3.74 van 19 stemmen

Chinese bief in zwarte bonen-knoflooksaus

30 minuten
Hoofdgerecht
Aziatisch

Voor mij is de Chinese keuken nog een groot mysterie, ook al heb ik de afgelopen jaren flink aan mijn kennis gesleuteld. Dacht ik vroeger als kind dat de Chinese keuken alleen bestond uit foe yong hai en babi pangang, zo weet ik nu als volwassene wel beter. Daar heb …

Voor mij is de Chinese keuken nog een groot mysterie, ook al heb ik de afgelopen jaren flink aan mijn kennis gesleuteld. Dacht ik vroeger als kind dat de Chinese keuken alleen bestond uit foe yong hai en babi pangang, zo weet ik nu als volwassene wel beter. Daar heb ik binnen de familie wel hulp bij gehad, zeg ik eerlijk, want mijn zwager is Chinees en komt uit een familie met restauranteigenaren en Chinese kooklegendes. Nou, dan eet je dus nog weleens ergens Chinees en vanaf de eerste keer ging er een wereld voor me open. Zoals toen ik voor het eerste deze Chinese bief in zwarte bonen-knoflooksaus at. Wat een feest!

Want Chinees eten is helemaal niet vet of een smeltkroes van smaken en geuren. De Chinese keuken kenmerkt zich namelijk door verse ingrediënten en smaken die volledig in balans zijn. Waarbij minder echt veel meer is en het vaak helemaal niet moeilijk is (zeker niet bij de gerechten voor doordeweeks) om te bereiden. Je moet alleen wel weten hoe en de juiste producten gebruiken.

Samen eten en delen tijdens Chinees Nieuwjaar

Een van de belangrijkste momenten in de Chinese cultuur is Chinees Nieuwjaar. Het nieuwe jaar start voor de Chinezen op 5 februari en wordt groots gevierd met z’n allen. Met vuurwerk wordt afscheid genomen van het oude jaar en begroeten ze het nieuwe. En rode kleding wordt gedragen voor goed geluk.

Eten heeft, uiteraard, ook een prominente rol en er is al dagenlang gekookt voordat het grote feest begint. De gerechten die op tafel komen hebben vaak een betekenis. Zo vertelde Wee (de nicht van mijn zwager, want je begrijpt dat ik nog wel wat vragen had) mij dat er ook altijd bami op tafel komt, terwijl Chinezen meestal alleen witte rijst eten. De bami heeft op dat moment ook een betekenis en dat is dat de familie daardoor dichter bij elkaar komt.

Er zijn een aantal gerechten die typisch zijn voor Chinees Nieuwjaar. Zoals bijvoorbeeld ‘tang yuan’, wat kleine bolletjes van kleefrijst zijn die geserveerd worden in een zoete soep. De vulling is een verrassing en kan een zachte vulling van suiker zijn, met pinda’s of sesampasta.

Ook dumplings (gekookt of gestoomd) zijn belangrijk voor Chinees Nieuwjaar en die kunnen gevuld zijn met alle soorten vis, vlees of groenten. En de ‘nian gao’ zijn ook heel belangrijk, dit zijn nieuwjaarscakejes die van rijstmeel worden gemaakt en mooi ingepakt cadeau worden gegeven om elkaar succes in het nieuwe jaar te wensen.

Je begrijpt dat ik mezelf na al die gesprekken over Chinees Nieuwjaar gelijk heb uitgenodigd bij de familie van mijn zwager. Maar als je nou niet een Chinese schoonfamilie hebt, kan gebeuren, dan is het ook een beleving om zelf thuis Chinees Nieuwjaar te vieren. Ook al komt dat nooit in de buurt van het echte werk en is het gewoon een goed excuus om lekker authentiek Chinees te eten die avond. En daar heb ik een heel fijn recept voor gemaakt!

Recept: Bief in zwarte bonen-knoflooksaus

Ik vertelde al dat wij regelmatig authentiek Chinees eten en ik bestel (of laat mijn zwager bestellen) altijd de bief in zwarte bonen-knoflooksaus. Ik vind dat zo geniaal lekker dat ik het altijd wil eten. De malsheid van het vlees in combinatie met de saus van gefermenteerde zwarte bonen en knoflook is helemaal het einde. Nou dacht ik dus altijd dat het heel moeilijk was om te maken en wat blijkt…het is een fluitje van een cent!

Wederom ging ik in de leer bij Wee en vroeg aan haar hoe ik het op de juiste manier moest bereiden. Ze schrapte gelijk de ui en groene paprika (“nee, dat is hoe de Nederlanders doen”) en noedels (“wij eten alleen witte rijst”) uit mijn recept en vertelde me precies hoe ik het moest aanpakken. En met de Premium Oestersaus (voor de marinade) en de Zwarte bonen-knoflooksaus krijg je de perfecte smaak te pakken. Ik was verliefd op mijn eigen gerecht na het koken en de bereiding is super simpel.

Ingrediënten

 • 250 gr biefstuk
 • 1 tl maïzena
 • 1 el koud water
 • 1 tl Lee Kum Kee Premium Oestersaus
 • 1 teen knoflook
 • 2 cm verse gember
 • 200 gr shiitake paddenstoelen
 • 1 stengel lente-ui
 • zonnebloemolie
 • 1 - 1,5 el Lee Kum Kee Zwarte bonen-knoflooksaus
 • serveer erbij: witte rijst

Aan de slag!

 • Snijd de biefstuk in dunne plakjes. Meng de maïzena met het koude water in een kommetje en roer tot de klontjes weg zijn, roer daarna de oestersaus erdoor. Voeg het vlees toe aan de marinade en meng goed met je handen. Laat daarna 20 minuten staan.
 • In de tussentijd pel en plet je de teen knoflook, snijd je de gember in een paar grove stukken, halveer je de shiitake en hak je de lente-ui fijn. Kook op dat moment ook vast de rijst.
 • Verhit een wok op hoog vuur en schenk er 1 eetlepel olie in. Schep de knoflook en gember in de pan en bak 30 seconden terwijl je blijft roeren. Schep de knoflook en gember daarna uit de pan, dit hoeft alleen wat smaak af te geven. Een techniek die veel gebruikt wordt in de Chinese keuken.
 • Schep de shiitake in de pan en wok deze al omscheppende 1 minuut.
 • Voeg het vlees toe in de pan en blijf al omscheppende wokken tot het vlees rondom net gekleurd is.
 • Voeg nu de zwarte bonen-knoflooksaus toe, maar let op: gebruik weinig! De saus is namelijk zeer geconcentreerd van smaak. Gebruik maximaal 1 tot 1,5 eetlepel. Schep om en zet gelijk het vuur uit.
 • Serveer direct met de witte rijst en garneer met de fijngehakte lente-ui.

Notities

 • Dit is een hoofdgerecht voor 2 personen.
 • Bereiding: 30 minuten.

Geniet van dit heerlijke gerecht tijdens je eigen Chinese Nieuwjaar of op ieder ander moment dat je er zin in hebt. En wil je er nog iets bij serveren, kies dan voor gestoomde Chinese broccoli (kailan) of gewone broccoli. Heel lekker met een beetje oestersaus erover!

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer