Chinese bief in zwarte bonen-knoflooksaus

Samenwerking – Voor mij is de Chinese keuken nog een groot mysterie, ook al heb ik de afgelopen jaren flink aan mijn kennis gesleuteld. Dacht ik vroeger als kind dat de Chinese keuken alleen bestond uit foe yong hai en babi pangang, zo weet ik nu als volwassene wel beter. Daar heb ik binnen de familie wel hulp bij gehad, zeg ik eerlijk, want mijn zwager is Chinees en komt uit een familie met restauranteigenaren en Chinese kooklegendes. Nou, dan eet je dus nog weleens ergens Chinees en vanaf de eerste keer ging er een wereld voor me open.

Want Chinees eten is helemaal niet vet of een smeltkroes van smaken en geuren. De Chinese keuken kenmerkt zich namelijk door verse ingrediënten en smaken die volledig in balans zijn. Waarbij minder echt veel meer is en het vaak helemaal niet moeilijk is (zeker niet bij de gerechten voor doordeweeks) om te bereiden. Je moet alleen wel weten hoe en de juiste producten gebruiken.

De basis van de Chinese keuken begint bij Lee Kum Kee

Ik ben me verder gaan verdiepen in de Chinese keuken toen Lee Kum Kee aan mij vroeg of ik een authentiek Chinees recept wilde maken met hun producten ter ere van Chinees Nieuwjaar. Waarschijnlijk ken je hen, in ieder geval, van de Premium Oestersaus die 130 jaar geleden door de oprichter Lee Kum Sheung werd uitgevonden. En dat ging niet bewust, nee hij liet een pan oestersoep overkoken en ontdekte toen per ongeluk deze magische saus. Magisch, want je kunt er alle kanten mee op: het is waanzinnig om mee te marineren (je vlees wordt er malser van), je kunt er perfect mee roerbakken en het is ook een geweldige smaakmaker voor dressings en andere sauzen. In mijn koelkast staat altijd een flesje en ik zweer erbij. Al was het maar omdat je met alleen de Premium Oestersaus al een authentieke Chinese smaak kunt bereiken. Voeg daarvoor 1 eetlepel Premium Oestersaus (per 100 gram vlees) toe aan de marinade en laat 20 minuten intrekken. Zo krijg je het meest malse resultaat en een heerlijke smaak.

Maar ze hebben nog veel meer in het assortiment (wat je kunt kopen bij Albert Heijn en toko’s zoals Amazing Oriental), denk aan lichte en donkere Sojasaus en Sesamolie wat samen met Premium Oestersaus, gember, knoflook en lente-ui de basis is van de Chinese keuken. Heb je het koken daarmee eenmaal onder de knie, dan kun je ook aan de slag gaan met hun sauzen, zoals bijvoorbeeld Hoisin-, Char siu-, Teriyaki-, Pruimen- en Zwarte bonen-knoflooksaus. Meer informatie over deze producten en receptinspiratie voor heerlijke gerechten vind je trouwens hier.

Maar met de Lee Kum Kee Oestersaus en Zwarte bonen-knoflooksaus dook ik vast de keuken in en daar krijgen je vandaag een recept voor…maar eerst:

Samen eten en delen tijdens Chinees Nieuwjaar

Een van de belangrijkste momenten in de Chinese cultuur is Chinees Nieuwjaar. Het nieuwe jaar start voor de Chinezen op 5 februari en wordt groots gevierd met z’n allen. Met vuurwerk wordt afscheid genomen van het oude jaar en begroeten ze het nieuwe. En rode kleding wordt gedragen voor goed geluk.

Eten heeft, uiteraard, ook een prominente rol en er is al dagenlang gekookt voordat het grote feest begint. De gerechten die op tafel komen hebben vaak een betekenis. Zo vertelde Wee (de nicht van mijn zwager, want je begrijpt dat ik nog wel wat vragen had) mij dat er ook altijd bami op tafel komt, terwijl Chinezen meestal alleen witte rijst eten. De bami heeft op dat moment ook een betekenis en dat is dat de familie daardoor dichter bij elkaar komt.

Er zijn een aantal gerechten die typisch zijn voor Chinees Nieuwjaar. Zoals bijvoorbeeld ‘tang yuan’, wat kleine bolletjes van kleefrijst zijn die geserveerd worden in een zoete soep. De vulling is een verrassing en kan een zachte vulling van suiker zijn, met pinda’s of sesampasta.

Foto: Lee Kum Kee

Ook dumplings (gekookt of gestoomd) zijn belangrijk voor Chinees Nieuwjaar en die kunnen gevuld zijn met alle soorten vis, vlees of groenten. En de ‘nian gao’ zijn ook heel belangrijk, dit zijn nieuwjaarscakejes die van rijstmeel worden gemaakt en mooi ingepakt cadeau worden gegeven om elkaar succes in het nieuwe jaar te wensen.

Je begrijpt dat ik mezelf na al die gesprekken over Chinees Nieuwjaar gelijk heb uitgenodigd bij de familie van mijn zwager. Maar als je nou niet een Chinese schoonfamilie hebt, kan gebeuren, dan is het ook een beleving om zelf thuis Chinees Nieuwjaar te vieren. Ook al komt dat nooit in de buurt van het echte werk en is het gewoon een goed excuus om lekker authentiek Chinees te eten die avond. En daar heb ik een heel fijn recept voor gemaakt!

Recept: Bief in zwarte bonen-knoflooksaus

Ik vertelde al dat wij regelmatig authentiek Chinees eten en ik bestel (of laat mijn zwager bestellen) altijd de bief in zwarte bonen-knoflooksaus. Ik vind dat zo geniaal lekker dat ik het altijd wil eten. De malsheid van het vlees in combinatie met de saus van gefermenteerde zwarte bonen en knoflook is helemaal het einde. Nou dacht ik dus altijd dat het heel moeilijk was om te maken en wat blijkt…het is een fluitje van een cent!

Wederom ging ik in de leer bij Wee en vroeg aan haar hoe ik het op de juiste manier moest bereiden. Ze schrapte gelijk de ui en groene paprika (“nee, dat is hoe de Nederlanders doen”) en noedels (“wij eten alleen witte rijst”) uit mijn recept en vertelde me precies hoe ik het moest aanpakken. En met de Lee Kum Kee Premium Oestersaus (voor de marinade) en de Zwarte bonen-knoflooksaus krijg je de perfecte smaak te pakken. Ik was verliefd op mijn eigen gerecht na het koken en de bereiding is super simpel.

Wat je nodig hebt voor 2 personen

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten

  1. Snijd de biefstuk in dunne plakjes. Meng de maïzena met het koude water in een kommetje en roer tot de klontjes weg zijn, roer daarna de oestersaus erdoor. Voeg het vlees toe aan de marinade en meng goed met je handen. Laat daarna 20 minuten staan.
  2. In de tussentijd pel en plet je de teen knoflook, snijd je de gember in een paar grove stukken, halveer je de shiitake en hak je de lente-ui fijn. Kook op dat moment ook vast de rijst.
  3. Verhit een wok op hoog vuur en schenk er 1 eetlepel olie in. Schep de knoflook en gember in de pan en bak 30 seconden terwijl je blijft roeren. Schep de knoflook en gember daarna uit de pan, dit hoeft alleen wat smaak af te geven. Een techniek die veel gebruikt wordt in de Chinese keuken.
  4. Schep de shiitake in de pan en wok deze al omscheppende 1 minuut.
  5. Voeg het vlees toe in de pan en blijf al omscheppende wokken tot het vlees rondom net gekleurd is.
  6. Voeg nu de zwarte bonen-knoflooksaus toe, maar let op: gebruik weinig! De saus is namelijk zeer geconcentreerd van smaak. Gebruik maximaal 1 tot 1,5 eetlepel. Schep om en zet gelijk het vuur uit.
  7. Serveer direct met de witte rijst en garneer met de fijngehakte lente-ui.

Geniet van dit heerlijke gerecht tijdens je eigen Chinese Nieuwjaar of op ieder ander moment dat je er zin in hebt. En wil je er nog iets bij serveren, kies dan voor gestoomde Chinese broccoli (kailan) of gewone broccoli. Heel lekker met een beetje oestersaus erover!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept biefstuk in zwarte bonen-knoflooksaus. Met de Lee Kum Kee Premium Oestersaus (voor de marinade) en de Zwarte bonen-knoflooksaus krijg je de perfecte smaak te pakken. Serveer met witte rijst.

Dit is een samenwerking Lee Kum Kee. Lees hier mijn disclaimer.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Chinese bief in zwarte bonen-knoflooksaus”

  1. Echt al een hele poos geleden bij jouw is gelezen over Hoisin-, Char siu- en Premium Oestersaus. Ik vroeg toen in welke toko je was geweest. Inmiddels woon ik daar nog dichterbij en haal dat regelmatig: zo lekker! Deze met zwarte bonensaus ga ik dan ook zeker eens maken. Ik vergeet alleen/vaak euhh altijd om een foto ervan te maken.