Samenwerking – Ik hou echt van mijn voorraadkast, met name door de inhoud. Er is altijd wel iets in te vinden waarmee ik makkelijk en lekker kan koken op doordeweekse dagen. En wat ook nog voedzaam is voor mezelf en mijn mannen. Zo maakte ik onlangs deze zoete aardappelcurry met doperwten en kikkererwten. Ontzettend lekker en ook nog zo gemaakt!
Verse groenten uit pot of blik
Nou hoor ik je denken, doperwten in november? Ja hoor, daarmee kook ik ook in de herfst en winter voor ovenschotels, pasta’s, stoofgerechten en curry’s, maar dan uiteraard niet vers. Daarvoor gebruik ik met liefde doperwten uit een pot of blik, want die zijn net zo vers als in de lente. Voor deze groenteconserven worden de doperwten (en iedere andere groente) in het oogstseizoen namelijk veelal binnen een paar uur verwerkt vanaf het veld (vaak ook nog geoogst in Nederland of dicht daarbij) tot in een pot of blik. En ondanks wat de naam doet vermoeden, worden er geen conserveringsmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen voor gebruikt. Het conserveren wordt namelijk gedaan onder hoge druk of met stoom en daar heb je (naast water) verder niets voor nodig.
Vroeger werd er nog weleens suiker aan toegevoegd, maar dat is de afgelopen jaren in heel veel producten eruit gehaald (of zijn ze nu hard mee bezig). En de hoeveelheid zout is ook flink gereduceerd of wordt verder gereduceerd met de verwerking van de huidige winteroogst.
Allemaal goede ontwikkelingen waar ik achter sta en waardoor ik steeds vaker met groenteconserven (of eigenlijk ‘vers verwerkte groenten’) kook. Al was het alleen maar dat we daardoor op een makkelijke manier extra groenten eten in een maaltijd door de conserven te combineren met vers. Want de voedingsstoffen zijn namelijk identiek. Moest ik daarvoor omschakelen? Jazeker, maar nadat ik zelf een keer een bezoek heb gebracht aan een conservenfabriek en daarnaast mezelf goed heb ingelezen, kan ik het ook volmondig aan jullie adviseren. Niks mis dus met zo’n pot of blik!
Zullen we maar gaan koken dan?
We hebben genoten van je recept. Ik heb er linzen ingedaan ipv de kikkererwten. Het was een beetje te veel, dus heb ik het de volgende dag weer kunnen eten 🙂
Ahhh, super om te lezen!
Hi ik wil graag weten of die gele curry pasta pittig is ? heb je andere kruiden of iets wat mild is ? wil dit vanavond maken voor mn gezin ( kids 4 en 2 jaar )
leuke mooie website ! love it vooral de suri recepten…..
Ligt eraan wat je kinderen wel of niet gewend zijn. Die van mij kunnen het prima eten, maar begin met een klein beetje en voer het steeds een beetje op.