Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 50 minuten
1. Hak de sjalot, 2 teentjes knoflook en 1 rode peper (of sambal) grof en maal fijn in een hakmolentje met de trassi en ketjap manis.
2. Meng het gehakt, sojasaus, gemberpoeder, panko en fijngehakt sjalotmengsel in een kom en kneed met de hand door elkaar. Draai er daarna met de hand pingpong balletjes van en leg deze op een schaal. Dek af en zet 30 minuten in de koelkast.
3. Schil in de tussentijd de aardappels en zet ze op het vuur met een snufje zout. Laat 20 minuten koken totdat de aardappels gaar zijn en giet daarna af.
4. Zet een braad- of koekenpan op het vuur en smelt hierin de 20 gr boter. Voeg een scheutje olie toe en leg de gehaktballen in de pan. Bak ze rondom bruin aan. Hak 2 teentjes knoflook, 1 rode peper en de laos fijn. Als de ballen bruin zijn, schep je ze uit de pan. Roer de resten in de pan los en schep de knoflook, peper en laos erbij. Bak dit een paar minuten op laag vuur en schenk daarna water, ketjap en vissaus erbij. Roer door, laat pruttelen en leg de gehaktballen terug in de saus. Laat ze 15 – 20 pruttelen en keer af en toe om.
5. Snijd de ui in dunne ringen en verhit een grote pan. Fruit de ui 5 minuten op laag vuur in een klont boter met een snufje zout. Schenk hier de melk bij en verwarm. Nu kunnen de aardappels erbij en die ga je prakken. Vind je de puree nog te droog? Voeg dan extra melk toe. Roer als laatste de rauwe andijvie erdoor en breng op smaak met zout, witte peper en de azijn.
6. Serveer de andijviestamppot met een paar gehaktballen en een flinke lepel van de jus.
oh heerlijk dit!! ben gek op stampotjes alleen dan met knolselderij ipv aardappel!! ik ga recept proberen iig!!
Bedoel je bij stap 4 zoute ketjap? Of ketjap manis? En kan ik ook fijngemalen laos poeder gebruiken?
Het is gelukt hihi.. was heerlijk bedankt voor het recept!
Goed om te horen Chloë!
Hoi, welke ketjap moet er bijgevoegd worden bij stap 4? Ook ketjap manis of juist niet?
ik vond de trassi een hele aanwezige smaak geven in de gehaktballen die ik niet lekker vond. ik had zo’n geperst blok en daar een beetje van in gedaan, maar leek wel of het niet goed verdeelde. Waar kan dat aan liggen. Rest was zalig.
Mijn zoontje van bijna 8 heeft nog nooit in zijn leven andijviestamppot lekker gevonden, maar sinds ik dit recept gebruik eet hij zijn hele bord leeg! En de rest van mijn gezin is ook erg enthousiast, een super recept, dank je!
Yesss, daar doe ik het voor! Te gek om te lezen 🙂
Wat ongelooflijk lekker was dit! Zoals de meeste recepten van jou zijn trouwens 😁 maar dat sjuutje erbij echt heerlijk. Denk dat ik dit vanavond nog eens over ga doen! Bedankt😘
Super zeg, blij dat je zo genoten hebt!
Kun je de vissaus ook vervangen door ketjap en/of sojasaus?
Vissaus is niet echt te vervangen. Dan zou ik het eruit laten. Eventueel nog een scheutje sojasaus voor het zoute. Ketjap zit er al in.
Ik ben het recept van de andijviestamppot met Indische gehaktballetjes aan het maken.
Maar waar gaat de wijnazijn doorheen?
Zie 5.