2x dippen met baba ganoush & muhamarra

Gisteravond zaten er opeens een aantal heerlijke recepten vanuit Andorra in mijn mailbox, yes! Co-blogger Deborah is opgegroeid met de Noord-Afrikaanse keuken door haar Marokkaanse grootmoeder. Nou kunnen ze daar een aantal heerlijke mezze maken, zoals baba ganoush en muhamarra. De eerstgenoemde, op basis van aubergine, is wat breder bekend …

Gisteravond zaten er opeens een aantal heerlijke recepten vanuit Andorra in mijn mailbox, yes! Co-blogger Deborah is opgegroeid met de Noord-Afrikaanse keuken door haar Marokkaanse grootmoeder. Nou kunnen ze daar een aantal heerlijke mezze maken, zoals baba ganoush en muhamarra. De eerstgenoemde, op basis van aubergine, is wat breder bekend in Nederland. Muhamarra, op basis van rode paprika, wat minder. Maar daar wordt het zeker niet minder lekker van! Dit is wat Deborah er zelf over zegt:

“Both of them are North-African recipes and everywhere you go they are made differently. The basis is the same, but they all have some variations, depending on the countries and even regions. But these recipes are the dishes that I’ve grown up with. My mother always made these for us, and next to that it always reminds me of parties and marriages. I like to eat these with plain bread, but you can also eat them with pita bread, naan and vegetables. Enjoy!”

Baba ganoush

– 4 aubergines
– 1tl gemalen komijn
– 1tl zout
– 1/2tl zwarte peper
– 3 teentjes knoflook
– sap van 1/2 citroen
– 2tl tahin (om zelf te maken, zie het recept hieronder)
– 100ml olijfolie
– 1tl paprikapoeder

Baba Ganoush_Muhammara_3

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was en droog de aubergines en snijd ze daarna in de lengte in plakken. Strooi hier wat zout over en wacht 10 minuten. Laat het vocht eruit komen, dep ze af en rooster ze 30 minuten in de oven in een bakblik. Laat daarna iets afkoelen en hak in grove stukken. Doe de aubergine in de keukenmachine samen met de komijn, snufje zout, zwarte peper, knoflook, citroensap, tahin en olijfolie. Blend tot een romige dip. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout. Zet in de koelkast en serveer koud, garneer met paprikapoeder en olijfolie.

Zelf tahin maken
Rooster 40gr sesamzaadjes met een klein beetje olijfolie in een pan met antiaanbaklaag, ongeveer 10 minuten. Doe de sesamzaadjes daarna in de keukenmachine (of klein hakmolentje) met een klein scheutje olijfolie en water. Maal fijn totdat je een romige pasta hebt.

Muhamarra

– 3 rode paprika
– 60gr pijnboompitten
– 40grs broodkruim
– 3 teentjes knoflook
– 1tl komijnzaad
– 1/2tl zwarte peper
– sap van 1 citroen
– chilipeper naar smaak
– zout

Baba Ganoush_Muhammara_2

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en leg ze in een bakblik met een beetje olijfolie erover. Rooster de paprika’s 40 minuten. Laat ze iets afkoelen, snijd in grove stukken en doe in de keukenmachine. Voeg de pijnboompitten, broodkruim, knoflookteentjes, komijnzaad, zwarte peper, de helft van het citroensap en chilipeper toe en maal fijn tot een romige dip. Proef en breng op smaak met zout en eventueel nog extra citroensap en chilipeper. Zet in de koelkast en serveer koud, garneer met paprikapoeder en olijfolie.

Baba Ganoush_Muhammara_4

Dit is een bijdrage van co-blogger Deborah

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)