Butter paneer curry met witte rijst

Samenwerking – In India weten ze wel hoe je vegetarische curry’s kunt maken. Met vaak als basis veel groenten, maar ook paneer is een geliefd ingrediënt voor een vega curry. Misschien weet je niet precies wat dit is en dat is ook niet zo gek, want het is minder goed bekend in ons land.

Paneer is een jonge, witte kaas die gemaakt wordt van koemelk. Het wordt niet gemaakt met dierlijk stremsel (wat voor een vegetariër heel fijn is), maar met (citroen)zuur. Het heeft een hele subtiele en milde smaak wat ideaal is voor curry’s. Want wanneer paneer in contact komt met de saus neemt het al die lekkere smaken in zich op. Eenmaal gebakken heeft paneer een beetje de structuur van kip en bijkomend voordeel, het ‘smelt’ niet bij verwarming. Dit alles maakt het een ideale vleesvervanger.

Sinds kort kun je Apetina® Paneer in het kaas- of vegaschap van de supermarkt vinden en zij vroegen mij of ik voor de introductie een curry recept met paneer wilde maken. Goed plan, leek me! Ik dook de keuken in en maakte een zalige butter paneer curry met witte rijst en naan. Misschien niet helemaal authentiek zoals je ‘m in India zou eten, want sommige ingrediënten zijn lastig te verkrijgen, maar ik vond mijn versie zalig. En ook nog makkelijk om te maken. Aanrader dus!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 rode peper
  • 5 trostomaten
  • 2 el geweekte cashewnoten of 2 el cashewpasta
  • 1 groot laurierblad of 2 kleine
  • 1 kaneelstok
  • 2 kruidnagels
  • 2 kardemompeulen
  • 20 gr boter
  • 1 el tomatenpuree
  • 100 ml heet water
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 225 gr Apetina® Paneer
  • zonnebloemolie
  • 1 tl honing
  • 50 ml (slag)room
  • serveer erbij: gehakte koriander, witte rijst en naan

Wat je gaat doen

 Bereiding: 30 minuten

1. Hak de ui, knoflook, gember en rode peper (ik deed met zaadlijsten, zonder kan ook) helemaal fijn in een hakmolen. Snij de trostomaten in kleine blokjes. Als je geweekte cashewnoten gebruikt, hak deze dan ook fijn.

2. Zet een hapjespan op het vuur en rooster laurierblad, kaneelstok, kruidnagels en kardemompeulen 2 minuten in een hete pan.

3. Voeg daarna de boter toe en laat smelten. Fruit hierin het fijngehakte uimengsel tot het gaat geuren. Roer daarna de gehakte cashewnoten/cashewpasta erdoor samen met de tomatenpuree en roer alles goed door. Bak nog 2 minuten.

4. Roer de blokjes tomaat erdoor samen met 100 ml water, snuf zout en zwarte peper en zet het vuur wat lager. Laat 15 minuten pruttelen met de deksel op de pan.

5. Snijd in de tussentijd de Apetina® Paneer in blokjes van 2 bij 2 cm en bak deze in een koekenpan met 1 el zonnebloemolie tot ze rondom mooi lichtbruin zijn geworden. Zet daarna het vuur uit.

6. Proef de curry na 15 minuten en breng eventueel extra op smaak. Roer ook de honing erdoor en daarna de blokjes Apetinaâ Laat nog 2 minuten pruttelen.

7. Roer als laatste de room erdoor en zet daarna het vuur uit.

8. Serveer de butter paneer curry (naar wens) met gehakte koriander, witte rijst en naan.

Geniet van deze zalige curry en laat me zeker even weten in een reactie wat jullie ervan vonden!

Recept & fotografie: Francesca

Dit is een samenwerking met Apetina®, lees hier mijn disclaimer.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Butter paneer curry met witte rijst”

  1. Het was erg lekker! De 100 ml water had ik alleen niet nodig, omdat er behoorlijk wat sap uit de tomaten kwam, of hoort de curry erg dun te zijn?