Vegetarische rode kool stamppot met jus

Samenwerking – Niet alleen buiten, maar ook in ons hoofd is de herfst al begonnen. We hebben namelijk trek in allerlei herfstige gerechten zoals stamppot en stoofvlees. Heerlijk vinden we het om daar wat tijd voor uit te trekken, jammer genoeg is die tijd er alleen vaak doordeweeks niet. Ook wij vinden het daardoor nog vaak genoeg een uitdaging om in een korte tijd een voedzame maaltijd op tafel te zetten waarin je toch de meest verse producten gebruikt.

Uiteraard laten we ons niet zomaar uit het veld slaan, want we hadden nog steeds trek in stamppot, en bedachten daarom een snellere, lekkere én voedzame stamppot: vegetarische rode kool stamppot met groente gehaktballetjes en vegetarische jus. Door de korte bereidingstijd een perfect gerecht voor doordeweeks. We gebruikten daar Oma’s kruimige aardappelen van CêlaVíta voor. Want zelf je aardappels schillen kan natuurlijk, maar wij worden net zo blij van de geschilde aardappels van CêlaVíta. Dat zijn namelijk piepers van Hollandse bodem die worden verwerkt zonder conserveermiddelen. Wat ons betreft zijn deze aardappels dus het beste alternatief ten opzichte van zelf schillen, want zo koken we op de meest eenvoudige en snelle manier en eten we tegelijkertijd toch een verse, lekkere en voedzame maaltijd. Ideaal!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 900 gr CêlaVíta Oma’s kruimige aardappelen
  • melk of plantaardige kookroom
  • olijfolie of boter
  • 500 gr gekookte rode kool
  • 1 tl nootmuskaat
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 200 gr groente gehaktballetjes (400 gr voor grote eters)
  • 40 gr boter
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 500 ml warme groentebouillon
  • sojasaus
  • klein handje platte peterselie, fijngehakt

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

  1. Voor de stamppot kook je de aardappelen 14 minuten in een bodempje water. Giet af en schep ze terug in de pan. Schenk er een scheut melk/kookroom bij en een paar klontjes boter/scheut olijfolie en stamp tot een puree. Roer de gekookte rode kool erdoor en breng op smaak met nootmuskaat, zwarte peper en zout.

  2. In de tussentijd verhit je een koekenpan en bak je de groenteballetjes rondom bruin aan. Schep uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.

  3. Smelt een kwart van de boter in de pan en fruit hier 2 minuten de sjalot in.

  4. Voeg de rest van de boter toe en laat op laag vuur smelten. Roer nu de bloem erdoor en blijf een paar minuten roeren totdat je bloem ‘gebakken’ is. Deze roux is de basis voor je vegetarische jus. Schenk nu langzaam de warme bouillon erbij en klop met een garde totdat je een jus hebt die je qua dikte zelf goed vindt. Je kunt altijd nog wat extra bouillon toevoegen. Breng op smaak met sojasaus.

  5. Serveer de rode kool stamppot met groente gehaktballetjes, jus en garneer met fijngehakte peterselie. Eet smakelijk!

Variatietip: Heb je wel wat meer tijd en zin om er een stukje stoofvlees bij te eten? Neem dan eens een kijkje in ons artikel met stoofvleestips zodat jouw stoofvlees nooit meer zal mislukken!

We zijn benieuwd wat jullie van de vegetarische rode kool stamppot vonden, laat het vooral weten in een reactie!
Dit is een samenwerking met CêlaVíta, lees hier onze disclaimer.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Vegetarische rode kool stamppot met jus”

  1. Gekookte rode kool, dus gewoon uit een potje kant-en-klaar? Mag ik vragen welke jij gebruikt hebt? 🙂 ben er echt blij mee dat het een vegetarisch recept is!

    1. Dat is naar keuze! Je kunt rode kool vers kopen (heel of voorgesneden) en dan koken of uit een pot gebruiken. Zelf gebruiken we uit pot het liefst de rode kool van HAK.

  2. Leuk recept, zal vast van gesmuld worden. De groente gehaktballetjes behoeven wel wat toelichting: hoe te maken, waar te koop, eventueel merk. Alvast bedankt!!