Butter paneer curry met witte rijst

In India weten ze wel hoe je vegetarische curry’s kunt maken. Met vaak als basis veel groenten, maar ook paneer is een geliefd ingrediënt voor een vega curry. Misschien weet je niet precies wat dit is en dat is ook niet zo gek, want het is minder goed bekend in …

In India weten ze wel hoe je vegetarische curry’s kunt maken. Met vaak als basis veel groenten, maar ook paneer is een geliefd ingrediënt voor een vega curry. Misschien weet je niet precies wat dit is en dat is ook niet zo gek, want het is minder goed bekend in ons land.

Paneer is een jonge, witte kaas die gemaakt wordt van koemelk. Het wordt niet gemaakt met dierlijk stremsel (wat voor een vegetariër heel fijn is), maar met (citroen)zuur. Het heeft een hele subtiele en milde smaak wat ideaal is voor curry’s. Want wanneer paneer in contact komt met de saus neemt het al die lekkere smaken in zich op. Eenmaal gebakken heeft paneer een beetje de structuur van kip en bijkomend voordeel, het ‘smelt’ niet bij verwarming. Dit alles maakt het een ideale vleesvervanger.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

    • 1 ui
    • 4 teentjes knoflook
    • 3 cm gember
    • 1 rode peper
    • 5 trostomaten
    • 2 el geweekte cashewnoten of 2 el cashewpasta
    • 1 groot laurierblad of 2 kleine
    • 1 kaneelstok
    • 2 kruidnagels
    • 2 kardemompeulen
    • 20 gr boter
    • 1 el tomatenpuree
    • 100 ml heet water
    • zeezout
    • zwarte peper
    • 225 gr paneer
    • zonnebloemolie
    • 1 tl honing
    • 50 ml (slag)room
    • serveer erbij: gehakte koriander, witte rijst en naan

Wat je gaat doen

 Bereiding: 30 minuten

1. Hak de ui, knoflook, gember en rode peper (ik deed met zaadlijsten, zonder kan ook) helemaal fijn in een hakmolen. Snij de trostomaten in kleine blokjes. Als je geweekte cashewnoten gebruikt, hak deze dan ook fijn.

2. Zet een hapjespan op het vuur en rooster laurierblad, kaneelstok, kruidnagels en kardemompeulen 2 minuten in een hete pan.

3. Voeg daarna de boter toe en laat smelten. Fruit hierin het fijngehakte uimengsel tot het gaat geuren. Roer daarna de gehakte cashewnoten/cashewpasta erdoor samen met de tomatenpuree en roer alles goed door. Bak nog 2 minuten.

4. Roer de blokjes tomaat erdoor samen met 100 ml water, snuf zout en zwarte peper en zet het vuur wat lager. Laat 15 minuten pruttelen met de deksel op de pan.

5. Snijd in de tussentijd de paneer in blokjes van 2 bij 2 cm en bak deze in een koekenpan met 1 el zonnebloemolie tot ze rondom mooi lichtbruin zijn geworden. Zet daarna het vuur uit.

6. Proef de curry na 15 minuten en breng eventueel extra op smaak. Roer ook de honing erdoor en daarna de blokjes paneer. Laat nog 2 minuten pruttelen.

7. Roer als laatste de room erdoor en zet daarna het vuur uit.

8. Serveer de butter paneer curry (naar wens) met gehakte koriander, witte rijst en naan.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca