Waarom je van diëten doodongelukkig wordt

Eerst maar eens een persoonlijk verhaal voordat ik Jonathan aan het woord laat over diëten en waarom die niet werken. Want waarschijnlijk geloof je niets van zijn verhaal zoals ik dat vroeger, in de tijd dat ik keihard aan het diëten was, ook niet deed. Zolang ik me kan herinneren …

Eerst maar eens een persoonlijk verhaal voordat ik Jonathan aan het woord laat over diëten en waarom die niet werken. Want waarschijnlijk geloof je niets van zijn verhaal zoals ik dat vroeger, in de tijd dat ik keihard aan het diëten was, ook niet deed.

Zolang ik me kan herinneren schommel ik met mijn gewicht. Toen ik nog geen 10 was deed ik auditie bij onder andere het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ik wilde ballerina worden en had daar alles voor over. Bij het Conservatorium werd ik niet aangenomen, omdat ik ‘aanleg had om dik te worden’. Achteraf gezien ben ik deze ijzige mevrouw enorm dankbaar, want ik ben echt geen persoon voor de balletwereld. Maar toen op dat moment brak ze mijn droom en zelfvertrouwen. Ik keek in de spiegel en vond mezelf dik en dat had de basis kunnen zijn van een toekomstig eetprobleem. Gelukkig is het zover niet gekomen, waarschijnlijk hield ik toen al iets te veel van eten, maar onbewust heb ik altijd moeite gehouden met mijn zelfbeeld. Zodra ik extra kilo’s zag zitten vond ik mezelf automatisch ‘niet mooi’ meer en dat was geen pretje. En dan ging ik vervolgens op dieet, met het idee dat als ik maar gewoon extreem minder at, of helemaal geen koolhydraten meer, of helemaal geen vetten, of alleen nog maar eiwitten combineerde met vetten of weetikveelwat, dat het dan wel weer in orde zou komen. Dat kwam het soms wel, maar dat had er alles mee te maken dat ik veel minder kcal at op een dag. En daar val je vanaf, punt.

 Maar wat deed ik mezelf aan zeg…constant een hongergevoel hebben, omdat ik te weinig at. Om maar iets te noemen. Waarom deed ik dat, en waarom zou jij dat doen? Complete productgroepen uit mijn voedingspatroon schrappen was ook zo’n dingetje. Zoals pasta bijvoorbeeld, omdat ik geen koolhydraten at. MAAR, IK HOU VAN PASTA! En ik werd doodongelukkig door het niet te eten. Lang verhaal kort, ik deed allemaal dingen waar ik mezelf mee kwelde. En er gingen heus wel kilo’s af, maar die zaten er na zo’n dieetperiode net zo hard weer aan.  

Inmiddels weten jullie wel dat ik mijn leven drastisch heb omgegooid qua voedingspatroon en dat het super gaat nu. Ik weet nu dat het draait om balans, mede dankzij Jonathan’s coaching. En daar horen geen restricties bij die ik mezelf opleg, maar keuzes die ik zelf graag maak. Omdat ik hier gelukkig van word. Ik heb energie, ik eet lekker, zit beter in mijn vel en ik zie een mooi mens als ik in de spiegel kijk. Nog steeds met een paar kilo’s te veel, maar dat boeit me niet meer. Ik voel me namelijk goed en zorg ervoor dat mijn lichaam de brandstof krijgt die het nodig heeft. Die paar kilo’s gaan er misschien nog wel af, of misschien niet. Wat ik wel zeker weet is dat ik nooit meer ga diëten, want daar word ik doodongelukkig van.

Nu over naar Jonathan, die wil ook nog wat vertellen…

Er wordt nog steeds massaal gedacht dat wanneer je wilt afvallen je op dieet moet gaan of een dieet moet gaan volgen. Dat gaat dan vaak gepaard met saai eten, restricties en zelfkwelling. Logisch ook, al die diëten die worden aangeboden zijn veelal op die manier ingericht. Zonde vinden wij. Niet alleen omdat het onnodig is maar ook omdat er een aantal punten zijn waarmee we jou op het hart willen drukken dat je niet op dieet moet gaan. En je wordt er ook nog eens doodongelukkig van.

Een dieet is niet persoonlijk

Waarom je doodongelukkig wordt van een dieet heeft als eerste te maken met het feit dat je niet de aandacht krijgt die je hoort te krijgen. Een dieet houdt op geen enkele manier rekening met persoonlijke eigenschappen van jou. Hierbij kun je denken aan lichaamstype, lichaamssamenstelling en persoonlijke doelen en leefomstandigheden. Iets wat je wél moet weten wil je een persoonlijk voedingsplan kunnen opstellen. Je krijgt vooral standaard dagmenu’s en richtlijnen die weinig calorieën bevatten. Het plan heeft niks maar dan ook niks met jou te maken. #waaromjevandiëtendoodongelukkigwordt

Rantsoen

Alle diëten hebben een uitgangspunt met daarbij een eigen theorie. Het ene dieet zegt dat je veel eiwitten moet eten, het andere zegt dat je geen vetten moet eten en het andere zegt juist dat je geen koolhydraten moet eten. En hoewel dit allemaal erg lijkt te verschillen van elkaar hebben ze allemaal één sterke overeenkomst: heel weinig calorieën. Dat je gaat afvallen is een logisch gevolg, want wie minder eet valt af. Het komt alleen niet door het ‘magische’ effect van het desbetreffende dieet. Nee, puur omdat je minder calorieën hebt binnengekregen.
#waaromjevandiëtendoodongelukkigwordt

Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig

Ons voedsel bestaat uit voedingsstoffen en de meeste wil je in bepaalde mate binnenkrijgen. Althans, als je een gezond voedingspatroon wilt. Nou, om die voedingsstoffen binnen te krijgen moet je een bepaalde hoeveelheid aan producten per dag binnenkrijgen. Simpele logica van de koude grond. Alleen bij diëten is de hoeveelheid aan producten zo laag dat het niet mogelijk is om al deze voedingsstoffen binnen te krijgen. Op termijn kan dit schadelijk zijn voor je lichaam. Je valt dus weliswaar af, alleen gezond is het niet.
#waaromjevandiëtendoodongelukkigwordt

Tijdelijk gewichtsverlies en verlies spiermassa

Doordat je erg weinig eet val je heel snel af. Helaas is dit niet alleen maar vetmassa, maar ook vocht en spiermassa verlies je. Vooral dat laatste is iets wat je NIET wilt. Spiermassa zorgt juist voor de mooie vormen en de kracht van je lichaam. Daarbij komt dat op een gegeven moment op een plateau terecht. Wil je vervolgens nog meer afvallen zul je nog minder calorieën binnen moeten krijgen. Iets dat in de praktijk niet haalbaar is. En wat zie je dan? Je vervalt terug in oude gewoontes en eindigt precies daar waar je was gebleven.

En daarom moet je dus NIET op dieet gaan, want je wordt er doodongelukkig van. Het creëren van de balans, daar gaat het om.

Wil je zonder dieet afvallen?

Jonathan is online diëtist & voedingscoach en heeft voor groep juni (mei is al vol) nog ruimte voor 10 nieuwe kandidaten die samen met hem richting de zomer gaan werken. Mensen die flink wat kilo’s kwijt willen, slechts een paar of een ander specifiek doel hebben. Kortom, voor ieder vraagstuk heeft hij een passend advies. Wil je die overtollige kilo’s kwijt zonder dieet? Stuur dan nu een e-mail naar info@jonathanklaassen.nl, klik hier voor meer informatie.

Foto Francesca: Wendy van Bree Fotografie

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer