Vegetarische rode kool stamppot met jus

Niet alleen buiten, maar ook in mijn hoofd is de herfst al begonnen. Ik heb namelijk trek in allerlei herfstige gerechten zoals stamppot en stoofvlees. Heerlijk vind ik het om daar wat tijd voor uit te trekken, jammer genoeg is die tijd er alleen vaak doordeweeks niet. Nog vaak genoeg …

Niet alleen buiten, maar ook in mijn hoofd is de herfst al begonnen. Ik heb namelijk trek in allerlei herfstige gerechten zoals stamppot en stoofvlees. Heerlijk vind ik het om daar wat tijd voor uit te trekken, jammer genoeg is die tijd er alleen vaak doordeweeks niet. Nog vaak genoeg is er de uitdaging om in een korte tijd een voedzame maaltijd op tafel te zetten waarin je toch de meest verse producten gebruikt. Uiteraard laat ik me daardoor niet zomaar uit het veld slaan, en daarom bedacht ik een snellere, lekkere én voedzame stamppot: vegetarische rode kool stamppot met groente gehaktballetjes en vegetarische jus.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 900 gr CêlaVíta Oma’s kruimige aardappelen
  • melk of plantaardige kookroom
  • olijfolie of boter
  • 500 gr gekookte rode kool
  • 1 tl nootmuskaat
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 200 gr groente gehaktballetjes (400 gr voor grote eters)
  • 40 gr boter
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 500 ml warme groentebouillon
  • sojasaus
  • klein handje platte peterselie, fijngehakt

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

  1. Voor de stamppot kook je de aardappelen 14 minuten in een bodempje water. Giet af en schep ze terug in de pan. Schenk er een scheut melk/kookroom bij en een paar klontjes boter/scheut olijfolie en stamp tot een puree. Roer de gekookte rode kool erdoor en breng op smaak met nootmuskaat, zwarte peper en zout.

  2. In de tussentijd verhit je een koekenpan en bak je de groenteballetjes rondom bruin aan. Schep uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.

  3. Smelt een kwart van de boter in de pan en fruit hier 2 minuten de sjalot in.

  4. Voeg de rest van de boter toe en laat op laag vuur smelten. Roer nu de bloem erdoor en blijf een paar minuten roeren totdat je bloem ‘gebakken’ is. Deze roux is de basis voor je vegetarische jus. Schenk nu langzaam de warme bouillon erbij en klop met een garde totdat je een jus hebt die je qua dikte zelf goed vindt. Je kunt altijd nog wat extra bouillon toevoegen. Breng op smaak met sojasaus.

  5. Serveer de rode kool stamppot met groente gehaktballetjes, jus en garneer met fijngehakte peterselie. Eet smakelijk!

Variatietip: Heb je wel wat meer tijd en zin om er een stukje stoofvlees bij te eten? Neem dan eens een kijkje in ons artikel met stoofvleestips zodat jouw stoofvlees nooit meer zal mislukken!

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca