Bloemkoolsteak met salsa en aardappel wedges

Een paar weken geleden schreef ik een artikel over het bakken van de perfecte steak. Maar beloofde daarin ook dat ik nog een recept zou delen voor het bakken van een perfecte steak van groente. En vandaag ga ik jullie daarmee verblijden! Ik heb namelijk een geweldig recept voor een bloemkoolsteak met salsa en aardappel wedges uit de oven.

Het gerecht is heel makkelijk om te maken (de aardappel wedges kosten nog de meeste tijd, haha) en heerlijk van smaak. Wij hebben thuis enorm gesmuld van deze bloemkoolsteak, ik hoop dat jullie dat ook gaan doen.

In de test: een gietijzeren grillpan

Voor het bakken van een bloemkoolsteak gebruik ik het liefst een grillpan. Nou was mijn vorige grillpan al een tijdje aan vervanging toe en daarom kreeg ik van BK hun Bourgogne grillpan om te testen. Nou kan ik enthousiast worden over dingen, of héél erg enthousiast en dat laatste is het geval bij deze pan. Ik denk dat dit de beste grillpan is die ik ooit heb gehad. Zeer solide (zeg maar gerust zwaar, maar dat is in dit geval een must), van gietijzer en grillt als de beste. Je krijgt de mooiste grillstrepen en de pan bakt bijna niet aan. En het mooie is dat deze ook gewoon op inductie kan. Aanrader dus!

Zo, nu is het tijd om de bloemkoolsteak te gaan grillen :-).

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1,2 kilo vastkokende aardappels (vastkokend met een bloemige structuur, zoals bijvoorbeeld de Frieslanders, maar met Bintjes vind ik ze ook heel lekker worden)
  • bakolijfolie
  • grof zeezout
  • optioneel: verse, fijngehakte of gedroogde rozemarijn
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en geplet
  • 15 gr verse platte peterselie
  • 15 gr verse basilicum
  • 1 teentje knoflook, grof gehakt
  • 1 el kappertjes
  • 100 ml olijfolie extra vergine
  • 1 el rode wijnazijn
  • zout
  • zwarte peper
  • 1 hele, grote bloemkool
  • 2 tl gerookt paprikapoeder (zoet)
  • serveer erbij: salade met sla melange, cherrytomaten, wortelrasp, olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout

Wat je gaat doen voor de bloemkoolsteak

Bereiding steak, salsa en salade: 20 minuten, Bereiding aardappel wedges: 40 – 70 minuten, inclusief oven

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Schil de aardappels en snijd ze in wedges, oftewel in 8 langwerpige parten snijden. Leg ze op het bakblik en bestrooi royaal (maar dan ook echt royaal) met bakolijfolie. Strooi er een snuf grof zeezout over en eventueel 2 tl rozemarijn. Voeg de geplette teentjes knoflook toe en meng alles met je handen door elkaar. Verdeel de aardappel wedges gelijkmatig over het bakblik en zet ze in de oven. Bak ze 45 – 60 minuten tot de wedges aan de buitenkant krokant en mooi bruin zijn en aan de binnenkant heerlijk zacht. Schep ze af en toe even om.

Tip: Wil je eerder klaar zijn dan kun je ook voor voorgekookte aardappel wedges/aardappelpartjes uit het koelschap kiezen. Dan ben je in 30 minuten wel klaar.

  1. Meng de platte peterselie en basilicum (met steeltjes en al), grof gehakt teentje knoflook, kappertjes, 100 ml olijfolie extra vergine en rode wijnazijn in een hakmolen of keukenmachine. Maal helemaal fijn tot een salsa. Breng daarna verder op smaak met zout en peper. Laat afgedekt staat tot de bloemkoolsteak en aardappel wedges klaar zijn.
  2. 20 minuten voordat de aardappels klaar zijn, ga je de bloemkoolsteaks maken. Haal de groene bladeren van de onderkant van de bloemkool af, maar laat de steel zitten. Snijd 4 dikke, platte steaks van de bloemkool (inclusief de steel, want dan blijven de plakken intact). Dat betekent dat je van de zijkanten wat afsnijdsels overhoudt, daar gaan we straks nog wat mee doen.
  3. Meng 6 eetlepels bakolijfolie met het gerookte paprikapoeder en een flinke snuf zout en peper. Wrijf of kwast hiermee de 4 bloemkoolsteaks in.

Tip: De afsnijdsels die je over hebt, snijd je in grove roosjes/stukjes en die marineer je met de resterende marinade.

  1. Verhit je grillpan op hoog vuur totdat deze goed warm is, draai de temperatuur daarna iets lager (ter indicatie: ik verwarm mijn grillpan op stand 8, verlaag daarna naar 7 en naar 6 als ik de grillstrepen goed vind). Leg de bloemkoolsteaks in de grillpan en laat rustig liggen. Ze hebben per kant circa 4 – 6 minuten nodig (afhankelijk van hoe dik je ze hebt gesneden). Halverwege even omdraaien. Met deze tijd wordt de bloemkool beetgaar en hebben de steaks nog een bite. Wil je de steaks zachter hebben, grill dan langer door.

Tip: Bak tegelijkertijd de overgebleven bloemkool in een koekenpan tot ze goudbruin zijn. Dit kun je erbij serveren of je bewaart het voor de volgende dag als lunch. Lekker met wat sla, cherrytomaten en noten.  

  1. Serveer de bloemkoolsteaks met de salsa, aardappel wedges en salade.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

De grillpan heb ik gekregen van BK. Lees ook hier mijn disclaimer.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Bloemkoolsteak met salsa en aardappel wedges”