Snacks frituren doe je voortaan in de oven

Samenwerking – Jarenlang heb ik de frituursnacks buiten de deur gehouden. Om 1 simpele reden, ik had en heb nog steeds geen frituurpan. Vanwege de nare luchtjes en de hoeveelheid vet die het met zich meebrengt. Maar soms heb je wel eens zin in een frietje. Of een bitterbal.

Een half jaar geleden kwam de Philips Airfryer in huis en toen veranderde de wereld. Want daar kon ik frietjes in bakken zonder vet en nare luchtjes. Zelfgemaakte kipnuggets en gemarineerde kippenpootjes voelden zich er ook helemaal in thuis. De volgende stap was om er ook eens een bitterbal of kroket in te bereiden. Maar dat werd ‘m niet. De verkrijgbare snacks in het diepvriesvak waren nog iets te verknocht aan hun frituurpan en kwamen bleek en gebarsten uit de Airfryer. Het oog wil ook wat en een treurig uitziende bitterbal smaakt toch minder lekker.

Kwekkeboom voor in de oven!

Een paar weken geleden ging de bel. Er kwam een gekoeld pakketje binnen met een zak kaashapjes, bitterballen en croquetten. Van Kwekkeboom, voor in de oven. “Wat zeg je nou?”, hoor ik jullie in de oven. Ja, echt waar, de ‘good old’ frituursnacks die je gewoon in de oven kunt bereiden. Het was een uur of 2 in de middag en mijn mannen, toevallig beide thuis, keken me smekend aan of ik gelijk de oven wilde aanzetten. Want dat krijgen ze normaal nooit thuis, het leek wel feest.

Kwekkeboom oven_2

Op de verpakking staat dat je de oven moet voorverwarmen op de hoogst mogelijke stand. Ik koos ervoor om dat op 225 graden te doen. Mijn oven is namelijk altijd een tiental graden warmer dan normaal. Als je de aanwijzingen goed zou opvolgen (die ik nog niet had gelezen in mijn enthousiasme), leg je vervolgens een vel bakpapier op een rooster en daar leg je de snacks op. Ik niet natuurlijk, ik gooide ze zo in een bakblik zonder bakpapier. Tussentijds keerde ik ze wel een keer om, dat leek me een goed plan.

Kwekkeboom oven_3

De kaashapjes waren na 10 minuten klaar, de bitterballen na 14 en de croquetten na 18 minuten. In de tussentijd had ik een gezellig plankje met grove mosterd en pittige ketchup klaargezet en was het tijd om te snacken. Wat me direct opviel was dat alle snacks eruit zagen alsof ze gefrituurd waren. Mooi goudbruin en niet gebarsten. Dan heb je gelijk zin om erin te happen.

Test 1: de kaashapjes

Deze waren perfect, ontzettend krokant met een romige kaasvulling die goed op smaak was.

Kwekkeboom oven_4

Test 2: de bitterballen

Iets minder krokant dan de kaashapjes, maar nog steeds met een bite. Met de onmiskenbare rundvleesvulling van Kwekkeboom.

Test 3: de croquetten

Hier was ik wat sceptisch over toen ik ze uit de oven haalde, want ze voelden zacht aan. Maar als je ze even laat liggen, komt de krokantheid terug. Vergelijkbaar met de bitterballen en dezelfde malse 100% rundvlees vulling.

Kwekkeboom oven_5

Natuurlijk heb ik ze een paar dagen later ook nog een keer getest in de Airfryer (alweer feest voor mijn mannen). De kaashapjes kwamen hier identiek uit. De bitterballen en de croquetten waren nu nog krokanter. Alsof ze uit de frituur kwamen, perfect! In de Airfryer is de bereidingstijd trouwens korter. De kaashapjes waren op 200 graden in 6 minuten klaar, de bitterballen in 8 en de croquetten in 10 minuten.

Mijn conclusie is daarom dat de bitterballen en croquetten in mijn oven toch een hogere temperatuur nodig hadden. Misschien wel 240 of 250 graden. Hoe hoger de temperatuur, hoe krokanter.

Geen excuus meer om thuis te snacken

Tja, daar zit je dan met je jarenlange goede gedrag. Geen frituurpan in huis, minder gesnack (behalve als je een ijzeren wil hebt). We hebben nu geen excuus meer met dit nieuwe Kwekkeboom Oven assortiment.

Dus als je dan toch een keer een snack op tafel wilt toveren is dit een heel goed nieuw product. Gezond is het nog steeds niet, maar wel iets minder vet. Maar soms wil je iets gewoon omdat het lekker is. Of omdat het feest is. Het grootste voordeel is dat je geen gedoe meer hebt met die frituurpan. Weg met de nare luchtjes, frituurolie en alle ongemakken daarvan.

We gaan binnenkort trouwens ook de kiphapjes eens uitproberen. Die hebben ze in de varianten naturel, Italiaans gekruid, saté en kerrie. Er is ook een gemixt assortiment met kaas- en kiphapjes.

 

Dit is een samenwerking met Kwekkeboom. Lees hier onze disclaimer.

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)