Nog geen stemmen

Quiche met spek, kaas en appel

55 min
Hoofdgerecht
Italiaans

Afgelopen zondag vertelde ik jullie al uitgebreid over de Zuid-Tiroolse producten die ik thuis had ontvangen. Daarmee maakte ik onder andere een zalige risotto met rode wijn en appel en vandaag is het tijd voor het tweede recept: een quiche met spek, kaas en appel. En als ik mijn buren …

Afgelopen zondag vertelde ik jullie al uitgebreid over de Zuid-Tiroolse producten die ik thuis had ontvangen. Daarmee maakte ik onder andere een zalige risotto met rode wijn en appel en vandaag is het tijd voor het tweede recept: een quiche met spek, kaas en appel. En als ik mijn buren mag geloven (die regelmatig gaan skiën in Zuid-Tirol), bracht de smaak hen gelijk in Zuid-Tiroolse sferen! Of het een traditioneel Zuid-Tirools recept is betwijfel ik, maar als je er alleen producten uit die regio voor gebruikt dan mag ik het wel zo noemen, nietwaar ;-). En mocht je die producten nou niet kunnen vinden, dan heb ik ook wat tips voor andere producten in het recept gegeven.

Tijd om te koken!

Ik vond het een uitdaging om alle Zuid-Tiroolse producten te combineren in dit tweede recept. En dat is zeker gelukt met de spek, kaas en appels. De witte Weissburgunder Riserva wijn serveerde ik erbij, het werd een waanzinnig ‘klinkend’ kwartet.

Ingrediënten

  • 200 gr ui
  • 1 friszure appel
  • 1 el citroensap
  • 200 gr Zuid-Tiroolse spek uit één stuk, of kies een stuk rookspek
  • zwarte peper
  • 5 eieren
  • 120 ml slagroom
  • 175 gr geraspte Stilfser Bob kaas, vraag ernaar bij je kaaswinkel en kies anders voor een goed smeltende, scherp-kruidige kaas. Hele andere regio, maar Gruyère zou ook prima kunnen.
  • zout
  • 1 rol koelvers quichedeeg
  • paneermeel
  • serveer erbij: een frisse groene salade die aangemaakt is met olijfolie, witte wijnazijn, zout en peper
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een quichevorm in met boter of bakspray.
  • Snijd de ui in dunne, halve maantjes. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Meng deze met het citroensap om verkleuring tegen te gaan. Snijd het stuk spek in kleine blokjes.
  • Verhit een koekenpan en bak hierin de blokjes spek krokant zonder extra vet. Schep de blokjes uit de pan en bak daarna de ui 5 minuten in het spekvet op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Zet daarna het vuur uit en schep de blokjes spek en appel door de ui. Breng verder op smaak met peper.
  • Klop de eieren los met de slagroom en roer daarna de geraspte kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  • Bekleed de quichevorm met het quichedeeg en druk de zijkanten goed aan. Prik gaatjes in de bodem met een vork en strooi een dun laagje paneermeel over de bodem.
  • Schep de vulling van de ui, spek en appel op het deeg en schenk daarna het eimengsel er gelijkmatig over. Vouw overlappend deeg over de vulling heen en bestrijk dit eventueel nog met losgeklopt ei.
  • Zet de quiche in de oven en bak 35 - 40 minuten tot de quiche gaar en goudbruin is.
  • Laat de quiche daarna 10 minuten rusten en snijd in punten. Serveer met de frisse groene salade en een glas gekoelde Alto Adige DOC Weissburgunder Riserva.

Notities

  • Met dit recept maak je 1 quiche voldoende voor 4 - 6 personen als hoofdgerecht.
  • Bereiding 20 minuten, oven 35 - 40 minuten.

Geniet van deze heerlijke quiche met spek, kaas en appel waarmee je je even helemaal in Zuid-Tiroolse sferen waant!

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)