Chinese tomatensoep

Afgelopen week kreeg ik de vraag via Facebook of ik een goed recept voor Chinese tomatensoep had. Die had ik dus niet, maar stond wel nog op mijn ‘to cook’ lijstje en van het weekend ben ik gelijk aan de slag gegaan. Voordat ik aan de slag ging, moest ik eerst even op onderzoek uit. Want hoe maak je die Chinese tomatensoep nou precies? We kennen dit soepje allemaal, van Chinese restaurants en vooral uit de pakjes die te vinden zijn in de supermarkt. Vroeger, toen ik nog een kantoorbaan had, was het ook een gewild 4-uurtje bij ons op kantoor. Een sachet openscheuren, in een mok gooien en wat kokend heet water erbij en klaar was je Chinese tussendoortje. Dat doen we dus niet meer, nu maken we die gewoon zelf.

Ik vond veel verschillende recepten en maakte uiteindelijk mijn eigen variant van hetgeen ik nog in huis had. Onderaan het recept vind je nog wat variaties, onder andere ook met de toevoeging van appelmoes. Waarvan ik een aantal keren las dat dit echt het ‘geheime’ ingrediënt is in deze soep. Of dat zo is, weet ik niet precies. Ik weet alleen wel dat mijn soep ontzettend lekker was. Deze kun je dus prima zo maken en varieer erop los naar gelang je behoefte.

Wat je nodig hebt voor 1,5 liter soep

– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 2 kippenbouten
– 1 liter kippenbouillon
– 140gr tomatenpuree
– 1el olie (zonnebloem of arachide)
– 2 volle el bloem
– 1tl gemberpoeder
– 100ml water
– 1 blik gepelde tomaten met sap of 3 ontvelde tomaten in stukjes
– 1el azijn
– 4el gembersiroop
– peper
– zout
– 100gr noedels of mie
– 3 lente ui

Chinese tomatensoep_2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 45 minuten

Snipper de ui en de knoflook. Doe deze samen met de kippenbouten en de kippenbouillon in een soeppan en breng aan de kook. Laat vervolgens 12 minuten op niet al te hoog vuur pruttelen totdat de kip gaar is. Schep de kip uit de bouillon en laat iets afkoelen op een keukenplank. Zeef de bouillon.

Zet dezelfde soeppan weer op het vuur en bak de tomatenpuree een minuut aan in de olie op laag vuur. Blijf constant roeren, anders bakt het aan. Roer de bloem en de gemberpoeder erdoor en roer goed door. Schenk het water erbij en blijf roeren totdat je een klontvrij papje hebt wat een soort tomatenpuree roux is. Daarna kunnen de tomaten, azijn, gembersiroop en de kippenbouillon erbij. Roer alles goed door en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.

In de tussentijd pluk je de kip van de kippenbouten af, je kookt de noedels of mie en je snijdt de lente ui in dunne ringetjes. Haal vervolgens een staafmixer door de soep om ‘m glad te maken. Proef de soep en breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Als je ‘m nog net niet te zoet vindt dan kun je er nog een extra scheutje gembersiroop in doen. Roer op het laatst de geplukte kip erdoor en laat die even mee warmen.

Serveer de soep in komen met een beetje noedels en wat ringetjes lente ui.

Variaties:
– Bak ook een dun omeletje en snijd deze in reepjes. Deze serveer je mee samen met de noedels en de lente ui.
– Nog iets meer groenten erin? Roer dan nog wat ringetjes prei erdoor op het laatst met de kip en laat deze nog 5 minuten pruttelen. Of voeg op het laatste moment wat taugé toe.
– Appelmoes, dat schijnt dus het geheime ingrediënt van deze soep te zijn (iemand ervaring mee, laat het me weten!). Nou had ik geen appelmoes in huis en heb voor gembersiroop gekozen. Wil je toch appelmoes gebruiken, vervang dan de 4 eetlepels gembersiroop voor 4 eetlepels appelmoes.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept chinese tomatensoep. Met o.a. tomatenpuree en gembersiroop. Lees het recept op de blog #tomatensoep

Bronnen: chinesetomatensoep.nl, 24Kitchen.nl, dekooktips.com

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Chinese tomatensoep”