Zelfgemaakte tomatenketchup

Maak 1 keer zelf je tomatenketchup en je wilt nooit meer terug naar de kant-en-klare variant! Enjoy 🙂

Wat je nodig hebt voor circa 1 liter:
1 rode ui
2 teentjes knoflook
600gr smakelijke tomaten (liefst bio)
75ml tomatenpuree
100gr bruine basterdsuiker
60ml rode wijnazijn
zeezout
olijfolie om in te bakken
gemalen zwarte peper
chili vlokken of chili poeder

Wat je gaat doen:
Hak de ui en knoflook fijn en snijd de tomaten in stukjes.

Neem een pan waar straks alle tomaten in passen en verwarm hier een royale hoeveelheid olijfolie in. Fruit de ui hier een minuut of 5 in totdat deze zacht is geworden. Voeg daarna de knoflook toe en bak deze nog 2 minuten mee.

Zet het vuur zacht en voeg de tomaten, tomatenpuree, suiker, snuf zout, klein snufje gemalen chili vlokken en rode wijnazijn toe. Goed doorroeren en op een zacht vuur een uurtje laten pruttelen. De saus gaat zo indikken en wordt mooi warmrood en tikkeltje stroperig.

Pureer de saus na een uur fijn met een staafmixer tot een ketchup. Proef de ketchup en breng eventueel nog een beetje op smaak met peper en zout.

Bewaar de ketchup in een goed afgesloten pot in de koelkast en dan is deze ongeveer 2 weken houdbaar.

Thanks Babble voor de inspiratie!

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Zelfgemaakte tomatenketchup”

  1. Gemalen chilivlokken?
    Chili vlokken zijn gedroogde en grof gemalen pepers.
    Wordt er niet bedoeld chilipoeder?
    Je gaat toch geen chilivlokken kopen om ze vervolgens tot poeder te vermalen?

  2. Hoi Francesca!

    Heb je toevallig ook een tip om de ketchup iets dikker te laten worden? Ik vind hem persoonlijk vrij vloeibaar, maar de smaak is wel heel erg lekker!! 😀 Kan ik er eventueel gewoon een beetje maïzena bij doen?

    Groetjes
    Stefanie

    1. Je kunt verdikken met gestoomde boekweit vlokken als de ketchup al koud is. Als de saus nog warm is kan dat met maïzena, aardappelmeel of arrowroot