Tapas kerstmenu: Kerstdiner met kleine hapjes

Samenwerking – Na het vegetarische kerstmenu van afgelopen week is het tijd voor mijn tweede kerstmenu van dit jaar en dat is een tapas kerstmenu met maar liefst negen verschillende kersthapjes geworden! Een feest aan smaken die wel opgediend worden in kleine gangen, maar zonder dat iedereen aan tafel hoeft te blijven zitten (ideaal ook voor kinderen trouwens). In dit kerstmenu ligt de focus voor mij echt op het samen zijn met je gezin, familie of vrienden op een relaxte manier. Met een tafel vol verschillende hapjes, lekkere drankjes, spelletjes en goede gesprekken.

Het mooie aan dit tapas kerstmenu is dat alle hapjes grotendeels voor te bereiden zijn. Je hoeft ze alleen nog even op te maken op mooi servies of op te warmen en daarna te serveren. Het voorbereidende werk kun je ook goed verdelen onder de gasten, want als iedereen een paar gerechtjes maakt, is de voorbereiding zo gedaan. En je hoeft ook echt niet alles zelf te maken, kijk ook eens goed wat er qua kant-en-klare feestelijke tapas en andere producten verkrijgbaar is. Zo zag ik in het kerstassortiment van PLUS al heel veel lekkers voorbijkomen waar ik zelf ook goed gebruik van heb gemaakt in dit menu.

Kerst met Francesca – Tapas kerstmenu

Drie gangen (koud, warm en zoet) met makkelijk voor te bereiden tapas kerstgerechtjes. Iedere gang bestaat uit 3 recepten die je naar eigen inzicht kunt verminderen of aanvullen. Tips voor extra gerechten per gang deel ik ook in dit artikel.

Binnen de gangen heb ik ook diverse vega(n) opties opgenomen. En in de recepturen geef ik precies aan wat je kunt voorbereiden en hoe je alles bewaart tot gebruik. Alle ingrediënten vind je in de winkels van PLUS, inclusief bijpassende drankjes en kant-en-klare feestelijke tapas waarmee je je tafel nog meer kunt aankleden.

Vegan paté met pistache
Mini tarte tatins met rode ui, geitenkaas en tijm
Glaasjes met knolselderijsoep, gerookte paprika en grote garnalen

Sticky kippenvleugels met limoncello
Gevulde pasta met gorgonzola, walnoot en champignonsaus
Aardappel kerstboompjes met wortel en rozemarijn aioli

Hollands kaasplankje met chutney en notenbrood
Gepocheerde peertjes met ricotta, tijm en honing
Mini sticky toffee pudding

Kerst vieren we dit jaar samen

Heel eerlijk, ik heb nog geen idee hoe we dit jaar kerst zullen vieren en in welke samenstelling. Maar dat ik het samen ga vieren is wel zeker. Samen met mijn gezin, even langs bij oma of door aandacht te geven aan iemand die het dit jaar extra nodig heeft. Op wat voor manier dan ook.

Ik hoop dat we dit jaar met z’n allen goed om ons heen kijken en zien wie er misschien niet samen Kerst kan vieren. Stuur een kaartje, breng een bordje met kerst tapas langs of verras met wat extra boodschappen als je weet dat iemand het echt goed kan gebruiken. Ook dat is samen Kerst vieren.

Ik vind het heel mooi dat PLUS en ik dit jaar ook weer samenwerken, want we zitten helemaal op één lijn met deze gedachte. Zo kun je in de PLUS winkels kaartjes vinden die je kunt schrijven voor een ander en is het prikbord weer helemaal in ere hersteld. Iedereen mag hier een berichtje achter laten. Als je iets nodig hebt, maar ook als je iets wilt delen met een ander. Neem je ook een kijkje op het prikbord als je er boodschappen gaat doen?

Samen kerst vieren betekent voor ons trouwens ook samen de voorbereidingen doen en samen koken natuurlijk! Ik ga jullie in ieder geval helpen met recepten uit vier complete kerstmenu’s (de recepten vind je ook terug op de PLUS website en in hun winkels), heel veel tips, bijpassende drankjes, styling tips en een LIVE sessie op vrijdag 17 december om 19.30 uur op Instagram (zet ‘m vast in je agenda!) waarin ik al jullie kerstkookvragen ga beantwoorden.

Vieren jullie deze bijzondere kerstdagen samen met ons mee? Misschien wel met dit heerlijke tapas kerstmenu? Geniet ervan!

Vegan paté met pistache

In de decembermaand zijn tal van zalige patésoorten verkrijgbaar. Zo ontdekte ik een paté met peer en honing en deze wildzwijnpaté met veenbessen in het assortiment van PLUS. Maar als je vegetarisch eet, zijn deze niet aan je besteed. Ik besloot daarom een vegetarische paté te maken die uiteindelijk zelfs compleet plantaardig werd. Smeuïg, goed smeerbaar en heerlijk van smaak.

Voorbereiding voor het kerstdiner

De paté en topping kun je volledig voorbereiden en in de koelkast bewaren tot gebruik.

Bekijk hier het recept voor de vegan paté met pistache.

Mini tarte tatins met rode ui, geitenkaas en tijm

Ik ben dol op tarte tatins met groenten en het leek me zo leuk om daar eens mini varianten van te maken. Ik koos voor rode ui als basis die ik eerst licht heb aangebakken. Daarna bak je ze af in de oven waarbij de ui heerlijk karamelliseert. Nog wat geitenkaas en tijm erover en genieten maar.

Voorbereiding voor het kerstdiner

De mini tarte tatins kun je al een dag eerder bakken en afgedekt bewaren in de koelkast. Vers uit de oven zijn ze trouwens wel het allerlekkerst. Het garneren met de geitenkaas en tijm doe je op het laatste moment.

Bekijk hier het recept voor de mini tarte tatins met rode ui, geitenkaas en tijm.

Knolselderijsoep met gerookte paprika en grote garnalen

Knolselderij is een geweldige groente om als basis voor een romige soep te gebruiken. Je hoeft daarvoor niet eens room te gebruiken. Ik rooster de knolselderij eerst met onder andere tijm en gerookt paprikapoeder en na de oven laat ik ‘m nog even koken. De meest romige soepen maak je met een goede blender, maar de staafmixer werkt ook prima.

De soep zelf is volledig plantaardig. Dus als je er spiesjes met gebakken champignons en geroosterde paprika op legt, maak je er in een handomdraai een vega(n) gerechtje van.

Voorbereiding voor het kerstdiner

De knolselderijsoep kun je al een dag eerder maken en afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik. Voeg eventueel nog een scheutje water of bouillon toe bij het opwarmen, omdat de soep iets kan indikken. Het bakken van de garnalen doe je op het laatste moment.

Bekijk hier het recept voor de knolselderijsoep met gerookte paprika en garnalen.

Sticky kippenvleugels met limoncello

Sticky kippenvleugels heb je vast al eens gegeten, maar heb je die ook wel eens gemaakt met limoncello? Dat is een verrassend lekkere combinatie, zeker met de sticky limoncellosaus erbij.

Voorbereiding voor het kerstdiner

De kippenvleugels en saus kun je volledig voorbereiden. Meng de kip vanuit de oven met de saus in een bakje en laat afkoelen. Bewaar daarna afgedekt in de koelkast tot gebruik. Warm het op in de oven voordat je gaat serveren.

Bekijk hier het recept voor de sticky kippenvleugels met limoncello.

Gevulde pasta met gorgonzola, walnoot en champignonsaus

Bij PLUS vond ik hele lekkere gevulde pasta met gorgonzola en walnoot en dat werd de basis van dit super makkelijke tapasgerechtje. Het enige wat je hoeft te doen is wat champignons bakken en deze meng je daarna met de gekookte pasta. Kind kan de was doen!

Voorbereiding voor het kerstdiner

Het koken van de pasta doe je vlak voordat je aan tafel gaat. De champignonsaus kun je voorbereiden en afgedekt bewaren in de koelkast tot gebruik, maar vers gemaakt vind ik deze saus wel het allerlekkerst. En omdat het maar zo weinig tijd kost, kun je het prima à la minute maken.

Wat je nodig hebt voor 4 personen als hapje

  • 1 pak Gevulde pasta met gorgonzola en walnoot van Selezione Ristorante
  • 1 tl sjalot, gesnipperd
  • boter
  • zout
  • 150 gr champignons, in plakjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • witte wijn
  • 100 gr slag- of kookroom
  • zwarte peper
  • 1 el platte peterselie, fijngehakt

Wat je gaat doen voor de gevulde pasta met champignonsaus

Bereiding: 15 minuten

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verhit ondertussen een hapjespan en fruit de sjalot in een klontje boter met een snufje zout. Voeg de champignons en knoflook toe en bak tot de champignons hun vocht beginnen te verliezen. Blus af met een scheutje wijn en bak tot dit verdampt is. Zet het vuur wat lager en roer de slagroom erdoor. Verwarm, proef en breng naar wens verder op smaak met peper en/of zout.
  3. Schep de gekookte pasta voorzichtig door de champignonsaus. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe voor extra smeuïgheid. Garneer met de peterselie en serveer direct.

Aardappel kerstboompjes met rozemarijn aioli

Dit is een geweldig leuk kerstgerechtje om te maken, ook samen met kinderen trouwens. Van aardappel en wortel maak je schattige kerstboompjes waar een takje rozemarijn door gaat als piek. Heerlijk met de rozemarijn aioli erbij waar de boompjes in gedipt kunnen worden.

Voorbereiding voor het kerstdiner

Het voorkoken en uitwasemen van de aardappel en wortel kun je voorbereiden. Net als het maken van de rozemarijn aioli. Het afbakken en grillen van de kerstboompjes zou ik op het laatste moment doen. Want dan smaken ze het allerlekkerst en dat kost niet veel tijd.

Bekijk hier het recept voor de aardappel kerstboompjes met rozemarijn aioli.

Hollands kaasplankje met chutney en notenbrood

Ik ben dol op Hollandse kazen en daarom koos ik er in dit tapas menu voor om een echt Hollands kaasplankje te maken. In het kaasassortiment van PLUS vind je diverse Hollandse kazen terug waardoor je je kaasplankje mooi kunt opbouwen van jong tot overjarig.

Omdat ieder assortiment net even anders opgebouwd is, ook door de toevoeging van lokale kazen, geef ik je hieronder wat basistips om je plankje op te bouwen. En bij vrijwel alle PLUS winkels vind je rondom het kaasschap (zeker in aanloop naar de feestdagen) kleine potjes terug met bijvoorbeeld dadel- en vijgenchutney, cranberrydip, notenbrood en flinterdunne crackertjes. Voeg nog wat geroosterde noten en verse druiven toe en dan heb je een super feestelijke Hollandse kaasplank die heel snel klaar is.

De kazen waarvoor ik gekozen heb zijn (van jong tot overjarig):

  • Jonge kaas van De Graafstroom
  • Belegen Goudse kaas
  • Geitenkaas met kruiden en knoflook van Henri Willig
  • Oude boerenkaas van GIJS
  • Rotterdamsche brokkelkaas

Snijd van iedere kaas wat kleine blokjes of brokkel wat af van de overjarige kazen. Leg dit op een plankje en vul verder aan met chutney, dips, toast, noten en fruit. Serveer er een glaasje port bij voor de liefhebbers.

Nog een laatste tip: Vaak zijn de lokale kaassoorten niet online te bestellen, omdat via de PLUS site alleen het landelijke assortiment verkrijgbaar is. Daar zitten ook hele goede kazen tussen, denk aan de PLUS Klaverland Boerenbuiten kazen die van Friese boeren zijn die zich inzetten voor de vogels en het landschap en natuurlijk de GIJS kazen. Maar voor het echte lokale assortiment moet je in de winkel zijn.

Gepocheerde peertjes met ricotta, tijm en honing

Peren horen voor mij bij de kerstdagen. Natuurlijk de stoofperen die jullie in bijna al mijn kerstmenu’s terug zien komen. Maar ook gepocheerde peertjes zijn zalig en heerlijk als basis voor een zoet, maar niet te zwaar, dessert met een hartige twist van de ricotta met tijm en honing.

Voorbereiding voor het kerstdiner

De gepocheerde peren kun je volledig voorbereiden en na het afkoelen afgedekt bewaren in de koelkast. De ricotta kun je ook vast losroeren met de tijm en honing en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. En de koekkruimels kunnen ook prima voorbereid worden.

Bekijk hier het recept voor de gepocheerde peertjes met ricotta, tijm en honing.

Mini sticky toffee pudding

Een sticky toffee pudding maak je van dadels en het is een heerlijk smeuïge cake die overgoten wordt met een toffeesaus. Ook daar kun je prima een kleine versie van maken en dat is precies wat ik gedaan heb voor dit tapas kerstmenu. En oh, wat waren ze lekker!

Voorbereiding voor het kerstdiner

Zowel de cakejes als de toffeesaus kun je volledig voorbereiden. Piep de cakejes even op in een oven van 100/120 graden zodat ze lauwwarm zijn en verwarm de toffeesaus op een laag vuur, maar laat niet koken. Schenk de toffeesaus erover vlak voor het serveren.

Bekijk hier het recept voor de mini sticky toffee pudding.

Extra receptinspiratie voor het tapas kerstmenu

Koude tapas

Warme tapas

Zoete tapas

Styling tips

Voor de aankleding van dit tapas kerstmenu hebben we een bonte mix gemaakt van servies wat ik al in huis had met wat nieuwe servies items. Doordat je allemaal hapjes serveert in bakjes en op grotere schalen hoef je niet alles compleet te hebben en daarom is het zo mooi om te combineren. Zorg er wel voor dat het kleurenpalet enigszins bij elkaar past. Wij gingen voor diverse tinten blauw, roze en terracotta.

Zowel het tafellinnen, de blauwe en terracotta borden komen bij Casa Shops vandaan. Dat geldt ook voor de accessoires zoals de boompjes, kaarsen en servetringen. Het bestek en de glazen komen uit de eigen kast. De takjes met de leuke roze besjes vond ik bij mijn bloemist. Sowieso is dat een geweldige tip voor de aankleding van de tafel: vind wat mooie takjes en bloemen, knip deze los en gebruik ze als aanvulling op je tafel. Mooie bladeren, eikels, dennenappels en meer wat je in de natuur vindt kun je ook gewoon gebruiken. Leuk om samen met de kids te verzamelen. De tapastafel kan namelijk ook prima door hen gedecoreerd worden, want het gaat om het plezier van samen voorbereiden én samen zijn in dit menu .

Dit waren alle recepten en tips van het tapas kerstmenu! Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren en dat je enorm gaat genieten van alle gerechten en het samen Kerst vieren met de mensen die je liefhebt. Geniet van een bijzondere avond vol verrassingen aan tafel. Liefs, Francesca

Bewaar dit kerstmenu op Pinterest

Wil je dit tapas kerstmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.


Recepten: Francesca, Fotografie: DeedyLicious  

Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Tapas kerstmenu: Kerstdiner met kleine hapjes”

Reacties zijn gesloten.