Winterse salade met bloedsinaasappel en blauwe kaas

Zijn jullie ook zo dol op winterfruit? Dat kan ik best begrijpen want in de winter zijn deze fruitsoorten op hun best. Dan heb ik het over fruit zoals peren, mandarijnen, appels en sinaasappels. In de winter zijn deze soorten het meest smaakvol en het voordeligst omdat ze in hun …

Zijn jullie ook zo dol op winterfruit? Dat kan ik best begrijpen want in de winter zijn deze fruitsoorten op hun best. Dan heb ik het over fruit zoals peren, mandarijnen, appels en sinaasappels. In de winter zijn deze soorten het meest smaakvol en het voordeligst omdat ze in hun seizoen zijn. En daar maak je een heerlijke winterse salade mee.

Een van mijn favoriete soorten winterfruit is de bloedsinaasappel, niet te verwarren met een ‘gewone’ sinaasappel, want een bloedsinaasappel heeft rood vruchtvlees dat heerlijk zoet smaakt en tevens een bittertje en een zuurtje heeft. Je kunt er van alles mee, maar ik besloot er deze keer een winterse salade met cavolo nero, blauwe kaas en pecannoten van te maken. Dat bleek een goede zet want de smaakcombinatie was verrukkelijk!

Wat je nodig hebt voor 2 personen:

  • 200 gr cavolo nero (of boerenkool)
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • sap van een halve (kleine) bloedsinaasappel
  • 1 tl rode port (mogelijk om weg te laten)
  • zout
  • peper
  • 3 kleine bloedsinaasappels (in totaal 4)
  • 50 gr blauwe kaas (ik gebruikte fourmet d’ambert)
  • handje pecannoten
  • 1 el honing

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 15 minuten

  1. Scheur de bladeren van de cavolo nero van de nerven, dit hoef je niet netjes te scheuren maar kan gewoon in grotere en kleinere stukken. Was de bladeren en dep ze droog.
  2. Maak de dressing door de olijfolie, het sap en eventueel de port met elkaar te mengen. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
  3. Meng de dressing door de bladeren en masseer het vervolgens 1 minuut met je handen in de bladeren zodat de bladeren wat zachter worden en de dressing er goed intrekt.
  4. Snijd de bloedsinaasappels in schijfjes en verwijder de schil (kan ook andersom, maar dit vond ik makkelijker). Je kunt het ook in blokjes doen, maar voor het oog zijn de schijfjes wel leuk.
  5. Verkruimel de blauwe kaas.
  6. Nu ga je de pecannoten karameliseren. Verhit daarvoor een koekenpan, voeg hier de pecannoten en de honing aan toe. Hussel goed om zodat de honing zich helemaal om de noten wikkelt.
  7. Maak het bord op met de cavolo nero, bloedsinaasappelschijfjes, blauwe kaas en gekarameliseerde pecannoten. Verdeel het over twee borden en je hebt een maaltijdsalade (lunch/diner) voor twee personen of een bijgerecht voor 4 personen.

Deze winterse salade met bloedsinaasappel en blauwe kaas is een hele smaakvolle combinatie. Geniet ervan!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer