Andijviestamppot met Indische gehaktballen

Wat had ik zin in andijviestamppot een paar weken geleden! Ik droomde er nog net niet van, maar het scheelde niet veel. Überhaupt droom ik veel over eten sinds ik zwanger ben, vooral gerechten die ik even moet laten staan nu. Maar dat terzijde.

Goed, andijviestamppot dus. Natuurlijk kun je die maken met spekjes en rookworst (niks mis mee), maar ik wilde eens iets anders. Aangezien ik nog een beetje in de Indonesische sferen zit besloot ik er gehaktballen bij te maken met een Indisch tintje en dat was me toch lekker! Die ballen zijn de volgende dag ook erg lekker op een broodje trouwens of eet de restjes stamppot met ballen gewoon als lunch. Deden wij ook en daar klaagde niemand over.

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

Het wordt best een flinke pan, maar geloof me…je wilt hier kliekjes van hebben.

 • 1 sjalot
 • 4 teentjes knoflook
 • 2 rode pepers (Spaanse) of sambal naar smaak
 • stukje trassi (ter grootte van een 25 cent-muntje of 1/2 tl pasta)
 • 2 el ketjap manis + 50 ml
 • 600 gr gehakt
 • 2 el sojasaus
 • 1/2 tl gemberpoeder
 • 25 gr panko (Japans broodkruim: te koop in de supermarkt of vervang door echt broodkruim of paneermeel)
 • 1,5 kg bloemige aardappels
 • zout
 • 1 cm laos
 • 20 gr boter + extra
 • plantaardige olie
 • 200 ml water
 • 50 ml ketjap
 • 1 el vissaus
 • 1 ui
 • 250 ml melk
 • 400 gr gesneden andijvie
 • witte peper
 • 1 el (witte wijn)azijn
andijviestamppot-met-indische-gehaktballen-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 50 minuten

1. Hak de sjalot, 2 teentjes knoflook en 1 rode peper (of sambal) grof en maal fijn in een hakmolentje met de trassi en ketjap manis.

2. Meng het gehakt, sojasaus, gemberpoeder, panko en fijngehakt sjalotmengsel in een kom en kneed met de hand door elkaar. Draai er daarna met de hand pingpong balletjes van en leg deze op een schaal. Dek af en zet 30 minuten in de koelkast.

3. Schil in de tussentijd de aardappels en zet ze op het vuur met een snufje zout. Laat 20 minuten koken totdat de aardappels gaar zijn en giet daarna af.

4. Zet een braad- of koekenpan op het vuur en smelt hierin de 20 gr boter. Voeg een scheutje olie toe en leg de gehaktballen in de pan. Bak ze rondom bruin aan. Hak 2 teentjes knoflook, 1 rode peper en de laos fijn. Als de ballen bruin zijn, schep je ze uit de pan. Roer de resten in de pan los en schep de knoflook, peper en laos erbij. Bak dit een paar minuten op laag vuur en schenk daarna water, ketjap en vissaus erbij. Roer door, laat pruttelen en leg de gehaktballen terug in de saus. Laat ze 15 – 20 pruttelen en keer af en toe om.

5. Snijd de ui in dunne ringen en verhit een grote pan. Fruit de ui 5 minuten op laag vuur in een klont boter met een snufje zout. Schenk hier de melk bij en verwarm. Nu kunnen de aardappels erbij en die ga je prakken. Vind je de puree nog te droog? Voeg dan extra melk toe. Roer als laatste de rauwe andijvie erdoor en breng op smaak met zout, witte peper en de azijn.

6. Serveer de andijviestamppot met een paar gehaktballen en een flinke lepel van de jus.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Andijviestamppot. Natuurlijk kun je die maken met spekjes en rookworst (niks mis mee), maar ik wilde eens iets anders. Aangezien ik nog een beetje in de Indonesische sferen zit besloot ik er gehaktballen bij te maken met een Indisch tintje en dat was me toch lekker!

Geniet van deze stamppot, voor mij is het m’n favoriet van dit seizoen!

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Andijviestamppot met Indische gehaktballen”

 1. oh heerlijk dit!! ben gek op stampotjes alleen dan met knolselderij ipv aardappel!! ik ga recept proberen iig!!

 2. Bedoel je bij stap 4 zoute ketjap? Of ketjap manis? En kan ik ook fijngemalen laos poeder gebruiken?

 3. Hoi, welke ketjap moet er bijgevoegd worden bij stap 4? Ook ketjap manis of juist niet?

 4. ik vond de trassi een hele aanwezige smaak geven in de gehaktballen die ik niet lekker vond. ik had zo’n geperst blok en daar een beetje van in gedaan, maar leek wel of het niet goed verdeelde. Waar kan dat aan liggen. Rest was zalig.

 5. Mijn zoontje van bijna 8 heeft nog nooit in zijn leven andijviestamppot lekker gevonden, maar sinds ik dit recept gebruik eet hij zijn hele bord leeg! En de rest van mijn gezin is ook erg enthousiast, een super recept, dank je!

 6. Wat ongelooflijk lekker was dit! Zoals de meeste recepten van jou zijn trouwens 😁 maar dat sjuutje erbij echt heerlijk. Denk dat ik dit vanavond nog eens over ga doen! Bedankt😘

  1. Vissaus is niet echt te vervangen. Dan zou ik het eruit laten. Eventueel nog een scheutje sojasaus voor het zoute. Ketjap zit er al in.

Reacties zijn gesloten.