je 4 – 5 plakjes diepvries bladerdeeg gebruik als je een skillet van 20 cm gaat vullen. Voor een grotere skillet of vuurvaste schaal kun je het koelverse bladerdeeg van JAN gebruiken.

Ingrediënten

  • 50 gr suiker + extra
  • 25 gr boter
  • handje blauwe bessen
  • 3 - 4 perziken, gehalveerd (vers of uit blik)
  • 4 - 5 plakjes koelvers bladerdeeg, ontdooid
  • 1 ei, losgeklopt

Ook nodig

  • barbecue met deksel
  • gietijzeren skillet of vuurvaste schaal van 20 cm diameter, groter kan ook, maar dan moet je wat meer karamel maken en heb je ook wat meer perziken en bladerdeeg nodig

Aan de slag!

  • Controleer eerst of je nog genoeg kolen hebt en vul anders bij. Verhit je barbecue tot een temperatuur van circa 200 graden (direct vuur) en zet je skillet op het vuur met de suiker en boter. Sluit de deksel en laat in 5 - 10 minuten karameliseren tot een lichtbruine karamel. De totale tijd is afhankelijk van hoe dicht de skillet boven de kolen ligt. Hoe dichter erop, hoe sneller het zal gaan, dus hou je karamel goed in de gaten. Haal de skillet uit de barbecue.
  • Zet een hitteschild in je barbecue (of schuif de kolen weg) en verhoog de temperatuur naar 225 graden.
  • Strooi ondertussen gelijkmatig een handje blauwe bessen in de karamel en leg de gehalveerde perziken met de snijkant naar beneden in de karamel. Zorg dat de perziken goed tegen elkaar aan liggen. Leg de plakjes bladerdeeg eroverheen, snijd eventueel iets bij, en duw (voorzichtig graag, want karamel is bloedheet) het bladerdeeg aan de zijkanten tussen de perziken en de wand van de pan. Maak een paar inkepingen in het bladerdeeg met een scherp mesje en bestrijk licht met het ei. Strooi er nog wat kristalsuiker over.
  • Zet de skillet in de voorbereide barbecue en bak 30 - 35 minuten op 225 graden indirect tot het bladerdeeg goudbruin en gaar is.
  • Haal de skillet met vuurvaste handschoenen uit de barbecue en zet ‘m op een onderzetter. Pak een groot bord, een schaal of een plank en zet die erop. Draai nu (met je handschoenen) de pan om zodat de tarte tatin op je serveeroptie terecht komt.
  • Serveer de tarte tatin van de barbecue met vanille-ijs, slagroom of custard. Geniet van het samen buiten eten!

Notities

  • Dit recept is voldoende voor 4 personen.
  • Bereiding: 15 minuten + Bakken: 30 - 35 minuten.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met PLUS, lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)