Bruine bonen met ras el hanout en spelt

Het kan jullie niet ontgaan zijn dat 2016 het Jaar van de Boon is en dat we met z’n allen bedolven worden onder bergen bonen en inspiratie om ermee te koken. Dat is een goede zaak. Want bonen zijn een bron van voedingsstoffen, multifunctioneel en ook nog eens hartstikke lekker. …

Het kan jullie niet ontgaan zijn dat 2016 het Jaar van de Boon is en dat we met z’n allen bedolven worden onder bergen bonen en inspiratie om ermee te koken. Dat is een goede zaak. Want bonen zijn een bron van voedingsstoffen, multifunctioneel en ook nog eens hartstikke lekker. Het zijn eigenlijk groenten, granen en vlees ineen.

Ik kook me eigenlijk al suf met bonen. Als je mijn blog een beetje volgt is je dat vast al opgevallen. En vandaag ga ik een stapje verder.  Ik raakte geïnspireerd door de hippe ‘rice bowls’ van dit moment en wilde een bowl met een Marokkaans tintje, knapperige groenten en bonen maken. Geschikt voor het hele gezin en ook nog eens snel klaar. Het is gelukt en deze bruine bonen met ras el hanout was me toch lekker.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 200gr spelt (rijst, bulgur of couscous werkt ook prima)
– 1 ui
– 100 gr bacon (voor vegetarisch: laat eruit of vervang door vegetarische speckreepjes)
– 2tl ras el hanout
– 2 blikken pomodorini of gepelde tomaten
– 2 potten bruine bonen van 370gr
– zout
– optioneel: stroop
– om erbij te serveren: denk aan reepjes paprika, gehalveerde cherry tomaten en reepjes komkommer
– 4 takjes platte peterselie

bruine-bonen-met-ras-el-hanout-en-spelt-3

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

Zet de spelt op het vuur volgens de aanwijzing op de verpakking. Dit laat je circa 25 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel op de pan.

Snipper de ui en snijd de bacon in kleine blokjes. Zet een hapjespan op het vuur en bak de ui met bacon 2 minuten aan. Strooi de ras el hanout erbij en bak nog een paar minuten door totdat de bacon bruin is geworden.

Schenk de blikken tomaten erbij en zet het vuur lager. Laat 10 minuten op laag vuur pruttelen. In die 10 minuten kun je je groenten snijden. Schep daarna de bruine bonen erdoor en warm door. Breng (eventueel) extra op smaak met zout en roer er eventueel een scheutje stroop (ja, gewoon schenkstroop) door. Ik vond dit verrassend lekker in combinatie met de ras el hanout!

Zet kommetjes klaar en vul deze met spelt/rijst/bulgur/couscous en de bruine bonen. Garneer met de groenten en strooi er wat gehakte peterselie over. Eet smakelijk!

bruine-bonen-met-ras-el-hanout-en-spelt-4

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer