4.72 van 7 stemmen

Bietensalade met bramen, pecannoten en Comté

1 uur 15 minuten
Salade
Vegetarisch

Bramen houden het binnen de familie van het zachte, rode fruit het langst vol in het wild. Tot zeker eind september en soms nog wel in oktober blijven ze groeien. Dat bracht me op het idee om er aan het einde van het seizoen een licht herfstige salade van te …

Bramen houden het binnen de familie van het zachte, rode fruit het langst vol in het wild. Tot zeker eind september en soms nog wel in oktober blijven ze groeien. Dat bracht me op het idee om er aan het einde van het seizoen een licht herfstige salade van te maken. Met als resultaat deze bietensalade met bramen, pecannoten en Comté kaas.

De aardse smaak van de biet gaat geweldig goed samen met de friszoete bramen, geroosterde pecannoten en de mild pittige Comté kaas. Voor deze bietensalade roosterde ik de rauwe bieten (chioggia in mijn geval) eerst in de oven met balsamicoazijn, olie, zout en tijm. Maar als shortcut kun je ook reeds gekookte bieten gebruiken. Beide bereidingen heb ik opgenomen in het recept.

De dressing van de bietensalade is tevens gemaakt van verse bramen, gecombineerd met balsamicoazijn, olijfolie, mosterd en tijm. Top dressing waar je zeker nog wat van overhoudt, maar afgedekt in de koelkast kun je er prima nog een week mee vooruit.

Meer recepten met bramen vind je hier.

Ingrediënten

  • 2 – 3 flinke rauwe bieten of 250 gr gekookte bieten (bereidingen voor beide staan in het recept)
  • olijfolie extra vergine
  • balsamicoazijn
  • zout
  • zwarte peper
  • 5 gr verse tijm
  • 250 gr verse bramen
  • 2 – 3 tl honing
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 50 gr gemengde sla naar keuze (eikenblad- en frisée sla vind ik het lekkerst voor deze salade)
  • 30 gr geroosterde en gezouten pecannoten
  • 50 gr Comté kaas (maar oude of Parmezaanse kaas kunnen ook)

Ook nodig

  • oven, aluminiumfolie of bakpapier, maatbeker, keukenweegschaal, staafmixer, rasp en grote saladeschaal

Aan de slag!

Bereiding rauwe bieten:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en boen de bieten schoon onder stromend water. Dep ze daarna droog.
  • Leg iedere biet op een vel aluminiumfolie en besprenkel met olijfolie, balsamicoazijn, zout, peper en een takje tijm. Vouw het folie helemaal om de bieten en plaats ze in een ovenschaal. Zet circa 1 uur in de oven of tot de bieten botermals zijn. Als een satéprikker (of scherp mes) moeiteloos door de biet glijdt, is deze klaar.
  • Haal de bieten uit de oven, vouw het folie open en laat afkoelen tot lauw. Verwijder daarna de schil van de biet en snijd ‘m daarin in partjes.

Bereiding gekookte bieten:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Haal de gekookte bieten voorzicht uit de verpakking (wordt zo’n zooitje anders met het bietensap) en snijd ze in partjes.
  • Leg de partjes op het bakpapier en besprenkel met olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout. Voeg wat takjes tijm toe en hussel om. Zet 15 minuten in de oven en laat daarna afkoelen tot lauw.

Voor de salade:

  • Zet een maatbeker op een weegschaal en doe hier 100 gram bramen, 275 gram olijfolie, 25 gram balsamicoazijn, 2 tl honing, 1 tl dijonmosterd, 1 tl tijmblaadjes, snuf zout en peper in. Maal helemaal fijn met een staafmixer. Proef en voeg eventueel nog honing, zout of peper toe naar smaak.
  • Tip: Optioneel kun je de bramendressing nog door een zeefje halen om de pitjes eruit te halen. Maar aangezien er ook hele bramen (dus ook pitjes) in de salade zitten, vond ik dit persoonlijk niet nodig.
  • Verdeel de gemengde sla over de bodem van een grote saladeschaal. Verdeel hier de partjes biet en de resterende bramen over. Garneer royaal met de bramendressing. Je hebt niet alles van de dressing nodig, wat je overhoudt kun je zeker een week afgedekt bewaren in de koelkast.
  • Strooi de pecannoten erover en rasp er wat Comté kaas over. Als laatste nog een snufje zwarte peper en je bietensalade is klaar.

Notities

  • Met dit recept maak je een salade voor 4 personen als bijgerecht met een stukje gegrild vlees, als lunch of als lichte avondmaaltijd met stokbrood of toast. Op kleine bordjes is dit ook een heel feestelijk voorgerecht.
  • Comté kaas over? Maak dan crostini’s van stokbrood waar je Comté overheen raspt voordat het in de oven gaat. Vergeet de olijfolie en het zweempje knoflook niet voordat de kaas op het brood gaat.
  • Geen Comté kaas te vinden of vind je het niet lekker? Met een goede kwaliteit oude kaas kom je ook heel ver en Parmezaanse kaas doet het ook prima.
  • Bereiding verse bieten: 60 minuten oven + 15 minuten bereiding
  • Bereiding gekookte bieten: 15 minuten oven + 15 minuten bereiding

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)