Nog geen stemmen

Hartige taart met pastinaak, appel en Gruyère

1 uur 15 min
Hoofdgerecht
Hartige taart

Bij de eerste hap van deze hartige taart met pastinaak, appel en Gruyère proef je gelijk de herfst. Hij is heel makkelijk te maken, rijk en romig van smaak. Wij aten deze hartige taart met pastinaak lekker als avondeten, daar kun je als je wilt nog een kopje soep bij …

Bij de eerste hap van deze hartige taart met pastinaak, appel en Gruyère proef je gelijk de herfst. Hij is heel makkelijk te maken, rijk en romig van smaak.

Wij aten deze hartige taart met pastinaak lekker als avondeten, daar kun je als je wilt nog een kopje soep bij serveren. Denk aan een uiensoep of licht gebonden mosterdsoep. Ik vond een stuk ook heel lekker als lunch, eventueel met een simpele salade ernaast. En per stuk invriezen kan denk ik ook prima, ook al heb ik dat zelf nog niet geprobeerd. Want na 2 dagen was ‘ie op ;-). Geniet van deze hartige taart!

Ingrediënten

  • 300 gr rode ui, in dunne halve ringen
  • bakolijfolie
  • zout
  • 6 takjes tijm + blaadjes van 2 takjes extra
  • 2 el appelciderazijn
  • 1 kg pastinaak, geschild en in blokjes
  • 1/2 tl pimentpoeder of nootmuskaat
  • 1 volle el rove mosterd
  • 4 eieren
  • 200 ml slagroom
  • zwarte peper
  • 1 rol koelvers deeg voor hartige taart en quiche
  • 1 friszure appel, in dunne partjes
  • 100 gr Gruyèrekaas, geraspt
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een springvorm in van circa 24 cm doorsnede
  • Tip: Het formaat van de springvorm luistert niet zo nauw, hij wordt wat hoger of lager als je een andere springvorm gebruikt.
  • Verhit een grote hapjespan op middellaag vuur en fruit de rode ui 10 minuten in 2 eetlepels bakolijfolie met een snuf zout en de takjes tijm. De uien mogen niet bruin worden, zet het vuur lager als dat gebeurt. Blus af met de ciderazijn en laat dit verdampen. Vis daarna de lege takjes tijm eruit.
  • Zet het vuur iets hoger en roer de pastinaak erdoor met het pimentpoeder, bak dit een paar minuten. Roer op het laatst de mosterd erdoor.
  • Klop de eieren los met de slagroom en een goede snuf zout en peper.
  • Bekleed de springvorm met het deeg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Verdeel het pastinaak-uienmengsel over de bodem en schenk het eimengsel erover.
  • Leg de partjes appel in een waaier in het midden van de taart en bestrooi met blaadjes tijm. Strooi daarna de Gruyère erover en sla het overtollige daag over de taart heen.
    hartige taart met pastinaak appel en gruyere 4 scaled 2
  • Bak de hartige taart met pastinaak circa 45 - 50 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en krokant is. Laat je niet verleiden om ‘m te snel eruit te halen, want je wilt ook dat de bodem goed gaar wordt. Dek de bovenkant eventueel de laatste 10 minuten af met een vel aluminiumfolie zodat deze niet te bruin kan worden.
  • Laat de hartige taart 10 minuten rusten op een rek en snijd er daarna punten uit om te serveren.

Notities

  • Met dit recept maak je 1 hartige taart met 12 punten.
  • Bereiding: 25 minuten + Oven: 45 - 50 minuten

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)