Aspergemousse met Hollandse garnalen

De tijd van de Hollandse asperges is aangebroken en wat zijn ze weer heerlijk. Een aantal weken geleden was ik present bij de lancering van de koningin onder de asperges; de Superior Queens. Op uitnodiging van Rungis konden we deze topkwaliteit asperges proeven en nu ook als consument exclusief kopen in de Markthal in Rotterdam. Deze biologische asperges worden met veel kennis, passie en hartstocht geteeld. Dat was al snel duidelijk toen de teler, Will Teeuwen van Teboza, vertelde over ‘haar asperges’. Voor de teelt van deze asperges worden geen halve maatregelen genomen in Limburg met als resultaat een product met een authentieke, diepe aspergesmaak en een licht bittertje. Daarnaast zijn ze lekker romig en mals en hebben een gelijke dikte en lengte, daardoor favoriet bij topchefs. Voorheen waren ze alleen voor de horeca beschikbaar, maar nu dus ook verkrijgbaar voor de consument bij de kraam van Rungis in de Markthal.

Grote verrassing tijdens de lancering waren de ‘Queenies’, dit zijn de tips van de Superior Queens die zó mals zijn dat ze niet geschild hoeven te worden en zelfs rauw eetbaar zijn. De smaak is werkelijk waar verrukkelijk en je kunt hier prachtige gerechten mee maken. Bij thuiskomst had ik de helft van de Queenies al rauw opgegeten en maakte er daarna deze heerlijke aspergemousse met Hollandse garnalen mee. Het lijkt heel wat, maar het is ontzettend makkelijk om te maken. De culinaire wereld zal me wellicht bij het zien van het recept raar aankijken, want zo hoor je een mousse niet te maken. Maar wat maakt het uit, als het maar lekker is. En dat is het!

Mocht je nou geen bezoekje aan de Markthal willen brengen voor de Queenies, dan begrijp ik dat volkomen. Dit gerecht kun je natuurlijk ook gewoon maken met asperges die je bij je eigen groenteboer koopt. Zorg dan dat je de kopjes van de gekookte asperges achterhoudt (let op dat je ze niet te lang door gaart, want anders worden ze papperig) en gebruik deze voor de garnering van je mousse.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 500gr Hollandse asperges
– 2 of 3 aspergetips per persoon (ik gebruikte de rauwe Queenies, maar de kopjes van de gekookte asperges zijn ook goed)
– 50ml slagroom
– peper
– zout
– snufje nootmuskaat
– 100gr Hollandse garnalen
– fijngehakte bieslook + paar langere sprietjes

Aspergemousse-met-Hollandse-garnalen-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten / Wachttijd: 15-20 minuten

Schil de asperges goed en met liefde. Want slecht geschilde asperges zijn draderig en dat is niet te eten. De kop van de asperges hoef je natuurlijk niet te schillen. Snijd de onderkant van de asperges af en leg ze daarna in een grote pan met water en een snufje zout en kook ze circa 5-10 minuten (ligt er een beetje aan hoe dik je asperges zijn). Zet daarna het vuur uit en laat ze nog 10-15 minuten verder garen. Prik halverwege even met een vork in de asperge. Als deze er makkelijk doorheen gaat dan zijn je asperges gaar en kun je ze afgieten. Spoel af met koud water, dep droog en laat ze verder afkoelen.

Tip: de aspergeschillen kun je bewaren om soep van te maken. Hiervoor krijgen jullie binnenkort nog een recept.

Snijd de kopjes van de asperges af als je deze gaat gebruiken ter garnering. Hak de rest van de asperges in stukken en doe deze in de keukenmachine (of gebruik een staafmixer). Schenk er 10ml slagroom bij en maal helemaal fijn tot een mousse. Als de mousse nog te dik is dan schenk je er nog wat extra slagroom bij. De mousse moet romig worden, maar niet te vloeibaar. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Verdeel de mousse over 4 mooie glazen en schep hier de Hollandse garnalen over. Garneer met de aspergetips, lange sprietjes bieslook en strooi nog wat gehakte bieslook over de Hollandse garnalen. Serveer direct en geniet!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Aspergemousse met Hollandse garnalen”