Appelkruimeltaart met appels uit de Betuwe

Op een prachtige septemberochtend parkeerde ik mijn auto vlak voor de boomgaard van de broers René en Jeroen Wellner in Est. De dauw was net opgetrokken en het nazomerzonnetje scheen in mijn gezicht. Wat een moment om een wandeling door de boomgaard te maken die er helemaal klaar voor was. Klaar voor het plukken van de Maribelle appels met hun mooie rode blos. Een heerlijke Hollandse appel die je zo uit het vuistje kunt eten, maar je kunt er ook goed mee bakken. Toen wist ik het al: hiermee ga ik appelkruimeltaart bakken! Maar voordat er gebakken kon worden, stond er eerst iets anders op het programma.

Maribelle: een van de meest duurzame appels uit de Betuwe

De Maribelle is een echt Hollands appelras en komt uit de Betuwe. Heel eerlijk, tot een paar weken geleden had ik er nog nooit van gehoord. Dat is ook niet zo gek, want de Maribelle bestaat pas een jaar of zes. Maar in die relatief korte tijd is dit blozende appeltje wel uitgegroeid tot een van de meest duurzame appelsoorten uit Nederland.

Sowieso komen er geen buitenlandse appels ons huis in, omdat er meer dan genoeg zalige appels uit eigen land komen. Maar blijkbaar kun je daarbinnen ook nog duurzamere keuzes maken. Zoals voor de Maribelle appel, omdat de transportbewegingen in de hele keten minimaal zijn. Daarnaast is Wellner (de teler) PlanetProof gecertificeerd, lopen ze voorop in hun duurzame keuzes én neemt hun boomgaard van 9 hectare meer CO2 op dan er in het hele teeltproces verbruikt wordt, en dat maakt de teelt CO2-neutraal.

Dit recept heb ik in 2020 gemaakt nadat ik door PLUS en de teler van de Maribelle appels was uitgenodigd voor een rondleiding in de boomgaard.

Bakken maar! Appelkruimeltaart met pumpkin spice en mascarponeroom

Je kunt je voorstellen dat ik na mijn bezoek aan de Betuwe thuiskwam met een flinke lading Maribelle appels ;-). Nou, die zijn allemaal op inmiddels! Naast dat ik twee versies van mijn appelkruimeltaart heb gemaakt om het recept te testen, bakte ik er ook nog een voor een verjaardag, bakte ik nog twee keer mijn andere favoriete appeltaart (deze), maakte appelcompote en had een kleuter die de rest van de appels achter elkaar op at, omdat hij ze heerlijk vond. Dus ja, ik kan met zekerheid zeggen dat ik blij ben dat PLUS deze appels in het assortiment heeft!

Maar goed, bakken dus. Ik maakte een appelkruimeltaart met pumpkin spice en mascarponeroom voor de liefhebbers. Wat een feest! We hebben echt enorm gesmuld. De variatie die ik maakte was trouwens met alleen kaneel in plaats van pumpkin spice. Ook al zo fijn! Van deze appelkruimeltaart gaan jullie heel blij worden, beloofd.

Wat je nodig hebt voor 1 taart met circa 12 punten

 • 100 gr gezouten boter, gesmolten en afgekoeld
 • 150 gr + 100 gr zelfrijzend bakmeel
 • 100 gr + 50 gr + 2 el kristalsuiker of rietsuiker
 • 2 tl + 2 tl pumpkin spice specerijen (gekocht of zelfgemaakt met mijn recept) of alleen kaneel (getest en smaakt ook zalig)
 • 75 gr ongezouten boter, kamertemperatuur
 • 1 ei
 • 2 el melk
 • 1 tl vanille extract
 • snufje zout
 • 3 Maribelle appels
 • 3 el blanke rozijnen
 • 1 el citroensap of 1 el appelciderazijn
 • ook nodig: springvorm met doorsnede van 22 of 23 cm

Voor de mascarponeroom:

 • 100 gr slagroom
 • 1 el kristalsuiker
 • 1 tl vanille extract
 • 150 gr mascarpone

Wat je gaat doen voor de appelkruimeltaart

Bereiding: 30 minuten + Oven: 60 minuten

 1. Voor de kruimellaag meng je de 100 gram gesmolten gezouten boter, 150 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram kristalsuiker en 2 theelepels pumpkin spice specerijen in een kom. Roer alles door elkaar met een vork tot het goed gemengd is en er kleine en grote kruimels ontstaan. Zet de kom in de koelkast.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte) en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. De zijkanten vet je licht in met boter of bakspray.
 3. Klop de 75 gram ongezouten boter luchtig met de 50 gram suiker. Klop daarna het ei, de melk en het vanille extract erdoor.
 4. Voeg de 100 gram zelfrijzend bakmeel en snufje zout toe en spatel alles door elkaar tot het goed gemengd is. Schep het beslag op de bodem van de springvorm en verdeel gelijkmatig.
 5. Schil de Maribelle appels en snijd ze in blokjes. Meng in een kom met de rozijnen, 2 theelepels pumpkin spice, 2 eetlepels suiker en citroensap. Schep alles door elkaar en verdeel daarna over het beslag in de springvorm.
 6. Haal de kom met de kruimels uit de koelkast en roer ze even los met je vork. Verdeel de kruimels daarna met je handen over de appels heen. Zorg dat de bovenkant helemaal bedekt is.
 7. Plaats de springvorm in de oven en bak de appelkruimeltaart in 60 minuten gaar. Haal daarna uit de oven, laat afkoelen op een rooster en verwijder daarna de springvorm.
 8. In de tussentijd maak je de mascarponeroom (kan ook eerder al trouwens). Klop de slagroom stijf met de kristalsuiker en het vanille extract. Roer de mascarpone los in een kom. Niet te lang roeren, want dan wordt de mascarpone te vloeibaar. Spatel daarna de stijve slagroom door de mascarpone. Doe dit ook weer snel, zodat de mascarponeroom zo dik mogelijk blijft. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
 9. Serveer een puntje appelkruimeltaart met mascarponeroom voor de liefhebbers, geniet van deze heerlijke taart!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Ik maakte een appelkruimeltaart met pumpkin spice specerijen (lees ook mijn recept hiervoor) en mascarponeroom . We hebben echt enorm gesmuld. Van deze appeltaart word je heel blij. Beloofd! Met o.a. Maribelle appels, gezouten boter, zelfrijzend bakmeel, kristalsuiker of rietsuiker etc. Lees het makkelijke appeltaart recept en andere appel recepten op mijn website Francesca Kookt.

Recept & fotografie: Francesca

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Appelkruimeltaart met appels uit de Betuwe”

 1. Hallo Francesca,

  eerst wil ik even kwijt dat wij hier thuis helemaal blij zijn met jouw site. Ik heb al diverse recepten gemaakt die erg in de smaak vielen. Dank voor de inspiratie. Ik heb een vraag over de ingrediënten. Er staat 2 x 2tl pumpkin spice specerijen. Er gaan 2 in het kruimeldeeg alleen de overige 2 zie ik niet, gaan die bij de appels? ik hoor graag van je. Ik ga de taart binnenkort maken voor de verjaardag van mijn dochter.

  1. Hi René, wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel :-). Die tweede pumpkin spcie specerijen moeten inderdaad bij de appels, ik heb het inmiddels aangepast.

 2. Als ik geen gezouten roomboter heb kan ik zelf zout toevoegen en hoeveel?
  En wat doe je met die 1e lepel slagroom.

  1. Ja, je kan zelf zout toevoegen, een snufje gok ik. Ik heb het zelf nog nooit los toegevoegd, dus even proeven. Maar het kan natuurlijk ook met ongezouten boter, ik vind alleen het subtiele zoute hintje in de kruimeltopping erg lekker. De lepel slagroom moest kristalsuiker zijn, ik heb het aangepast :-).

 3. Hoi Francesca,
  Ik heb gisteren deze appelkruimeltaart gebakken. Heeerlijk.
  Vooral t specerijen mengsel is erg lekker in deze appeltaart.
  Heb de laatste appels uit onze tuin gebruikt, en die smaakten er ook prima bij.
  Super site met leuke recepten, ik ben er blij mee!!👌😊
  Kaatje

 4. De appeltaart staat alweer in de oven, doordat hij geen deegrand heeft vind ik hem heerljjk, top Fransesca 👍🤩

Reacties zijn gesloten.