Chocolade lava cake met een hart van dulce de leche

Vandaag ronden we het valentijnsmenu af met een echt verwendessert. Niet alleen maken we chocolade lava cakes, maar die vullen we ook nog eens met een hart van dulce de leche. Wat mij betreft de allerlekkerste karamelsaus die er is. Ik heb in Nederland nog niet de ultieme kant-en-klare dulce gevonden (iemand tips?), maar gelukkig kun je het zelf ook maken. Het luistert trouwens nauw om de cake zo te bakken in de oven dat de binnenkant vloeibaar blijft, maar als je dat eenmaal onder de knie hebt…je verovert er zomaar het hart van je geliefde mee.

Wat je nodig hebt voor 2 chocolade lava cakes

– 50gr pure chocolade
– 55gr boter + extra om in te vetten
– 1 ei
– 1 eidooier
– 40gr suiker
– 25gr bloem
– 2el dulce de leche (bekijk hier het recept)
– om te serveren: poedersuiker

chocolade-lava-cake-met-een-hart-van-dulce-de-leche-2

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet 2 kleine ovenschaaltjes licht in met boter.

Breek de chocolade in stukjes en doe samen met de boter in een steelpannetje. Smelt dit zachtjes zonder te laten koken en laat daarna iets afkoelen.

Meng het ei met de eidooier en suiker en klop dit schuimig. Schep daarna de gesmolten chocolade met boter erdoor en de bloem. Vul de schaaltjes voor de helft met het beslag en schep daar een eetlepel dulce de leche in. Vul vervolgens verder met de andere helft van het beslag.

Zet de schaaltjes in de oven en bak ze 10-12 minuten. Let goed op terwijl ze in de oven staan. Als de bovenkant gaar is, kunnen ze eruit. Niet te lang laten doorbakken, want dan heb je geen vloeibare kern. Snijd de cakejes los van de zijkant van het bakje met een warm mes en stort ze daarna op het bord. Bestrooi met poedersuiker en serveer direct.

chocolade-lava-cake-met-een-hart-van-dulce-de-leche-3

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Chocolade lava cake met een hart van dulce de leche”

  1. Dulce de leche was één van mijn favorieten, helaas heb ik sinds enkele jaren een koemelkallergie. Zou je dit ook kunnen maken met plantaardige melk (geen soja) dan wel op de originele manier (3u roeren in de pot)?

    1. Voor de mensen met een koemelk intolerantie, sommige Albert Heijn’s verkopen blikjes gecondenseerde kokosmelk. Werkt perfect! Gebruik het ook voor banoffee pie en chocolade fudge.

  2. Ik heb een goede tip voor kant en klare dulce de leche! Bij Patagonias in Amstelveen (waar je ook heerlijk ijs en gebak kunt kopen – alfajores!) verkopen ze verschillende maten potten, geimporteerd vanuit Argentinië. Heel lekker!

  3. Ik kookte ook altijd de blikjes gecondenseerde melk, tot ik in een buitenlands supermarktje/groenteboertje in Middelburg ook kant en klare blikjes dulce de leche vond. Heerlijk en ideaal, bijvoorbeeld voor banoffee pie, maar ook voor dit recept! Merk is Nestlé Carnation.

  4. Het was heerlijk! Alleen voor onze oven was 12 minuten net te kort denk ik. De buitenkant was hard maar er was nog net teveel vloeibare cake naast de dulce de leche. Maar de smaak was geweldig!!!

  5. Hoihoi. Hoe groot zijn de ovenschaaltjes die worden gebruikt?ik wil ze namelijk heel graag maken maar weet niet wat voor bakjes ik moet hebben.

  6. Hoi Francesa, Ik heb geprobeerd de chocolade lava cake te maken, alles precies volgens recept, maar daar ik dacht ik wat grote bakjes had, heb ik het recept verdubbeld. Mijn bakjes zijn doorsnede boven ongeveer 10 cm, onderkant ongeveer 9cm. Alles dus verdeeld in die 2 bakjes, 12 minuten in de oven, van boven was het droog, maar toen ik het omkeerde was de onderste laag nog wat vloeibaar. Heb het gauw weer terug in oven gezet, toen was het beter, maar dan is toch het effect weg, net zoals bij een moule. Ik had in elk bakje omdat het dubbel was, dus 2 eetlepels dulce gedaan, misschien een te grote eetlepel, geen idee.
    Of was de bloem misschien niet lang genoeg doorgeroerd. Ik heb het met een houten lepel omgeschept Wat zal mijn fout zijn??? Heb jij enige idee. Kun jij mij de maat van jouw bakjes geven aub. doorsnee en hoogte? Misschien moet ik die maar gaan kopen. Holor graag wat van je.

    Groetjes
    Anita

    1. Hi Anita, dat zijn heel veel vragen 🙂 Ik heb geen idee meer hoe groot mijn bakjes waren, want ik heb deze in een vakantiehuis in Frankrijk gemaakt. Wat ik wel weet was dat het koffiekopjes waren.
      Ik denk dat er te veel in een bakje is gegaan en ik ben benieuwd op welke stand je je oven hebt gezet. Want als alleen de bovenkant gegaard is lijkt het op alleen bovenwarmte. Moet inderdaad niet te veel dulce in, want dat gaart niet. En als die naar de boven zakt, krijg je dus ook geen gare bodem. Bloem wel of niet voldoende doorroeren moet niet uitmaken. Lang verhaal kort: ik zou ze met de maat van jouw bakjes gewoon volgens het recept maken en zorgen dat je zowel boven als onderwarmte hebt.

  7. Zag altijd op om de dulce de leche te maken in een pan met water, maar in de oven gaat het perfect volgens jouw aanwijzigingen. Ik maakte uit het recept 4 lavacakejes in siliconen vormpjes, 8 min op 200 gr. Volgende keer een bolletje ijs erbij. Dit is een blijvertje.

  8. Wow! Wat een geweldig, heerlijk recept! De Dulce was inderdaad heel erg makkelijk te maken en smaakte heerlijk. De cake was heerlijk! Ik denk dat ik er iets te veel dulce in heb gedaan, want deze was naar de bodem gezakt, waardoor hij niet helemaal gaar was. Volgende keer iets minder maken, want het was toch wel erg machtig. Maar o, wat een heerlijk recept. Dank je wel!

  9. Ha francesca,

    Ik ben al even aan het oefenen voor de kerst en deze cakejes staan op de planning voor het desser. Zojuist de dulce de leche uit de oven gehaald, maar ik nogal klonterig. Denk je dat ik deze wel kan gebruiken of toch opnieuw maken? En hoe zou het kunnen? Te lang in de oven?

    1. Yes, heeft het te lang in de oven gestaan denk ik. Heb ik zelf nog nooit gehad, dus kan ik je lastig in adviseren. Warm het eens heel zachtjes op in een pannetje om te kijken wat het doet. Als het hard blijft, kun je het niet meer gebruiken.

  10. Hoe lang moeten de eieren en suiker ongeveer opgeklopt worden met een garde? Hoe dik moet deze emulsie worden voordat de chocolade eraan toegevoegd kan worden?

    Ik hoor het graag.