Worteltaart met Italiaanse meringue

Zijn jullie ook zo dol op taart? Zelf vind ik het niet alleen leuk om te maken, maar ik eet het ook maar al te graag op! Als ik een stedentrip maak of gewoon in mijn eigen stad een dagje rondstruin, vind ik het daarom heerlijk om nieuwe taartjes te …

Zijn jullie ook zo dol op taart? Zelf vind ik het niet alleen leuk om te maken, maar ik eet het ook maar al te graag op! Als ik een stedentrip maak of gewoon in mijn eigen stad een dagje rondstruin, vind ik het daarom heerlijk om nieuwe taartjes te ontdekken. Al was het alleen maar voor de inspiratie zodat ik daarmee thuis weer aan de slag kan gaan.

Zoals met worteltaart bijvoorbeeld. Al heel vaak gegeten, maar gek genoeg nooit zelf gemaakt. Terwijl deze toch niet ingewikkeld is om te maken en daarnaast erg lekker is. Daar moest dus maar eens verandering in komen. Ik futselde de worteltaart-geheimen van een van mijn vriendinnen los en combineerde deze met Italiaanse meringue (waarvoor dank aan Rutger Bakt voor het recept). En dat was me toch een goed idee!

Wat je nodig hebt voor 1 taart

  • boter (om in te vetten)
  • 5 eieren
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • 500 gr bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl nootmuskaat
  • 350 gr wortel, geraspt
  • 110 gr gehakte walnoten of pecannoten (+ een paar voor de garnering)
  • 220 gr fijne suiker
  • 60 ml water
  • 3 eiwitten
  • 8 gr/1 el vanillesuiker
  • schil van 1 sinaasappel

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten / Oven: 60 minuten + afkoelen

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een springvorm (ik gebruikte 24 cm, maar 26 cm kan ook) met bakpapier en vet de randen in.

2. Klop de eieren schuimig met de zonnebloemolie en basterdsuiker.

3. Voeg de bloem, bakpoeder, zout, kaneel en nootmuskaat toe en meng het geheel goed door elkaar. Roer daarna de wortel en walnoten/pecannoten door het beslag en schep over in de springvorm.

4. Bak de taart circa 60 minuten in de oven. Check met een satéprikker in het midden of de taart droog is en dan kun je ‘m eruit halen.

5. Laat de taart volledig afkoelen voordat de meringue op de taart gaat, anders loopt deze er zo weer van af.

6. Voor de meringue zet je een pannetje op het vuur met 200 gr fijne suiker en 60 ml water. Verwarm dit op laag vuur tot een temperatuur van 115 graden. Dit is net voor het punt dat het karamel gaat worden, en dat wil je niet. Zet daarna het vuur uit.

7. Terwijl het pannetje op het vuur staat klop je de eiwitten met de 20 gr fijne suiker en vanillesuiker tot deze stijve pieken vormt. Giet daarna in een dunne straal de suikersiroop bij de eiwitten terwijl je de eiwitten goed door blijft kloppen. Blijf kloppen tot de meringue lauw is en er een zalvige substantie is ontstaan.

8. Smeer de meringue over de worteltaart met een spatel en garneer met walnoten/pecannoten en wat geraspte sinaasappelschil.

Deze worteltaart met Italiaanse meringue is een heerlijke twist op de ‘normale’ worteltaart. Je gaat ‘m zeker vaker willen maken!

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca