Zweedse gehaktballetjes met puree

Het is wel zeker dat de Zweedse gehaktballetjes in Nederland zo populair zijn geworden door IKEA. Ik gok dat velen van jullie weleens een portie besteld hebben in het restaurant of zelfs een zak mee naar huis hebben genomen voor in de vriezer. Ik steek ook gelijk mijn hand op en dat is zeker niet bij één keer gebleven.

Maar wat maakt een gehaktballetje nou Zweeds en kun je die zelf ook maken? Ik ging op onderzoek en was er redelijk snel uit. Het is de pimentpoeder wat de balletjes de kenmerkende smaak geeft. Deze worden vervolgens verder gegaard in een roomsaus en geserveerd met puree en, traditioneel, vossenbessenjam. Die je van IKEA kent als de Sylt Lingon en ik verder nooit ergens anders heb kunnen vinden. Maar vossenbessenjam kun je ook prima vervangen door cranberrycompote, zoals ik deed in mijn recept.

Of deze ‘Köttbullar’, zoals de Zweden ze noemen, helemaal authentiek zijn? Ik heb geen idee en waarschijnlijk niet, want ik ken geen enkele Zweed in mijn leven en ben er zelfs nog nooit geweest. Maar heerlijk was het wel en dat is waar het om gaat 😉

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 el + 20 gr boter
  • 400 gr half-om-half gehakt
  • 25 gr paneermeel
  • 1 ei
  • 1 el melk
  • ½ tl pimentpoeder
  • ¼ tl nootmuskaat
  • zwarte peper
  • zout
  • 20 gr bloem
  • 500 ml warme runderbouillon
  • 50 ml slagroom
  • handje platte peterselie, fijngehakt
  • serveer erbij: aardappelpuree, groene salade of gestoomde groenten en cranberrycompote (of ga voor de echte vossenbessenjam)

Wat je gaat doen

Bereiding: 35 minuten

1. Verhit een braadpan en fruit de ui en knoflook in 1 el boter. Meng in een kom met het gehakt, paneermeel, ei, melk, piment, nootmuskaat, snuf zwarte peper en zout. Vorm er met je handen kleine gehaktballetjes van.

2. Smelt de 20 gr boter in de braadpan en bak hierin de balletjes rondom bruin aan. Schep de balletjes daarna uit de pan.

3. Voeg de bloem toe aan het vet en roer een paar minuten tot de bloem gegaard is. Schenk rustig de bouillon erbij terwijl je klopt met een garde. De saus zal nu indikken. Schenk als laatste de room erbij en breng op smaak met zout en peper.

4. Leg de gehaktballetjes weer terug in de pan en laat nog 5 minuten verder garen in de saus. Bestrooi als laatste met de peterselie.

5. Serveer de Zweedse gehaktballetjes met puree, groene salade of gestoomde groenten en cranberrycompote/vossenbessenjam.

Recept: Francesca (geïnspireerd door dit recept van Food Network), Fotografie: Francesca

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *