Vitello tonnato

Ik ben al 3 dagen ontzettend ziek thuis. Het mooie weer waait volledig aan me voorbij, ik loop alleen nog maar in een joggingbroek en thee met honing en paracetamol is het enige recept wat me aanspreekt. Oftewel, ik heb de jaarlijkse grote griep. Door het jaar heen ben ik …

Ik ben al 3 dagen ontzettend ziek thuis. Het mooie weer waait volledig aan me voorbij, ik loop alleen nog maar in een joggingbroek en thee met honing en paracetamol is het enige recept wat me aanspreekt. Oftewel, ik heb de jaarlijkse grote griep. Door het jaar heen ben ik af en toe wel eens een beetje ziek, maar 1x per jaar ben ik echt aan de beurt en dat is nu. De master-griep heeft me te pakken en daar moet ik maar doorheen. Voordeel is wel dat ik al bijna het hele 1e seizoen van The Blacklist in 2 dagen heb gekeken en die serie is bijzonder goed te doen, kan ik je verklappen. Maar goed, vandaag gaan we ook weer aan het werk. Want ziek zijn is leuk, maar als kleine zelfstandige kun je dat niet te lang volhouden.

En ik had wat aan jullie beloofd alweer 2 dagen geleden! Tenminste, ik had het op Facebook beloofd, namelijk dat jullie mijn recept voor vitello tonnato zouden krijgen. Afgelopen maandag kreeg ik de vraag waarom ik daarvoor nog geen recept op mijn blog had staan. Goede vraag, nog niet aan toegekomen is het antwoord. Aangezien ik nog boodschappen moest doen, vond ik het gelijk een mooie dag om het te maken. Ik heb wel gecheat, want ik heb plakjes geroosterde kalfsrollade bij mijn slager gehaald. Je mag van mij met alle liefde zelf een stuk kalfsvlees aanbraden en zacht laten garen. Dat doe je trouwens met bleekselderij, wortel, ui, witte wijn en laurier. Maar op een drukke maandagavond waag ik me daar niet aan en haal ik het gewoon bij de slager. En dan de saus. Die smeer je helemaal over de plakjes kalfsvlees. Niet omdat het er mooier uitziet, maar vanwege de smaak. Het idee is namelijk dat de saus zo helemaal in het vlees trekt. En dat is lekker.

Francesca Kookt_vitello tonnato_2

Wat je nodig hebt voor 2 personen als lunch of 4 personen als voorgerecht

1 ei (kamertemperatuur)
1 klein teentje knoflook
snuf zout
200ml olie (zonnebloem of arachide)
2el witte wijnazijn
75gr tonijn uit blik
1el kappertjes
2 ansjovis filets
1el citroensap
gemalen zwarte peper
300gr kalfsvlees in plakjes (fricandeau, rollade of je bakt zelf)
om te serveren: kappertjes en wat ‘groen’ (ik gebruikte spruiten van groene erwten, heerlijk!)

Wat je gaat doen

Doe het ei, teentje knoflook en het zout in een maatbeker. Schenk hier de olie bij in een heel dun straaltje en begin dan te mengen met een staafmixer terwijl je de staafmixer steeds omhoog trekt. Zo krijg je een dikke mayonaise. Voeg daarna de witte wijnazijn toe en meng.

Verkruimel de tonijn en voeg toe aan de mayonaise samen met de kappertjes, ansjovis en citroensap. Ook weer mengen met de staafmixer, want je wilt een gladde saus. Voeg naar smaak wat zwarte peper en eventueel nog extra citroensap toe.

De plakjes kalfsvlees leg je op een groot plat bord. Hier smeer je de saus helemaal overheen. Laat een minuut of 10-15 staan zodat de saus goed kan intrekken. Garneer met kappertjes en ‘groen’, dat mag natuurlijk ook waterkers of een slasoort zijn als je de spruiten niet kunt vinden.

Francesca Kookt_vitello tonnato_3

 

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)