Bietenpakketjes met feta

Soms word je verrast, zómaar uit het niets. Dat kan natuurlijk vervelend zijn als je net zo’n controlfreak bent als ik. Maar soms ben je zó dankbaar dat je even uit je comfortzone word getrokken en een ontmoeting met het onbekende voorgeschoteld krijgt. Datzelfde gevoel had ik ook met dit recept …

Soms word je verrast, zómaar uit het niets. Dat kan natuurlijk vervelend zijn als je net zo’n controlfreak bent als ik. Maar soms ben je zó dankbaar dat je even uit je comfortzone word getrokken en een ontmoeting met het onbekende voorgeschoteld krijgt. Datzelfde gevoel had ik ook met dit recept voor bietenpakketjes met feta, maar ook met het bijpassende nummer. Vandaar dat deze perfect bij elkaar passen! 

Deze zomer had mijn wel-gewaardeerde collega Wil een overschot aan groente uit zijn volkstuin. Er stond op dinsdagochtend een doos vól met biologische groente op mijn bureau, met een briefje erbij. “Dit had ik over uit de tuin en aangezien jij zo’n kokkie bent, dacht ik dat jij er wel wat mee zou kunnen.” Hij had wel een voorwaarde, dat hij de recepten kreeg van wat ik allemaal maakte met zijn ‘kindjes’. Je begrijpt, daar moést ik wel wat leuks voor verzinnen. En met een beetje creativiteit heb ik een heerlijk recept weten te creëren!

Hoe ‘niet mijn ding’ toch leuk kan worden

Bietjes waren nooit echt mijn “ding”. Ik vond ze niet vies, maar ik maakte het gek genoeg nooit klaar. In de doos zaten 3 hele grote bieten, zó uit de klei getrokken. Met de nodige kookliteratuur heb ik een leuke mix weten te maken van verschillende recepten. 

Ditzelfde heb ik ook met Lana Del Rey: Ik heb niets met haar muziek (ik vind het eerlijk gezegd een sacherijnig mens), maar sóms wordt je op slag verrast door een nummer. In dit geval wél te danken aan DJ en Producer Cedric Gervais die het heeft geremixt, waardoor je ineens met andere oren naar een artiest luistert. 

Wat heb je nodig voor 4 personen

– 400 gram gekookte bietjes
– 3 flinke aardappelen (kruimig)
– 2 rode uien
– 2 wortels
– verse tijm (handje, afgeritst van takjes) of 1/2 el. gedroogde tijm
– 1/2 el. komijn (gemalen)
– 200 gram verse fetakaas
– 1 pak filodeeg
– zout
– peper

Wat ga je doen

Was de wortel en de geschilde aardappelen en snijd deze in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm en kook een minuut of 5.
Snijd de gekookte bietjes in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm.
Snijd de ui in grove stukken die ongeveer gelijk zijn aan de blokjes aardappel, wortel en bietjes.
Giet de aardappelen en wortels af en dep een beetje droog.

Doe alle groente met de gemalen komijn en tijm in een grote kom en meng dit voorzichtig door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en voeg een scheut olie toe.

Zorg dat de vellen filodeeg goed ontdooid zijn voor de volgende stap. Houd ze zo lang mogelijk afgesloten in de verpakking, het droogt érg snel uit en breekt dan ook sneller. Zet een bakplaat in de oven en verwarm deze voor op 225 graden Celsius.

Foto bereiding bietjes

Je kunt de pakketjes op twee manieren in elkaar zetten: 

Per persoon een pakketje, dus 4 pakketjes in totaal (als voorgerecht of hapje)
– Leg een vel filodeeg op een stuk bakpapier.
– Vet dit licht in met olie en leg daar kruislings een tweede vel op.
– In het midden schep je een flinke portie van het mengsel.
– Verkruimel de feta over het mengsel. Of wanneer je het niet lekker vindt uit de oven doe je deze handeling niet en serveer je het er los bij.
– Houd een klein beetje feta achter om aan tafel nog over het geheel te strooien.
– Vouw de punten van de filodeegvellen naar binnen en druk even goed aan. Het pakketje mag een beetje open blijven staan, maar mag niet open vallen.
– Bestrijk de buitenkant met nog een klein beetje olie en schuif de pakketjes met bakpapier en al op de hete bakplaat.
– Bak de bietenpakketjes 25 minuten in de oven of totdat ze een mooie goudbruine kleur en een knapperig korstje hebben.

Grote portie waar meerdere stukken vanaf te snijden zijn (als hoofdgerecht)
– Leg de fildodeegvellen naast elkaar, maar laat ze tenminste 1/3 overlappen.
– Maak een lange sliert (die nog wel op je bakplaat past ;-)) en stort in die lengte het mengsel op de vellen.
– Verkruimel de feta over het mengsel. Of wanneer je het niet lekker vindt uit de oven, serveer je het er los bij.
– Houd een klein beetje feta achter om aan tafel nog over het geheel te strooien.
– Vouw de uiteinden links en rechts naar binnen en rol het op, zodat je een hele lange, grote loempia krijgt.
– Bestrijk de buitenkant met olie en schuif de rol met bakpapier en al op de hete bakplaat.
– Bak het 25 minuten in de oven of totdat hij een mooie goudbruine kleur en een knapperig korstje heeft.

Strooi er als finishing touch nog een klein beetje verse feta overheen. 

Eet smakelijk! 

Eindresultaat-bietjes

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca