Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 minuten + oven 20 minuten
1. Verhit een steelpan en fruit de knoflook en sjalot in de olie. Voeg de tomatenblokjes toe en breng op smaak met oregano en peper en zout naar smaak. Laat 10 minuten op laag vuur pruttelen.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een muffinbakvorm licht in met olijfolie of bakspray.
3. Om de lasagnebladen zachter te maken, gaan je ze eerst blancheren. Breng hiervoor water aan de kook. Houd de lasagnebladen 1 voor 1 kort in het kokende water, 5 – 10 seconden is al genoeg. Haal uit het water, schud het water eraf en leg de bladen daarna direct in de muffinvormpjes . Na dit 8 keer te hebben herhaald, blancheer je nog 3 bladen. Hier steek je direct per blad 3 rondjes uit met een uitsteekring, zodat ze precies in de muffinvormpjes passen. Leg de rondjes (niet op elkaar) even op een bord.
4. Nu ga je de muffins vullen. Begin met een dun laagje saus, verdeel daar een dun laagje ricotta over, wat reepjes mozzarella, dan het uitgesneden rondje lasagneblad, weer een laagje saus, ricotta en mozzarella. Vouw de uitstekende lasagnebladen naar binnen zodat je muffin ‘dicht’ is. Dit hoeft niet heel netjes. Verdeel daar heel dun een laagje saus over, wat geraspte kaas en verse oregano.
Tip: Doe iedere stap gelijk voor iedere muffin, dan werkt het meest efficiënt.
5. Zet de muffinvorm in de oven voor 20 minuten. Haal de lasagnemuffins dan uit de vorm en serveer! Lekker met een frisse salade erbij.
Tip: We hebben trouwens getest of het werkt om de lasagnebladen te laten uitsteken (want dat ziet er leuk uit, kijk maar op de foto hierboven), maar dat is geen goed idee. De uitstekende bladen komen namelijk keihard uit de oven en dat smaakt niet lekker. De meest smakelijk versie was degene die dichtgevouwen is en waar nog een lepeltje saus over was gegaan met wat geraspte kaas.