Kinderkerstmenu voor kleine lekkerbekken

Met twee kleine lekkerbekken thuis kan ik de kinderen deze Kerst natuurlijk niet overslaan! Daarom heb ik voor dit jaar een kinderkerstmenu bedacht. Toegankelijk, met vrolijke gerechten, veel smaak en makkelijk om te maken. Vooraf krijgen ze kerst quesadilla’s, in de vorm van sterren, die belegd zijn met kalkoen, spinazie …

Met twee kleine lekkerbekken thuis kan ik de kinderen deze Kerst natuurlijk niet overslaan! Daarom heb ik voor dit jaar een kinderkerstmenu bedacht. Toegankelijk, met vrolijke gerechten, veel smaak en makkelijk om te maken.

Vooraf krijgen ze kerst quesadilla’s, in de vorm van sterren, die belegd zijn met kalkoen, spinazie en brie. Zijn de kinderen al wat ouder? Dan kunnen ze de quesadilla’s (bijna) helemaal zelf maken, nog leuker! Het hoofdgerecht is mijn favoriet (en van mijn jongens), want wat is er nou lekkerder dan lasagne? En als je die in groene en rode paprika’s serveert zijn het net kerstballen. Oftewel: met Kerst eten de kinderen kerstballenlasagne! Nog een toetje om het af te leren dan maar, dat wordt gebakken fruit uit de oven met custard. Of vanille ijs, of slagroom…is allemaal goed. Geniet van dit heerlijke kinderkerstmenu en niet stiekem het eten van de kinderen opeten, hè 😉

Bekijk hier al mijn feestelijke kerstrecepten!

Of ga direct naar:

Kerst quesadilla’s

Wat je nodig hebt voor 8 stuks

    • 1 kalkoenfilet van circa 200 gr
    • 4 tortilla’s
    • 2 el cranberrycom­pote (recept) of -jam (recept)
    • handje bladspinazie
    • zeezout
    • zwarte peper
    • 1 takje tijm, alleen de blaadjes
    • 1 stuk brie

Tip: De gekleurde groentetortilla’s van No Fairytales zijn perfect voor dit gerecht. Ik koos voor de bieten- en boerenkooltortilla’s vanwege de leuke kerstkleuren. Houd er rekening mee dat de bietenversie wat neutraler van smaak is. Ze zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Spar, Deen en PLUS.

Wat je gaat doen
Voorbereiding: 20 minuten + Bereiding: 15 minuten

Voorbereiden: De kalkoenfilet kun je een dag eerder koken en in reepjes plukken. Bewaar dit afgedekt in de koelkast. Van opnieuw opwarmen worden quesadilla’s niet lekker, deze bak je daarom vlak voor het aan tafel gaan.

    1. Leg de kalkoenfilet in een pannetje met water en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 15 minuten koken tot de kalkoen helemaal gaar is. Haal uit het water, laat iets afkoelen en pluk het vlees in reepjes.
    2. Bestrijk een tortilla met 1 el cranberrycompote, verdeel daar wat spinazie en reepjes kalkoen over. Bestrooi licht met zout en peper, blaadjes tijm en eindig met dunne plakjes brie die je goed verdeelt. Leg de tweede tortilla erop en druk iets aan. Herhaal dit voor de andere queasadilla.
    3. Verhit een koekenpan zonder vet op middelhoog vuur en leg daar de quesadilla in. Bak een paar minuten en draai daarna voorzichtig om. Als de brie is gesmolten en de tortilla lichtbruin wordt, is de quesadilla klaar. Schep uit de pan, houd warm en herhaal dit voor de andere. Of zet twee koekenpannen naast elkaar zodat je sneller klaar bent.
    4. Snijd de quesadilla in 4 punten of steek er leuke vormpjes uit met uitstekers als je van gepriegel houdt. Serveer direct.

Kerstballenlasagne

Wat je nodig hebt voor 4 personen

    • 1 ui, gesnipperd
    • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
    • bakolijfolie
    • 300 gr gehakt (rund of half-om-half)
    • 400 gr passata (tomatensaus)
    • zwarte peper
    • zeezout
    • 3 takjes tijm, blaadjes fijngehakt
    • 3 takjes rozemarijn, blaadjes fijngehakt
    • 25 gr boter
    • 25 gr bloem
    • 300 ml melk
    • nootmuskaat
    • 4 paprika’s (2 rode en 2 groene)
    • 1 pak verse lasagne­vellen
    • 1 bol buffelmozzarel­la, drooggedept en in dunne plakken

Tip: Kennen jullie de limonata’s van San Pellegrino al? Deze fruitdranken zijn zalig en bij ons thuis altijd een hit bij kinderen. Een geweldig kinderdrankje voor bij het kinderkerstmenu! Je koopt ze bij Albert Heijn, Jumbo en bij drankenwinkels.

Wat je gaat doen
Bereiding: 40 minuten + Oven: 20 – 25 minuten

Voorbereiden: De lasagne kun je volledig voorbereiden in de ochtend. Zet de ovenschaal afgedekt in de koelkast en plaats deze ’s avonds alleen nog in de oven om af te bakken.

    1. Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
    2. Verhit een hapjespan en fruit de ui en knoflook in 1 el bakolie. Voeg het gehakt toe en rul gaar. Schenk de passata erbij met een snuf peper en zout en de fijngehakte blaadjes van 2 takjes tijm en rozemarijn. Roer door, zet het vuur lager en laat 20 minuten pruttelen.
    3. Maak ondertussen de bechamelsaus: smelt de boter op laag vuur in een steelpan. Roer daarna de bloem erdoor en laat 2 minuten bakken terwijl je blijft roeren en laat niet bruin worden. Schenk een scheut melk erbij en roer met een garde tot het is opgenomen. Schenk de rest van de melk in delen erbij, roer en herhaal tot alle melk is opgenomen en je een egale saus hebt zonder klontjes. Laat de saus op laag vuur indikken terwijl je blijft roeren. Dit duurt maar een paar minuten. Zet het vuur uit en breng je saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
    4. Snijd de kapjes van de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Daarna ga je ze vullen als een lasagne. Begin met een laag saus, leg daar een lasagnevel op (tip: knip ze op maat met een schaar), top af met bechamelsaus en herhaal deze stappen tot je bij de rand bent. Eindig met plakjes mozzarella en strooi er wat fijngehakte kruiden over.
    5. Zet de paprika’s in een ovenschaal en bak 20 – 25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is geworden.
    6. Serveer met de rauwe kapjes erbij, want kinderen vinden rauwe paprika vaak heel lekker.

Winterse fruit crumble

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

    • 2 kaki vruchten
    • 2 peren, niet te rijp
    • 150 gr cranberry’s (vers of diepvries)
    • 2 el suiker + 100 gr
    • 1 tl kaneel
    • 1 tl gemberpoeder
    • 2 tl kardemompoeder
    • 1 el bloem + 125 gr
    • 75 gr boter

Tip: Serveer de crumble met lobbig geklopte slagroom, vanille-ijs of lauwwarme custard. Het recept voor custard vind je hier. Hou je wat over van de fruit cumble? Dat smaakt de volgende dag ook heel lekker als ontbijt, zeg ik uit ervaring.

Wat je gaat doen
Bereiding: 10 minuten + Oven: 35 – 40 minuten

Voorbereiden: Je kunt de crumble een dag eerder al bakken en na het afkoelen afgedekt bewaren in de koelkast. Warm vlak voor het dessert op in de oven, circa 10 minuten op 180 ˚C.

    1. Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
    2. Schil de kaki’s en peren en snijd ze in blokjes. Meng in een kom met de cranberry’s, 2 el suiker, kaneel, gemberpoeder, kardemompoeder en 1 el bloem.Tip: je kunt deze crumble ook maken met gedroogde cranberry’s. Gebruik dan 50 gr gedroogde in plaats van 150 gr verse cranberry’s en 1 el suiker in plaats van 2.
    3. Meng 125 gr bloem, boter en 100 gr suiker in een kom en kneed snel met je vingers (maak ze eerst even koud onder een koude kraan) tot een korrelig geheel.
    4. Schep het fruit in een ovenschaal en verdeel daar de crumble over. Zet in de oven en bak 35 – 40 minuten. Serveer lauwwarm.

Recepten: Francesca, Fotografie: Francesca & DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)