Bruine bonen met ras el hanout en spelt

Sponsored – Staat Herman den Blijker opeens op de stoep met een gigantische doos vol potten bruine bonen van HAK.

Nou ja, niet Herman zelf, maar iemand die dat voor hem deed. Ik kan dan wel net een boek hebben uitgebracht, maar ik ben nog niet belangrijk genoeg dat Herman zelf langs komt. Die heeft het natuurlijk ook erg druk, onder andere met heel Nederland aan de bonen te helpen. En laat ik dat nou een hele goede zaak vinden.

bruine-bonen-met-ras-el-hanout-en-spelt-2

Het kan jullie niet ontgaan zijn dat 2016 het Jaar van de Boon is en dat we met z’n allen bedolven worden onder bergen bonen en inspiratie om ermee te koken. Ook dat is een hele goede zaak. Want bonen zijn een bron van voedingsstoffen, multifunctioneel en ook nog eens hartstikke lekker. Het zijn eigenlijk groenten, granen en vlees ineen. Zoals Herman het zo mooi wist te omschrijven in zijn brief gericht aan mij.

Ik kook me eigenlijk al suf met bonen erbij tegenwoordig. Als je mijn blog een beetje volgt is je dat vast al opgevallen. En vandaag ga ik een stapje verder, want Herman en HAK hebben mij de komende maanden uitgeroepen tot ambassadeur van de bruine boon. En dat vind ik dus tof. Omdat de bruine boon minder exotisch lijkt dan bijvoorbeeld de kikkererwten, linzen of zwarte bonen, maar daardoor niet minder lekker is dan zijn broers (of zijn het zussen?).

Voor bruine bonen moet je in Zeeland zijn

Nog leuker vind ik dat de bruine boon onze nationale trots is. In de afgelopen eeuwen zijn er tal van bonenvariaties naar Nederland gekomen die op kleine schaal geteeld worden. In vele volkstuintjes vind je landrassen zoals Friese woudbonen, Drentse kievitsbonen en Walcherse bruine kogelbonen. De opbrengst hiervan is echter te laag om vele monden te voeden. De bruine boon daarentegen was wel geschikt voor de grote teelt in Nederland. Ruim 70% van de productie wordt in Zeeuws-Vlaanderen geoogst omdat de boon goed gedijt op niet te zware klei en ze daar profiteren van het meeste aantal zonne-uren en de milde zeewind.

Die bruine bonen uit Zeeland vind je dan ook terug in de potjes van HAK. Overigens, alle bruine bonen van HAK komen uit Zeeland, dat wist ik dan weer niet. En wat jullie misschien niet weten is dat de potjes houdbaar worden gemaakt door middel van verhitting (oftewel wecken) en daardoor geen conserveringsmiddelen bevatten.

Maar goed, zoals gezegd heb ik genoeg bruine bonen in huis voor de rest van het jaar. Tijd dus om te koken! Ik raakte geïnspireerd door de hippe ‘rice bowls’ van dit moment. Ik wilde een bowl met een Marokkaans tintje, knapperige groenten en bonen erbij. Geschikt voor het hele gezin en ook nog eens snel klaar. Het is gelukt en deze bruine bonen met ras el hanout was me toch lekker.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 200gr spelt, bijvoorbeeld van Artisan Grains (rijst, bulgur of couscous werkt ook prima)
– 1 ui
– 100gr bacon (voor vegetarisch: laat eruit of vervang door vegetarische speckreepjes)
– 2tl ras el hanout
– 2 blikken pomodorini of gepelde tomaten
– 2 potten HAK bruinen bonen van 370gr
– zout
– optioneel: stroop
– om erbij te serveren: denk aan reepjes paprika, gehalveerde cherry tomaten en reepjes komkommer
– 4 takjes platte peterselie

bruine-bonen-met-ras-el-hanout-en-spelt-3

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

Zet de spelt op het vuur volgens de aanwijzing op de verpakking. Dit laat je circa 25 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel op de pan.

Snipper de ui en snijd de bacon in kleine blokjes. Zet een hapjespan op het vuur en bak de ui met bacon 2 minuten aan. Strooi de ras el hanout erbij en bak nog een paar minuten door totdat de bacon bruin is geworden.

Schenk de blikken tomaten erbij en zet het vuur lager. Laat 10 minuten op laag vuur pruttelen. In die 10 minuten kun je je groenten snijden. Schep daarna de bruine bonen erdoor en warm door. Breng (eventueel) extra op smaak met zout en roer er eventueel een scheutje stroop (ja, gewoon schenkstroop) door. Ik vond dit verrassend lekker in combinatie met de ras el hanout!

Zet kommetjes klaar en vul deze met spelt/rijst/bulgur/couscous en de bruine bonen. Garneer met de groenten en strooi er wat gehakte peterselie over. Eet smakelijk!

Aangezien ik de komende maanden meer met bruine bonen ga koken, ben ik erg benieuwd wat jullie succesrecepten met deze boon zijn. Laat het me weten in een reactie hieronder, met die inspiratie ga ik zeker wat doen!

bruine-bonen-met-ras-el-hanout-en-spelt-4

Dit is een samenwerking met HAK. Lees hier mijn disclaimer.Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Bruine bonen met ras el hanout en spelt”