Zelf hamburgerbroodjes bakken

Ik ben een enorme hamburgerfan, maar ik ben geen fan van de hamburgerbroodjes die je kant en klaar in de winkel kunt kopen. Soms cheat ik met afbakbroodjes of ik koop grote bollen bij de bakker. Maar die smaken toch nooit zoals je wilt dat ze smaken. Alweer een tijd geleden zag ik een recept voor homemade hamburgerbroodjes bij collega foodblogger Ellen van In My Red Kitchen voorbij komen. Zij had het recept weer met liefde geleend van Levine, een van de broodkoninginnen van Nederland. Dus afgelopen week ben ik voor het eerst aan de slag gegaan met zelf hamburgerbroodjes bakken. Wat blijkt, die dingen zijn lekker! En niet eens zo moeilijk om te maken. Je moet er wel de tijd voor nemen, want het heeft even nodig om te rijzen. Maar dat is het wachten meer dan waard.

Zelf hamburgerbroodjes maken2

Wat je nodig hebt voor 8 hamburgerbroodjes

– 425gr bloem
– 7gr (1 zakje) droge gist
– 240ml melk, kamertemperatuur
– 28gr roomboter, in blokjes op kamertemperatuur
– 12gr suiker
– 8gr zout
– 2 eieren
– 1el sesamzaadjes

Wat je gaat doen

Roer de bloem en gist door elkaar in een kom. Voeg de melk en roomboter toe en meng tot een deeg in je keukenmachine of met een mixer met deeghaken. Voeg de suiker en zout toe en meng. Klop 1 ei los en meng dit er ook door. Je kunt het deeg ook met de hand kneden, trek hier dan wel minstens een minuut of 10 voor uit. Want als je deeg niet goed gekneed is dan zal het niet goed gaan rijzen. Als je deeg klaar is, dek je de kom af en laat je het 1 uur rijzen op kamertemperatuur.

Na het uur stort je het deeg op een licht ingevet werkoppervlak. Maak er een dikke staaf van en verdeel het in 8 gelijke stukken. Ieder stuk vouw je tot een bolletje en die leg je op het oppervlak. Maak een kommetje van je hand en leg die over de bol. Vervolgens ga je ronddraaien met je hand zodat ze goed opbollen. Als je het goed doet zie je een aan de onderkant een hol gaatje in de bol komen. Plet vervolgens de bollen weer met je handpalm (anders worden de broodjes straks te hoog). Mocht het deeg nog iets omhoog schieten dan plet je ze nog een keer. Bekleed een groot bakblik met bakpapier en leg hier de bollen met ruimtes ertussen van een paar centimeter. Dek de bollen af met een doek en laat ze nog 1-1,5 uur rijzen totdat ze in volume zijn verdubbeld.

Je oven verwarm je een kwartier van tevoren voor op 225 graden. Klop je andere ei los en besmeer de bollen hier lichtjes mee. Bestrooi ze daarna met de sesamzaadjes. Zet het bakblik in de oven en bak de hamburgerbroodjes 15 minuten totdat ze goudbruin van kleur zijn geworden. Laat de broodjes daarna afkoelen op een rooster.

Gebruik de broodjes voor je homemade burgers. Snijd ze doormidden en smeer de binnenkanten lichtjes in met olie. Grill ze daarna even kort en je hamburgerbroodjes zijn klaar voor alle burger goodness! Je kunt de broodjes ook kort bewaren in een afgesloten zak of vries ze na het afkoelen gelijk in.

Zelf hamburgerbroodjes maken3

Benieuwd waar je zo’n heerlijk hamburgerbroodje allemaal mee kunt beleggen? Kijk dan eens hier.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Zelf hamburgerbroodjes bakken”

  1. De broodjes zitten nu in de oven. Tijdens de eerste rijs is het deeg mooi verdubbeld, maar tijdens de tweede rustperiode liepen ze breed uit en werden ze platter. Enig idee wat ik fout doe?

  2. Hoi Francesca

    Ik was al tijden op zoek naar het perfecte burger broodje, en dankzij jou heb ik deze gevonden.
    Ik heb ze gemaakt op de barbecue (natuurlijk duh…:-) ), en het recept gedeeld op mijn blog.
    En ze zijn heerlijk.

    Bedankt voor de inspiratie

    Mac

  3. Hallo.

    Vandaag heb ik de broodjes gemaakt. Wat een super broodjes om te maken. En heerlijk om te eten. We hadden ze gegeten met hamburgers van de bbq met tomaten bacon mayonaise. Mjammmie!!