Biefstuk met groene salsa en zoete aardappelfriet

Ik heb dit nog helemaal niet aan jullie verteld, maar The Mr. en ik zijn gezond bezig. Sinds een week zijn we aan het sporten geslagen en letten we heel goed op ons eten. We zijn niet op dieet, want dat kunnen we niet. Wel proberen we ons eetpatroon weer …

Ik heb dit nog helemaal niet aan jullie verteld, maar The Mr. en ik zijn gezond bezig. Sinds een week zijn we aan het sporten geslagen en letten we heel goed op ons eten. We zijn niet op dieet, want dat kunnen we niet. Wel proberen we ons eetpatroon weer in het gareel te krijgen. Enorm geschrapt in de koolhydraten, 6x per dag iets eten, veel water, zo min mogelijk suiker en zoveel mogelijk onbewerkte producten eten. En dat gaat best goed. Ik heb nog geen seconde trek gehad de afgelopen week en mijn snaaimomenten zijn goed onder controle. Op 1 avond na, toen ik echt chocolade moest eten. Op dat moment maar gezonde chocoladekoekjes gaan bakken die niet te eten waren. Veel te droog en bitter, kon ze zelfs niet aan mijn peuter slijten de volgende ochtend. Die ga ik dus nog een keer overnieuw maken, maar dan beter.

Gevolg van ons avontuur voor jullie is dat er dus de komende tijd veel gezonde recepten online komen. Geen zorgen, af en toe ook een ‘alle remmen los’ recept, want zo zijn we. Vandaag is de biefstuk met groene salsa en zoete aardappelfriet aan de beurt. Heerlijk maaltje!

Biefstuk met groene salsa en zoete aardappelfriet_2

Wat je nodig hebt voor 2 personen

– 200gr zoete aardappel
– 2tl maizena
– specerijen die je lekker vindt (denk aan kurkuma, paprikapoeder of kerrie)
– 15gr koriander
– 15gr munt
– 15gr platte peterselie
– 1 rode peper
– 1 teentje knoflook
– zout
– flinke scheut olijfolie extra vergine
– 1 limoen
– 2 biefstukken
– flinke klont boter
– peper
– zout
– olijfolie
– optioneel: rucola om te serveren

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappel en snijd vervolgens in frietjes. Daarvoor snijd je de zoete aardappel eerst in dikke plakken en daarna in dikke reepjes. Was de frietjes onder koud water. Normaal laat ik de frietjes ook nog een uur weken in koud water (omdat ze dan knapperiger worden), maar deze keer had ik haast en sloeg deze stap over. De frietjes werden alsnog knapperig dus je hoeft dit niet te doen. Doe de frietjes daarna in een kom en strooi de maizena erover en specerijen die je lekker vindt. Strooi er ook nog een snuf zout over en en een scheutje olijfolie. Meng alles met je handen goed door elkaar. Pak een bakblik en bekleed deze met bakpapier. Leg vervolgens alle frietjes naast elkaar op het bakpapier waarbij je tussen alle frietjes wat ruimte overhoudt. Als je ze namelijk naast elkaar of op een hoopje legt, worden ze niet knapperig. Schuif het bakblik in de oven en bak de frietjes in 30-40 minuten goudbruin en knapperig. Schep ze halverwege nog een keer om (leg ze dan wel weer naast elkaar), zodat ze rondom knapperig worden.

Voor de groene salsa gebruik je je keukenmachine of een hoge maatbeker met staafmixer. Hierin doe je de koriander, munt en peterselie, gepeld teentje knoflook (grofgehakt), rode peper (zonder zaadjes en grof gehakt), snufje zout en een scheutje olijfolie. Maal dit helemaal fijn en voeg nog wat extra olijfolie toe als het nog te dik is. Voeg naar smaak wat vers limoensap toe.

Biefstuk met groene salsa en zoete aardappelfriet_3

Zorg dat je biefstukken op kamertemperatuur zijn. Verhit een koekenpan op hoog vuur en voeg de boter toe. Zodra de boter niet meer schuimt en pruttelt leg je de biefstukken in de boter. Bak ze in 5 minuten aan (halverwege omdraaien) zodat ze aan de buitenkant helemaal dichtgeschroeid en bruin zijn. Het peper en zouten die ik altijd als de biefstukken net zijn dichtgeschroeid. Haal uit de pan en laat een minuut of 5 rusten waarbij ze ingepakt zijn in aluminiumfolie. Zo krijg je een mooi rosé gebakken biefstuk.

Trancheer de biefstuk in mooie plakken en leg deze op een bord. Schep hier groene salsa naar smaak over en garneer met een toefje rucola. De zoete aardappelfrietjes leg je ernaast of in een apart kommetje op tafel.

Tip: de groene salsa die je overhoudt bewaar je in een schoon glazen potje in de koelkast. Die kun je vervolgens nog gebruiken voor het marineren van witvis (bereid daarna in de oven), als basis voor een pastasaus, als dressing voor een salade of op een broodje met avocado en kip.

Thanks Mirte voor de inspiratie!

Iemand trouwens nog een goede tip hoe je de verschillende soorten van de zoete aardappel uit elkaar kunt houden vanaf de buitenkant gezien? Ik heb dat trucje nog steeds niet onder controle!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer