Vandaag trappen we af met het voorgerecht van het budget kerstmenu. Naast alle kerstgerechten die we samen met chefs maakten, willen we namelijk laten zien dat je ook met een klein budget al een fantastisch kerstmenu op tafel kunt zetten. Door goed in te kopen, slim gebruik van ingrediënten en het toevoegen van een snufje creativiteit.
Zelf ben ik net gaan samenwonen en merk ik hoe hard het kan gaan met het geld. Zeker wat de betreft de boodschappen. Ik probeer dan ook op te letten met wat ik wanneer koop, bijvoorbeeld zoveel mogelijk groenten die in het seizoen zijn. Buiten dat die het lekkerst zijn, zijn deze dan ook nog eens goedkoper. En daar maken we ook graag gebruik van tijdens Kerst. Het gehele menu wat we hebben samengesteld (het hoofdgerecht komt morgen online en het nagerecht overmorgen) kost voor vier personen € 38,50 en dat is dus € 9,62 p.p.* voor een driegangen kerstmenu. Grote kans dat je hier ook nog wat van overhoudt waar je de volgende dag van kunt smullen.
Het voorgerecht is een trio van pastinaak en kost totaal € 8,30, dus € 2,10 p.p. afgerond. Hiervoor maak je drie super smaakvolle gerechtjes waarin de verschillende bereidingen van pastinaak mooi samenkomen. Maar je kunt natuurlijk ook een van de gerechten maken en dan iets meer serveren of het combineren in je eigen menu. Wees vooral creatief!
* De prijs is gebaseerd op alle ingrediënten die je nodig hebt, behalve de standaard ingrediënten zoals bijvoorbeeld peper, zout, suiker en olijfolie. Sommige ingrediënten maak je niet helemaal op en kun je ook weer gebruiken voor een ander gerecht in het menu, zoals in dit geval de tijm voor het hoofdgerecht.
Kun je dit trio ook deels van te voren maken?
Zij biet en pastinaak rauw in de salade? Of moet je toch een beetje gaar maken?
Yes, is rauw. Kan prima, omdat je het heel dun snijdt.
Oh sorry, ik zie het al 🙂
Afgelopen kerst gemaakt als voorgerecht; super! Niet te zwaar en heerlijk van smaak, echt een aanrader 🙂
Zij biet en pastinaak rauw in de salade? Of moet je toch een beetje gaar maken?
Ben ik ook benieuwd naar! Zoals het eruit ziet in het recept, is het rauw.
Yes, is rauw. Wordt eerst heel dun geschild en daarna gemarineerd 🙂
Leuk recept! Kunnen de pastinaakblokjes uit de oven ook al van tevoren (in de ochtend) gemaakt worden? Zodat ik ze bij het kerstdiner alleen nog even hoef op te warmen, bv kort in de oven of in de koekenpan?
En gebruik je hiervoor rode ui, of maakt dat niet uit?
Zou het ook lekker zijn om port toe te voegen aan de karameliserende uitjes, of gaat dat niet goed?
Rode ui kan prima, en port ook. Maar dan zou ik de balsamicoazijn achterwege laten.
Ja hoor, geen probleem.