Zelfgemaakte tomatenketchup

Maak 1 keer zelf je tomatenketchup en je wilt nooit meer terug naar de kant-en-klare variant! Enjoy 🙂

Wat je nodig hebt voor circa 1 liter:
1 rode ui
2 teentjes knoflook
600gr smakelijke tomaten (liefst bio)
75ml tomatenpuree
100gr bruine basterdsuiker
60ml rode wijnazijn
zeezout
olijfolie om in te bakken
gemalen zwarte peper
chili vlokken of chili poeder

Wat je gaat doen:
Hak de ui en knoflook fijn en snijd de tomaten in stukjes.

Neem een pan waar straks alle tomaten in passen en verwarm hier een royale hoeveelheid olijfolie in. Fruit de ui hier een minuut of 5 in totdat deze zacht is geworden. Voeg daarna de knoflook toe en bak deze nog 2 minuten mee.

Zet het vuur zacht en voeg de tomaten, tomatenpuree, suiker, snuf zout, klein snufje gemalen chili vlokken en rode wijnazijn toe. Goed doorroeren en op een zacht vuur een uurtje laten pruttelen. De saus gaat zo indikken en wordt mooi warmrood en tikkeltje stroperig.

Pureer de saus na een uur fijn met een staafmixer tot een ketchup. Proef de ketchup en breng eventueel nog een beetje op smaak met peper en zout.

Bewaar de ketchup in een goed afgesloten pot in de koelkast en dan is deze ongeveer 2 weken houdbaar.

Thanks Babble voor de inspiratie!

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Zelfgemaakte tomatenketchup”

 1. Gemalen chilivlokken?
  Chili vlokken zijn gedroogde en grof gemalen pepers.
  Wordt er niet bedoeld chilipoeder?
  Je gaat toch geen chilivlokken kopen om ze vervolgens tot poeder te vermalen?

 2. Hoi Francesca!

  Heb je toevallig ook een tip om de ketchup iets dikker te laten worden? Ik vind hem persoonlijk vrij vloeibaar, maar de smaak is wel heel erg lekker!! 😀 Kan ik er eventueel gewoon een beetje maïzena bij doen?

  Groetjes
  Stefanie

  1. Je kunt verdikken met gestoomde boekweit vlokken als de ketchup al koud is. Als de saus nog warm is kan dat met maïzena, aardappelmeel of arrowroot

  2. Verder laten indikken door in te koken kan, of inderdaad maizena toevoegen als het nog heet is. Wel eerst de maizena mengen met koud water, anders gaat het klonten.

 3. Ik heb ook zelf ketchup volgens uw recept gemaakt van de tomaten uit eigen moestuin. Het smaakt voortreffelijk. Toen de ketchup nog heet was, heb ik er vier lege HAK-jampotjes mee gevuld. Als de ketchup afkoelt, onstaat er vacuum in de potjes. Je hoort dan een harde klik van het metalen deksel. Zo kan ik de ketchup buiten de koelkast op een donkere plek ontzettend lang bewaren zonder kwaliteits- of smaakverlies. Ik doe dat al jaren met zelfgemaakte jam van de bosbessen en wilde kersen die mijn man en ik tijdens de zomervakantie in Zweden plukken.

Reacties zijn gesloten.