Bloemkoolpizza margherita uit We love groente

Dat het bij mij in de keuken ook niet altijd vlekkeloos verloopt, bewijst het bereidingsverhaal van dit gerecht uit We love groente. Ik wilde graag een recept koken uit dit nieuwe  vegetarische kookboek van Janneke Vreugdenhil en mijn keuze viel op de bloemkoolpizza margherita. Een gerecht wat ik jaren geleden nooit gemaakt zou hebben, omdat ik het ‘onzin’ vond om van bloemkool een pizzabodem te maken. Dat deed je gewoon met bloem, e basta.

Maar goed, ik ben inmiddels ook weer wat volwassener geworden heb wat minder noten op mijn zang. En vind bloemkoolpizza’s nu ook gewoon echt lekker, dus tijd voor het eerste recept op mijn blog. Van niemand minder dan Janneke dus.

“Lezen, goed lezen Francesca!”

We maakten de bloemkoolpizza margherita als een van de laatste gerechten op onze kookdag en wat we niet deden, wat ik altijd zeg tegen jullie allemaal, is goed lezen… waardoor we de volledige hoeveelheid mozzarella in de bodem hebben gestopt. En da’s niet handig, daar word je bloemkoolpizza dus heel erg papperig van. Opnieuw dus, en het was nogal een klus.

Want dat is het dus wel dit recept, een flinke klus. Gelukkig is Janneke de eerste die dat zelf ook zegt dus dan ben je vast voorbereid. Maar dat maakt niet uit, want het is wel ontzettend leuk (en lekker) om te maken. Dus duik de keuken in met de kids of maak er een weekendgerecht van. Wel goed lezen eerst, dus 😉

We love groente, een boek voor groentegekken (of wie dat wil worden)

Het was Janneke Vreugdenhil die in 2013 al haar eerste vegetarische kookboek maakte. Nu in 2019 is de wereld enorm veranderd en is vegetarisch eten al enorm ingeburgerd. Sterker nog, circa 55% van de Nederlanders eet al flexitarisch. Maar toch hoorde Janneke nog steeds mensen om haar heen zuchtend zoeken naar meer vegetarische inspiratie. En zo werd We love groente geboren. Het vervolg op I love groente, wat ooit verkozen is tot vegetarisch kookboek van het jaar. In het boek vind je meer dan 120 nieuwe vegetarische recepten die je inspiratie geven om elke dag weer iets nieuws met groenten te maken. Van ‘familiefavorieten’ en ‘snel op tafel’ tot ‘restjesdag’, van salades tot soepen voor elk seizoen, van verrassend voorgerechten tot originele ovenschotels.

Origineel zijn de recepten zeker, Janneke schuwt daarbij het gebruik van minder bekende groenten zeker niet. Dat maakt het boek voor mij een inspiratiebron, maar ik kan me voorstellen dat je als beginnende ‘groentegek’ af en toe misschien nog achter je oren krabt en niet goed weet wat je met bepaalde recepten aan moet. Dan zou ik eerst beginnen met een wat toegankelijker kookboek en deze als opvolger nemen. Wat je wel zeker weet is dat je als meer gevorderde ‘groentegek’ getrakteerd wordt op een berg aan nieuwe vegetarische inspiratie wat echt een feest is.

Wat je nodig hebt voor 1 bloemkoolpizza voor 2 – 3 personen

  • 1 kg bloemkool (gewicht zonder bladeren, maar inclusief stronk, die je dus gewoon meemaalt), in grote stukken
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 bollen (250 gr) mozzarella, waarvan 75 gr in piepkleine blokjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1,5 tl gedroogde oregano
  • fijn zeezout
  • zwarte peper
  • 2 eieren
  • circa 150 gr tomatensaus of passata (eventueel met basilicum)*
  • handje verse basilicumblaadjes en/of rucola
  • olijfolie extra vergine

 

* In het boek refereert Janneke aan 1 portie zomer- of wintertomatensaus uit hetzelfde boek. Deze had ik niet gemaakt en vond het prima om een goede kwaliteit passata of andere tomatensaus uit pot te nemen.

Wat je gaat doen

Bereiding: 45 minuten + Oven: 15 – 25 minuten

Noot vooraf: het is essentieel in dit recept om de gestoomde kool heel goed uit te knijpen. Als je dit slordig doet dan wordt de bodem zompig en je wilt echt een knapperige bodem. Die je dus uit je hand moet kunnen eten zonder dat het afbrokkelt.

  1. Maal de bloemkool tot fijne korrels in de keukenmachine, eventueel in twee delen.
  2. Breng een pan met water aan de kook waar een fijnmazig vergiet in past. Dit kan ook een stoommandje zijn, maar die van mij was niet fijn genoeg waardoor de korrels bloemkool erdoorheen zouden vallen. Daarom koos ik voor een vergiet die ik in de pan hing. Belangrijk is dat het vergiet niet het kokende water aanraakt. Doe de bloemkoolkorrels in het vergiet (ik deed het in 2 delen), leg er een deksel op en stoom 3 – 4 minuten tot de korrels zachter zijn geworden, maar nog niet heel gaar. Stort de gestoomde bloemkool in een schone theedoek of een stuk kaasdoek en laat even afkoelen.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Draai het doek met de gestoomde bloemkool erin dicht en wring er zo veel mogelijk water uit. Ga door tot je een soort pasta overhoudt die op het hoog wel wat weg heeft van marsepein. Dit is, wat Janneke ook al aangeeft, echt een rotklus en hier ben je wel even mee bezig. Maar doe het goed, en je krijgt echt een knapperige bodem!
  5. Meng de uitgeknepen bloemkool met de Parmezaanse kaas, 75 gr mozzarella in piepkleine blokjes, knoflook, oregano, ½ theelepel fijn zeezout, flink wat zwarte peper en de eieren in een kom. Kneed met je handen door elkaar.
  6. Spreid het bloemkoolmengsel gelijkmatig over het bakpapier uit. Druk goed aan en zet de bakplaat circa 10 minuten in het midden van de oven, tot de pizzabodem stevig en iets gekleurd is. Mijn oven had hiervoor 15 minuten nodig.
  7. Haal de bakplaat uit de oven en bestrijk de pizza met tomatensaus. Je hoeft niet alle saus op te maken. Snijd de rest van de mozzarella in blokjes of plakjes en beleg de pizza daarmee. Schuif de bakplaat nog 5 – 10 minuten in de oven tot de bodem goed gaar is en de kaas gesmolten.
  8. Haal de pizza uit de oven en laat een paar minuten rusten. Strooi de basilicumblaadjes en/of rucola erover en besprenkel tot slot met wat olijfolie extra vergine.

 

Wil jij ook een exemplaar van We love groente? Je koopt ‘m voor € 27,50 bij de boekhandel of hier bij bol.com.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Gezond en vegetarische recept voor bloemkoolpizza margherita. Je maakt van een bloemkool een pizzabodem. Een flinke klus voor een echt knapperige bodem, maar ontzettend leuk (en lekker) om te maken. Beleggen met o.a. mozzarella, knoflook. Oregano, tomaat. Recept van Janneke Vreugdenhil

Recept: Janneke Vreugdenhil, Fotografie: DeedyLicious

Voor dit recept heb ik een gratis kookboek toegestuurd gekregen om te reviewen. Lees ook hier mijn disclaimer.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *