Zelf briochebrood bakken

Tijdens onze laatste vakantie in Frankrijk bakten we heel veel brood zelf. We hadden tijd over en een steenoven tot onze beschikking, dat hielp daar wel aan mee. Op de laatste dag bakte ik zelf een briochebrood, wat een feest was dat. Ik bakte het ‘s avonds, dekte het brood …

Tijdens onze laatste vakantie in Frankrijk bakten we heel veel brood zelf. We hadden tijd over en een steenoven tot onze beschikking, dat hielp daar wel aan mee. Op de laatste dag bakte ik zelf een briochebrood, wat een feest was dat. Ik bakte het ‘s avonds, dekte het brood af met een theedoek en de volgende dag riep deze om onze volledige aandacht tijdens het ontbijt. Ik genoot ervan met een lik roomboter en wat confiture bij een kopje koffie. Ik dacht altijd dat het complex was om te maken, maar dat valt reuze mee. Het basisrecept komt bij Uit Paulines Keuken vandaan en is oorspronkelijk van Donna Hay.

Wat je nodig hebt

– 120ml lauwe melk (even kort opwarmen in de magnetron)
– 1 zakje gist (7gr)
– 15gr suiker
– 300gr bloem
– 6gr zout
– 1 ei (kamertemperatuur)
– 125gr zachte boter
– zonnebloemolie

Wat je gaat doen

Doe de melk in een kommetje en roer hier het zakje gist doorheen samen met 2tl suiker. Roer dit door en laat even staan totdat het licht gaat borrelen.

Meng in een kom de bloem, resterende suiker en zout. Je kunt ervoor kiezen om het deeg in de keukenmachine te mengen of met de hand. Kneed het melkmengsel en ei erdoor en daarna beetje voor beetje de boter. Met de hand was ik een minuut of 8 aan het kneden en het deeg transformeerde van een plakkerig naar soepel en elastisch deeg. Het laatste deel van het kneden deed ik op een met zonnebloemolie ingevet aanrecht. Maak er daarna een bal van en leg deze terug in je kom, besmeer deze eerst heel lichtjes met zonnebloemolie. Dek de kom af met een doek en laat 30-45 minuten rijzen totdat het deeg in volume is verdubbeld.

Stort het deeg daarna weer op je aanrecht, sla het lucht eruit en kneed nog even door. Verdeel het deeg gelijkmatig in 7 ronde bollen. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg 1 bol in het midden. De andere 6 bollen leg je eromheen. Je kunt met een scherp mesje de bollen nog iets insnijden met een bloemmotief, is maar net wat je leuk vindt. Ik heb het gedaan, want ik had tijd over ;). Dek het briochebrood af met een theedoek en laat nog 30-45 minuten rijzen.

In de tussentijd verwarm je de oven voor op 180 graden. Schuif na de 2e rijs het bakblik in de oven en laat je briochebrood in 25-35 minuten gaar en mooi goudbruin bakken. Houd je brood goed in de gaten, want op het laatst kan het snel gaan.

Zelf briochebrood bakken_2

Meer brood bakken? In Frankrijk maakte ik ook homemade focaccia. Geweldig lekker!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)