Witlof met kalkoen en kaas uit de oven

Witlof met ham en kaas uit de oven, wie kent het niet. We kennen het allemaal zo goed dat ik eens iets anders wilde. Net zoals ik onlangs met de boerenkool stamppot deed. Ik besloot de witlof te combineren met kalkoen, aardperenpuree, een paar blaadjes salie en heel veel kaas. …

Witlof met ham en kaas uit de oven, wie kent het niet. We kennen het allemaal zo goed dat ik eens iets anders wilde. Net zoals ik onlangs met de boerenkool stamppot deed. Ik besloot de witlof te combineren met kalkoen, aardperenpuree, een paar blaadjes salie en heel veel kaas. Vervolgens in de oven, even wachten en daarna dik genieten. Wat mij betreft mag deze witlof met kalkoen en kaas uit de oven veel vaker op het menu, geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1,2 kilo aardperen (of 700gr aardperen en 500gr aardappelen)
– azijn
– 8 stronken witlof
– scheutje melk
– klontje boter
– peper
– zout
– 16 plakjes kalkoenfilet (vleeswaren)
– 3 takjes salie
– 150gr geraspte kaas (ik combineerde geraspte Goudse belegen met Gruyère)

Witlof met kalkoen, aardpeer en salie uit de oven_2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 20-25 minuten

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de aardperen en breng ze aan de kook in een pan met water, zout en een klein scheutje azijn. Je hoeft aardperen trouwens niet te schillen als ze een dun schilletje hebben, dan volstaat het om ze goed schoon te borstelen en dan kunnen ze met schil en al worden gekookt. Bij een erg dikke schil doe ik het altijd wel. Kook ze in 10 minuten gaar en zacht. Stamp de aardperen daarna grof met een scheutje melk en een flinke klont roomboter. Breng op smaak met peper en zout.

Haal eventuele lelijke buitenbladeren van de witlof weg en snijd met een scherp mesje de bittere kern uit de onderkant. Kook de witlof 5 minuten in een pan met kokend water en zout, haal daarna met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op keukenpapier.

Pak een grote ovenschaal waar straks alle witlof en de puree goed in past en vet deze in, bijvoorbeeld met een dun laagje boter. Rol iedere stronk witlof in 2 plakjes kalkoenfilet en leg deze in de ovenschaal. Verdeel de aardperenpuree er gelijkmatig over en stop vervolgens her en der een blaadje salie tussen de stronken. Niet teveel salie, want anders gaat het overheersen, 8 blaadjes in totaal is voldoende. Maal wat zwarte peper erover en strooi de geraspte kaas over het gerecht.

Witlof met kalkoen, aardpeer en salie uit de oven_3

Zet de schaal in de oven voor 20-25 minuten totdat de kaas gesmolten is en een goudbruin korstje heeft gekregen.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)