Uit Zuid-Tirol: Quiche met spek, kaas en appel

Samenwerking – Afgelopen zondag vertelde ik jullie al uitgebreid over de Zuid-Tiroolse producten die ik thuis had ontvangen. En dan heb ik het over de karakteristieke DOC wijnen van Alto Adige, Südtiroler Apfel BGA, Stilfser BOB kaas en Südtiroler Speck BGA uit Zuid-Tirol. Daarmee maakte ik onder andere een zalige risotto met rode wijn en appel en vandaag is het tijd voor het tweede recept: een quiche met spek, kaas en appel. En als ik mijn buren mag geloven (die regelmatig gaan skiën in Zuid-Tirol), bracht de smaak hen gelijk in Zuid-Tiroolse sferen! Of het een traditioneel Zuid-Tirools recept is betwijfel ik, maar als je er alleen producten uit die regio voor gebruikt dan mag ik het wel zo noemen, nietwaar 😉

Zo herken je de echte Zuid-Tiroolse producten

Ik vertelde de vorige keer al dat de producten uit Zuid-Tirol zo uniek en exemplarisch zijn voor de kwaliteit vanuit Europa dat ze kwaliteitslabels hebben gekregen vanuit de Europese Unie (EU). Wanneer je op de producten de labels Wijn Alto Adige DOC, Südtiroler Apfel BGA, Südtiroler Speck BGA en Stilfser BOB kaas ziet weet je dat je te maken hebt met ‘the real deal’ uit Zuid-Tirol.

De producten zijn trouwens nu nog niet verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten (zijn ze wel heel druk mee bezig), maar soms wel bij speciaalzaken (denk aan je kaasboer en wijnhandel). Maar als het in de toekomst goed verkrijgbaar is in Nederland, dan wil je wel zeker weten dat je bijvoorbeeld echte Zuid-Tiroler spek koopt en niet iets wat erop lijkt. In mijn vorige artikel lees je alles over de labels en hoe je die kunt herkennen!

Tijd om te koken!

Ik vond het een uitdaging om alle Zuid-Tiroolse producten te combineren in dit tweede recept. En dat is zeker gelukt met de spek, kaas en appels. De witte Weissburgunder Riserva wijn serveerde ik erbij, het werd een waanzinnig ‘klinkend’ kwartet.

Wat je nodig hebt voor 1 quiche (genoeg voor 4 personen)

  • 200 gr ui
  • 1 friszure appel
  • 1 el citroensap
  • 200 gr (Zuid-Tiroolse) spek uit één stuk
  • zwarte peper
  • 5 eieren
  • 120 ml slagroom
  • 175 gr geraspte Stilfser Bob kaas (vraag ernaar bij je kaaswinkel)
  • zout
  • 1 rol koelvers quichedeeg
  • paneermeel
  • serveer erbij: een frisse groene salade die aangemaakt is met olijfolie, witte wijnazijn, zout en peper

Wat je gaat doen

Bereiding: 20 minuten + Oven: 35 – 40 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een quichevorm in met boter of bakspray.
  2. Snijd de ui in dunne, halve maantjes. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Meng deze met het citroensap om verkleuring tegen te gaan. Snijd het stuk spek in kleine blokjes.
  3. Verhit een koekenpan en bak hierin de blokjes spek krokant zonder extra vet. Schep de blokjes uit de pan en bak daarna de ui 5 minuten in het spekvet op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Zet daarna het vuur uit en schep de blokjes spek en appel door de ui. Breng verder op smaak met peper.
  4. Klop de eieren los met de slagroom en roer daarna de geraspte kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Bekleed de quichevorm met het quichedeeg en druk de zijkanten goed aan. Prik gaatjes in de bodem met een vork en strooi een dun laagje paneermeel over de bodem.
  6. Schep de vulling van de ui, spek en appel op het deeg en schenk daarna het eimengsel er gelijkmatig over. Vouw overlappend deeg over de vulling heen en bestrijk dit eventueel nog met losgeklopt ei.
  7. Zet de quiche in de oven en bak 35 – 40 minuten tot de quiche gaar en goudbruin is.
  8. Laat de quiche daarna 10 minuten rusten en snijd in punten. Serveer met de frisse groene salade en een glas gekoelde Alto Adige DOC Weissburgunder Riserva.

Geniet van deze heerlijke quiche met spek, kaas en appel waarmee je je even helemaal in Zuid-Tiroolse sferen waant! Heb je de smaak te pakken hierna? Maak dan ook eens mijn risotto met rode wijn en appel, hier vind je het recept.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van deze heerlijke quiche met spek, kaas en appel waarmee je je even helemaal in Zuid-Tiroolse sferen waant Lekker als lunch, hoofdgerecht met een salade of bij de borrel.

Dit is een samenwerking met Europa, waar kwaliteit thuis is. Lees hier mijn disclaimer.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Uit Zuid-Tirol: Quiche met spek, kaas en appel”

  1. Klinkt super lekker. Ben sowieso wel dol op quiches. Alleen….je zegt het zelf al. Zuid-Oostenrijkse producten zijn hier nog niet te krijgen. Wat kan je het beste als vervanging nemen? En dan vooral qua wijn en kaas denk ik.

    1. Voor wijn uit Zuid-Tirol kun je zeker bij een wijnhandel terecht. En de Stilfser kaas kun je wellicht wel bij je kaasboer krijgen. Ik heb het bij mijn kaasboer gecheckt en hij had het gewoon 🙂