Zelf chocoladeletters maken met de kids

Ik ben niet zo’n chocoladewonder. Wel in het eten, maar niet in de bereiding ervan. Zodra ik een recept zie waar de term tempereren in voorkomt of er aan mij gevraagd wordt om met een thermometer klaar te zitten, haak ik af. Maar dat geldt voor ieder recept waar teveel …

Ik ben niet zo’n chocoladewonder. Wel in het eten, maar niet in de bereiding ervan. Zodra ik een recept zie waar de term tempereren in voorkomt of er aan mij gevraagd wordt om met een thermometer klaar te zitten, haak ik af. Maar dat geldt voor ieder recept waar teveel techniek bij komt kijken. Ik ben zo’n type wat het meer uit de losse pols doet. En ik ben vast niet de enige ;-). Maar goed, ik wilde dus zelf een keer chocoladeletters maken! En ik ging op zoek naar een manier om dit op een makkelijke manier te doen. Zodat niet alleen ik, maar ook de kids deze zelf kunnen maken. Met een beetje hulp van mama, dat wel.

Nou ontdekte ik dat chocoladeletters maken dus helemaal niet zo ingewikkeld is. Je moet wel de chocolade au bain-marie smelten (maar dat kunnen we allemaal inmiddels wel, toch?) en je hebt spuitzakken nodig om de chocolade goed te kunnen spuiten. Ik ontdekte aardig wat recepten waarbij lettermallen worden gebruikt, vond ik ook lastig. Dus ik ging naar Google, toetste ‘letter outline J’ en ‘letter outline Z’ (van Jessey en Zayne, onze mini’s) in en printte deze uit op dezelfde grootte. Even uitknippen, daarna onder een vel bakpapier leggen… et voilà, daar is je letter mal! Als je deze outlines aanhoudt tijdens het spuiten van de chocolade heb je een perfect strakke letter. Want ook al kook ik graag uit de losse pols, een chocoladeletter spuiten uit de losse pols kan ik dan weer niet.

Kortom, vandaag deel ik mijn recept voor alle chocolade dummy’s. Als ik het kan, kan jij het ook! Met een klein beetje voorbereiding, een berg leuke decoratie en enthousiaste kinderen aan je zijde maak je net zulke leuke chocoladeletters als wij deden. En lekker dat ze zijn. Have fun tijdens het maken!

Wat je nodig hebt voor 1 grote of 2 kleine chocoladeletters

  • 300 gr chocolade van goede kwaliteit* (uit de supermarkt bijvoorbeeld van Lindt, buiten de supermarkt bijvoorbeeld van Callebaut)
  • 90 gr boter, op kamertemperatuur
  • diverse soorten decoraties: denk aan kruidnoten (al dan niet met een smaakje), schuimpjes, sintchocolade en sprinkles
  • ook nodig: keukenmachine of handmixer, bakpapier, spuitzakken met het allerkleinste kartelmondje

* Ik maakte zowel een letter met witte chocolade als melkchocolade. Voor alle soorten chocolade kun je dezelfde verhoudingen aanhouden: 30 gram boter op 100 gram chocolade.

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten

Voorbereiding: Print een outline uit van de letter die je wilt maken (zie hierboven de toelichting) en leg deze onder een vel bakpapier. Of teken de outline zelf op het bakpapier.

  1. Hak de chocolade in kleine stukjes.
  2. Zet een hittebestendige kom op een pan met een laagje water en check vooraf of deze goed afsluit. Er mag namelijk geen water/stoom in de chocolade komen. Zorg er ook voor dat het laagje water de kom niet raakt aan de onderkant. Verhit het water, maar laat het niet koken. Je hebt alleen de hete stoom nodig om de chocolade te smelten. Doe 2/3 van de gehakte chocolade in de kom en laat dit langzaam au bain-marie smelten terwijl je af en toe roert. Als de chocolade helemaal is gesmolten, haal je de kom van de pan af en roer je rustig de resterende gehakte chocolade erdoor tot deze ook helemaal is gesmolten. Laat daarna afkoelen tot lauw, maar het mag niet weer hard worden.
  3. Klop in de tussentijd de boter met de (hand)mixer tot deze licht, romig en luchtig is. Zeker bij kleine hoeveelheden boter zou ik de handmixer gebruiken. Schep daarna de lauwe, gesmolten chocolade erbij en klop weer verder tot de boter en chocolade goed gemengd is. Schep het mengsel daarna over in een spuitzak.
  4. Leg de spuitzak daarna even in de koelkast zodat het chocolademengsel straks beter zijn vorm behoudt als je gaat spuiten. Zeker bij witte chocolade is dat nodig. Maar weer niet te lang, het moet wel spuitbaar blijven.
  5. Leg in de tussentijd je bakpapier met letter outline en alle decoratie die je wilt gebruiken klaar.
  6. Spuit met het kartelmondje mooie lijntjes of toefjes chocolade binnen de outline. Net zo lang tot de chocoladeletter helemaal is gevuld.
  7. Daarna begint het leukste werk: decoreren! En dat kun je zo gek maken als je wilt. Zo ging ik voor een traditionele melkchocoladeletter met cappuccino kruidnoten, chocoladesprinkles en een chocolade sint voor Zayne. En voor Jessey maakte ik een witte discoletter met schuimpjes, vrolijk gekleurde kruidnoten en confetti sprinkles.

Tip voor met de kids: Zet ze naast elkaar en geef ze allemaal een eigen bakpapiertje met een outline en eigen spuitzak. Zet ook allemaal bakjes neer met verschillende decoraties. Doe er eentje voor en laat ze daarna zelf aan de slag gaan. Succes gegarandeerd!

  1. Laat de chocoladeletters daarna uitharden en val aan. Of bewaar ze in de koelkast voor later gebruik. Mijn letters had ik eerst op een plankje (met het bakpapier) hard laten worden in de koelkast, daarna kon ik ze inpakken en heb ik ze nog zeker een week in de koelkast bewaard, maar langer kan ook.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)