Tijd voor een feestje? Pimp je kaasplank!

Oer-Hollands en altijd gezellig is het welbekende kaasplankje met blokjes oude kaas en wellicht wat mosterd. Niets mis mee, maar er zijn zoveel lekkere soorten kaas en mini-gerechtjes die je ermee kunt maken waardoor je met gemak ook eens een wat spectaculairder plankje maakt. Combineer kazen bijvoorbeeld eens met andere …

Oer-Hollands en altijd gezellig is het welbekende kaasplankje met blokjes oude kaas en wellicht wat mosterd. Niets mis mee, maar er zijn zoveel lekkere soorten kaas en mini-gerechtjes die je ermee kunt maken waardoor je met gemak ook eens een wat spectaculairder plankje maakt. Combineer kazen bijvoorbeeld eens met andere ingrediënten, pas een andere bereiding toe of presenteer het feestelijk. Vandaag geef ik je tips hoe je gemakkelijk je kaasplank kunt pimpen. Zet je schrap, want het wordt een dolle boel!

Kaassoorten in overvloed

Er zijn vele soorten kaas die je kunt gebruiken op je kaasplank. Hartstikke interessant en lekker om daarmee te variëren. Er zijn bijvoorbeeld alleen al in Frankrijk meer dan 365 soorten Franse kaas te vinden en dan heb je pas één land gehad. Er valt dus altijd wel iets nieuws te proberen.

Pimptip #1 – Camembert fondue met cranberrycompote

Camembert is een van mijn favoriete kazen. Met gewoon een plakje op een stukje stokbrood maak je me al blij. Nog blijer werd ik echter van het dopen van m’n broodje in een heuse camembertfondue mét cranberrycompote. Qua presentatie ook nog eens erg leuk dus zeer geschikt op de feestelijke kaasplank.

Voor de camembertfondue snijd je met een mes een raster in de bovenkant van de kaas. Bestrijk de bovenkant met olijfolie en steek in de inkepingen wat verse rozemarijn en in plakjes gesneden knoflook. Laat vervolgens de camembert op bakpapier of in een vuurvast bakje in zo’n 15-20 minuten zacht worden in een oven van 180 graden.

Maak tegelijkertijd wat crostini in de oven. Snijd daarvoor een stokbrood in plakjes, besprenkel die met olijfolie en zeezout en rooster ze 10 minuten in de oven, ook op 180 graden.

tijd_voor_een_feestje_pimp_je_kaasplank_2

De cranberrycompote is de kers (of cranberry in dit geval) op de taart bij de fondue en is ook nog eens erg simpel om te maken. Verwarm 350 gr verse of bevroren cranberries, 125 ml port, 100 ml rode wijn azijn, 150 gr poedersuiker en 1 tl pimentpoeder in een steelpannetje tot het begint te koken. Laat dit op laag vuur in 15 minuten inkoken tot de gewenste dikte. Voeg eventueel naar smaak nog wat extra poedersuiker toe. Laat het geheel afkoelen en dan is de compote klaar voor de kaasplank.

Wil je een recept voor cranberrycompote zonder alcohol? Ook daarvoor hebben we een recept.

tijd_voor_een_feestje_pimp_je_kaasplank_1-1

Pimptip #2 – Dadels met roomkaas, pecannoten en prosciutto

Deze kleine, doch zeer smaakvolle hapjes vinden we zelf een zalige ontdekking. Het is namelijk heel eenvoudig om te maken. Je snijdt de dadels open en haalt de pit eruit. Vul ze daarna met roomkaas (wij gingen voor roomkaas met perzik en ananas) en wat fijngehakte pecannoten. Rol er een half plakje prosciutto omheen en bak kort in de koekenpan rondom aan (voor een vegetarische versie laat je de laatste stap weg).

tijd_voor_een_feestje_pimp_je_kaasplank_3

Pimptip #3 – Hollandse oude kaas met Amsterdams tafelzuur

Ook wij konden het niet laten om Hollandse kaas aan het kaasplankje toe te voegen, want laten we eerlijk zijn die kan eigenlijk ook helemaal niet ontbreken. Nu kun je deze standaard in blokjes presenteren, maar wij gingen voor een andere klassieker en voegden er wat Amsterdams tafelzuur aan toe op een prikker. Daar mag natuurlijk ook nog een bakje mosterd bij.

tijd_voor_een_feestje_pimp_je_kaasplank_4

Pimptip #4 – Dip van blauwe kaas met cranberry en tijm

Deze dip van blauwe kaas is onze eigen favoriet van de kaasplank. De blauwe kaas is op deze wijze niet te overheersend en tegelijkertijd proef je ‘m toch goed. Door de tijm krijgt het wat extra pit en de cranberries geven ‘m een zoetje. Heerlijk! Met deze dip is je kaasplank sowieso al geslaagd.

Hoe maak je ‘m? Doe 100 gr zachte blauwe kaas, 2 el crème fraîche, de blaadjes van een takje verse tijm en een 2 el fijngehakte gedroogde cranberries in je keukenmachine of hakmolen en maal grof. Lekker op wat rozemarijn crackers.

tijd_voor_een_feestje_pimp_je_kaasplank_5

Pimptip #5 – Gedroogde vijgen met Périgord en pecannoten

Simpeler dan deze pimptip gaat het niet worden. Je snijdt een vijg open, stopt hier een plakje Périgord en een pecannoot tussen en de vijg-kaassandwich is geboren. Naast dat het er heel leuk uitziet, is het ook nog eens een lekkere combi. Je kunt gemakkelijk variëren met kaassoorten, iedere milde, Franse kaas zal hier lekker bij smaken.

tijd_voor_een_feestje_pimp_je_kaasplank_6

Pimptip #6 – Geitenkaas op roggebrood met honing en walnoten

Zoals velen zijn wij ook dol op geitenkaas. Zowel in de zachte als de harde variant. Voor een kaasplankje vinden we de harde variant het meest geschikt, anders wordt het zo’n smeerboel. Alhoewel je daar ook een lekkere dip mee kunt maken. We maakten ook hier weer een feestje van en serveerden de geitenkaas op plakjes roggebrood met een beetje honing en wat geroosterde en vervolgens fijngehakte walnoten.

tijd_voor_een_feestje_pimp_je_kaasplank_7

Pimptip #7 – Extra smulmateriaal

Buiten de verschillende kaasgerechtjes kun je de kaasplank ook pimpen door extra aankleding, oftewel smulmateriaal toe te voegen. Denk aan simpele soepstengels met een plakje Italiaanse ham eromheen. Zet deze samen in een glaasje en het is gelijk een feestje.

Voeg ook wat extra garnituur toe op de plank. Denk bijvoorbeeld aan druiven, gedroogde vruchten of geroosterde noten. Deze smaken passen lekker als afwisseling bij de kaas en het geeft een gezellige indruk.

Verder zou je ook nog kunnen pimpen met crackers. Ga niet gelijk voor de standaard crackers, maar neem ook eens een variant met rozemarijn, zeezout, peper of tijm. Die kunnen je dip zomaar weer een extra smaaksensatie geven!

tijd_voor_een_feestje_pimp_je_kaasplank_8

Met deze pimptips voor je kaasplank ben je klaar om van iedere verjaardag, feestdag of zondagmiddag een echt feestje te maken. Combineer vooral en gebruik je eigen creativiteit!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca