Cajun kipburgers

Op woensdag mag ons zoontje van 6 (jongeheer Jessey dus) bepalen wat er gegeten wordt thuis. Als je mij regelmatig volgt dan heb je dat vast al eens meegekregen. De ene keer gaat dat wat beter dan de andere keer. Er zijn momenten dat hij me eerst 5 minuten glazig aan zit te kijken om af te ronden met “Nee, ik heb echt geen idee hoor mama. Verzin jij het maar.”.

Ook zijn er momenten dat hij me enorm verrast, zoals op de dag dat we dit recept samen hebben bedacht. Hij wilde van kipgehakt burgers maken en daar moest ik dan ook ‘van die groene lekkere dingen’ in stoppen (kruiden dus). Oh, en ketchup. Mama ging aan de slag en de cajun kipburgers waren geboren. Geweldig lekker! Wij aten de lichte versie met broodjes van sla en frietjes van paprika. Maar serveer ze gerust op een hamburgerbroodje met (zoete aardappel) frietjes erbij, dat zal ook prima smaken!

Wat je nodig hebt voor 8 kleine of 4 grote burgers

  • 2 teentjes knoflook
  • 3 lente-ui
  • handje verse peterselie + extra voor de saus
  • handje koriander
  • 500 gr kipgehakt (koop ik altijd bij mijn Turkse slager)
  • 2 el ketchup
  • 1 el cajunkruiden
  • zout
  • kwark
  • mayonaise
  • 1 citroen
  • zwarte peper
  • 1 krop romaine- of ijsbergsla
  • 1 rode en 1 gele paprika
  • zonnebloemolie

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten / Wachten: 30 minuten

1. Hak de knoflook, lente-ui, peterselie en koriander fijn met een koksmes of in een hakmolentje. Meng daarna met het kipgehakt, de ketchup en cajunkruiden in een grote kom. Voeg eventueel nog een snufje zout toe, maar check eerst even of dat al niet in de cajunkruiden zelf zit.

2. Maak met je handen 8 kleine of 4 grote burgers en leg die 30 minuten afgedekt op een bord in de koelkast.

Tip: je kunt de burgers ook ’s ochtends of de avond ervoor vast maken zodat alle smaken goed intrekken. Bewaar ze afgedekt in de koelkast tot je ze gaat grillen.

3. In de tussentijd maak je een saus van 1 deel kwark, 1 deel mayonaise en wat fijngehakte peterselie. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Maak de slabladeren los, was deze en laat uitlekken. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in dunne reepjes.

4. Verhit een grillpan en smeer licht in met olie. Bak de kipburgers rondom bruin aan en laat daarna op lager vuur doorgaren. In totaal ben je 15 minuten bezig.

Tip: deze burgers zijn ook perfect voor op de barbecue!

5. Serveer de cajun kipburgers op een blaadje sla met paprika frietjes en de saus. Geniet ervan!

Omdat kipgehakt niet altijd even makkelijk verkrijgbaar is, worden kipburgers minder vaak gemaakt. Wat jammer is, want je kunt er zalige smaakcombinaties mee maken en ze zijn minder vet dan gewone burgers. Tip van mij: koop meerdere porties kipgehakt tegelijk en vries ze per portie in, zo heb je altijd wat in huis.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *