Om mee te nemen: 3 lekkere gerechten in een schaal

Het zal me niks verbazen als jullie, net als ik, vaak uit een bowl of gewoon kom eten. Je kunt het gerust een trend noemen. En gek is het niet, want het eet prettig en ziet er leuk uit. Het enige wat ik jammer vind is dat je die lekkere gerechten niet makkelijk ergens mee naartoe kunt nemen en je er maar kleine hoeveelheden in kwijt kunt. Zeker met alle barbecues en picknicks tijdens de mooie zomerdagen is dat niet zo praktisch.

Wat wél erg handig is om mee te nemen zijn schalen. Zeker als er ook nog een passende deksel bij zit kun je deze super makkelijk vervoeren. Daarbij kun je in een schaal grotere hoeveelheden kwijt. Aangezien je barbecueën en picknicken meestal niet met z’n tweeën doet is dat reuze handig.

Om jullie een idee te geven wat je dan zoal kunt maken in een schaal heb ik drie verschillende recepten gemaakt in glazen Pyrex schalen met bijpassende deksels: taco dip, tonijn poké en zalige Nutella brownies. Daarmee kun je wel aankomen tijdens een picknick of barbecue!

Taco dip schaal

Deze taco dip schaal is heerlijk als hapje. Je dipt gewoon met de taco chips in de schaal. Niet stiekem dubbel dippen hè 😉

Wat je nodig hebt voor 1 schaal

  • 400 gr crème fraîche
  • 170 gr Griekse yoghurt
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 el chilisaus + extra
  • 30 gr ijsbergsla
  • 125 gr cherrytomaatjes
  • 1 avocado
  • 3 stengels lente-ui, in ringetjes
  • 50 gr groene olijven, gehalveerd
  • 25 gr geraspte kaas
  • 1 of 2 zakken taco chips

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 10 min

  1. Meng in een kom de crème fraîche met de yoghurt, chilipoeder, paprikapoeder en chilisaus.
  2. Halveer de cherrytomaatjes en snijd de avocado in blokjes.
  3. Schenk de dip in een schaal en garneer met de tomaatjes, avocado, sla, lente ui, olijven, geraspte kaas en nog wat extra chilisaus.

Tonijn poké schaal

De all time favoriet uit een bowl: de poké bowl. Ook dit gerecht is perfect voor in een schaal. Hartstikke praktisch én het ziet er leuk uit.

Wat je nodig hebt voor 1 schaal

  • 1 teen knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 lente-ui
  • 2 el sojasaus + extra
  • 1,5 el sesamolie + extra
  • 1 el rijstazijn
  • chilivlokken, 2 draaien aan de molen
  • 400 gr verse tonijn, in kleine blokjes
  • 150 gr zilvervliesrijst, afgekoeld tot lauw (bruine of zwarte rijst kan ook)
  • 1 avocado
  • 100 gr sojabonen
  • 125 gr zeewiersalade
  • witte en/of zwarte sesamzaadjes

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 min + 1 uur wachttijd

  1. Rasp de gember en knoflook en hak de lente-ui zeer fijn. Meng dit met de sojasaus, sesamolie, rijstazijn en chilivlokken. Schenk over de blokjes tonijn in een platte schaal en laat, afgedekt in de koelkast, minstens 1 uur marineren.
  2. Snijd de avocado in reepjes.
  3. Verdeel de rijst over een schaal. Daarover verdeel je de gemarineerde tonijn, avocado repen, sojabonen, zeewiersalade en witte en/of zwarte sesamzaadjes.
  4. Voeg naar smaak nog wat extra sojasaus en sesamolie aan de poké schaal toe.

Nutella brownies met rood fruit schaal

Natuurlijk mag een toetje niet ontbreken. De 20×20 schaal is perfect voor een lekkere schaal vol met brownies dachten wij zo. Mochten de brownies om de een of andere reden niet op gaan (kunnen wij ons niks bij voorstellen maar toch) kun je deze prima met schaal en al tot wel drie maanden bewaren in de diepvries.

Wat je nodig hebt voor 1 schaal (20×20)

  • 75 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr lichte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 1 pot Nutella (400 gr)
  • snufje zout
  • 100 gr bloem
  • 125 gr diepvries frambozen
  • 2 el suiker
  • 2 el water
  • 300 gr mix aan vers rood fruit (aardbeien, frambozen, bosbessen, bramen)

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 min + 35 min oventijd

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een schaal met bakpapier.
  2. Klop de boter met de suiker in een paar minuten met een (hand)mixer tot een crème.
  3. Voeg de eieren en het vanille extract toe en klop op lage stand tot het goed gemengd is.
  4. Voeg de Nutella en het zout toe. Mix op middelhoge stand tot een zachte emulsie.
  5. Zet de mixer op de laagste stand en voeg de bloem toe, mix kort tot het geheel gemengd is.
  6. Giet het beslag in de schaal en zet voor 35 minuten in de oven. De brownie is dan heel smeuïg en dat vinden wij lekker, wil je het liever iets compacter? Verleng dan de baktijd.
  7. Terwijl de brownie in de oven staat verwarm je de frambozen met suiker en water in een steelpannetje voor de frambozencoulis. Breng aan de kook en laat vijf minuten op middelhoog vuur koken. Roer regelmatig. Zeef de frambozen en vang de coulis op. Laat afkoelen.
  8. Haal de brownies uit de oven. Laat afkoelen en snijd in stukken of geef iedereen een lepel. Verdeel het verse fruit over de brownies en garneer met wat frambozencoulis.

Recepten & fotografie: Dominique

Eetkalender 2020
Koop 'm nu in de pre-sale zonder verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *