Winter minestrone met gegratineerde paddenstoelen broodjes

Met deze koude dagen heb ik af en toe behoefte aan een verwarmende soep. Goed gevuld en vol met gezonde dingen. Waar ik lekker van kan genieten terwijl ik weggekropen zit op de bank met een dekentje over me heen. Ja, zo’n soort soep 🙂 

Een minestrone is daarvoor een van mijn favoriete soepen. Een echte Italiaanse soep die letterlijk ‘een grote soep’ betekent. Omdat er zoveel in zit. Wat er allemaal in gaat qua ingredienten is per seizoen verschillend. En verschilt in Italië ook nog eens per regio waar het wordt gemaakt. Laat je fantasie daarbij de vrije loop. Naast groenten gaan er bij mij altijd bonen en vaak ook pasta in. Voor deze winter versie werd ik geïnspireerd door de site Crave. Ik kreeg direct trek van dit recept! Het is vervolgens getweakt en aangepast naar mijn eigen voorkeuren. Het werd een zalige minestrone, die zijn verwarmende taak meer dan goed heeft uitgevoerd.

Ik heb de soep geserveerd met gegratineerde paddenstoelen broodjes uit de oven. Super combinatie en daardoor een volwaardige avondmaaltijd waar het hele gezin van kan genieten. 

Wat je nodig hebt voor 4 personen:
1 zakje kleine ravioli gevuld met porcini (van Grand’Italia, gekocht bij de AH XL)
1 grote ui
2 teentjes knoflook
2 stengels bleekselderij
6 wortels
1 kleine oranje pompoen
4 takjes verse tijm 
500ml bospaddenstoelen bouillon (tegenwoordig ook te koop bij de grotere supermarkten)
2 blikken tomaten in stukjes
1 blik cannellini bonen
olijfolie om in te bakken
olijfolie extra vergine
stukje Parmezaanse kaas
versgemalen zwarte peper
zeezout 

Voor de paddenstoelen broodjes:
4 sneetjes zuurdesem brood
200gr paddenstoelen mix
1 teentje knoflook 
2 takjes verse tijm
stukje Fontina kaas (als je geen Fontina kaas kunt krijgen, neem dan een andere goed te smelten kaas)
versgemalen zwarte peper
zeezout

Wat je gaat doen:
Kook de ravioli volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Giet af en zet apart tot later gebruik. 

Hak de ui en knoflook fijn. Snijd de bleekselderij, wortel en pompoen in kleine stukjes. Rits de blaadjes van de takjes tijm en hak deze fijn. Spoel de cannellini bonen af in een vergiet en laat uitlekken.

Neem een grote pan met anti aanbaklaag en verwarm hierin een ruime hoeveelheid olijfolie. Bak hierin de knoflook en ui totdat deze helemaal zacht is. Voeg daarna de tijm, bleekselderij, wortel en pompoen toe en bak deze 8-10 minuten totdat de groenten zachter worden. Strooi er ook wat peper en zout over om op smaak te brengen. 

Voeg de bouillon en blikken tomaten toe en breng de soep aan de kook. Laat zachtjes pruttelen voor een minuut of 30 totdat de groenten allemaal zacht zijn. 

In de tussentijd verwarm je de oven voor op 200gr. Leg de sneetjes brood in een braadslede en sprenkel er wat olijfolie over. Snijd het teentje knoflook doormidden en smeer hier de broodjes mee in. Strooi daar weer een beetje zout over. Borstel de paddenstoelen waar nodig schoon en scheur ze grof met je handen. Beleg de broodjes met de paddenstoelen en strooi er wat blaadjes tijm over. Rasp met een kaasschaaf plakjes van de fontina (of andere) kaas en leg deze over de paddenstoelen. Als laatste strooi je nog wat peper en zout over de kaas voor de smaak. 

Circa 5 minuten voordat de soep klaar is met koken schuif je de braadslede in de oven. 

Als de groenten in de soep gaar zijn doe je de ravioli en cannellini bonen erbij. Roer door en verwarm nog een minuut of 2 door. Proef de soep en breng verder op smaak met peper en zout, indien nodig. Minestrone soep hoort een beetje dikkig te zijn, maar als het nou te dik wordt doe er dan nog wat extra bouillon bij.

Schenk de soep in een soepkom en rasp er wat Parmezaanse kaas over. Sprenkel er ook nog een drupje hele goede olijfolie over. Serveer de soep samen met de paddenstoelen broodjes.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Winter minestrone met gegratineerde paddenstoelen broodjes”