Citroen ricotta taart

Een tijdje geleden kreeg ik bezoek en ik wilde nog ‘even snel’ een taartje bakken voor bij de koffie. Bij het inspecteren van mijn koelkast vond ik nog ricotta en een verdwaalde citroen. Nog geen uur later stond deze smeuïge citroen ricotta taart gebakken en al op tafel. Het was een groot succes en dan krijgen jullie natuurlijk het recept van me.

citroen-ricotta-cake-2

Wat je nodig hebt

  • 180 gr boter, kamertemperatuur
  • 120 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 125 gr ricotta
  • rasp van 1 citroen
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 180 gr amandelmeel
  • om te serveren: poedersuiker

Wat je gaat doen

Bereiding: 10 minuten / Oven: 30 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Klop de boter romig met de suiker en vanillesuiker. Gebruik hier een (hand)mixer voor.
  3. Klop nu een voor een de eieren erdoor. Roer eerst de ricotta los en klop daarna samen met de citroenrasp door het mengsel.
  4. Roer het bakpoeder, zout en amandelmeel door elkaar en meng daarna door de natte ingrediënten.
  5. Vet een taartvorm in en schep het beslag in de vorm.
  6. Bak de taart 30 minuten in de oven totdat de kern net gaar is, haal uit de oven en laat afkoelen.
  7. Bestrooi met poedersuiker voordat je gaat serveren.

Geniet van deze zalige taart en laat me zeker even weten wat je ervan vond!

Recept & fotografie: Francesca

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Citroen ricotta taart”

  1. Hoi Fransesca, mag ik de amandelmeel vervangen Door kristalbloem patent en zo ja, gebruik ik dan dezelfde hoeveelheid? Of wordt de snaak hierdoor veel minder? In de supermarkt zag ik zelfrijzend amandelmeel. Zou ik die evt kunnen gebruiken? Dank!

  2. Hi Francesca, kan ik de taart ook maken met tarwemeel of boekweitmeel ipv amandelmeel? Zo ja, kan ik dan dezelfde hoeveelheid gebruiken?

  3. Beste Francesca,
    Deze ricotta taart heb ik laatst gemaakt en het ook bij ons was het een groot succes!
    Bedankt voor alle heerlijke recepten en alle inspiratie.
    Groetjes, Kim

  4. snap jullie reacties niet. Heb m geprobeerd maar was vies bitter! Heb t na n paar happen weggegooid. Zonde van mn tijd, de taart, en de ingredienten.

    1. Zelfs mn bezoek zei het uit zichzelf en heeft t niet opgegeten. Ik stond best voor L#L. Was de 1e x dat ik wat van deze site probeer, maar waarschijnlijk ook de laatste keer. Mijn taart was wel wat bruiner dan op de foto.

    2. Dan is er echt iets in de bereiding misgegaan, want na zeker 10 keer bakken weet ik zeker dat dit recept klopt :-). Het eerste waar ik aan denk is hoe je de citroen geraspt hebt. Heb je wellicht ook het witte deel van de schil geraspt? Dat is namelijk het bittere en moet je nooit raspen. Als dat in je baksel is gegaan dan snap ik dat het niet goed is gegaan. Altijd alleen het gele deel van de schil raspen.

  5. Hier ook deze taart gebakken omdat ik nog ricotta over had… (Google zoek ‘recept 125 g ricotta…’) Omdat ik niet precies alles in huis had heb ik 90 gr maïsmeel en 90 gr tarwe meel gebruikt en de suiker vervangen door dezelfde hoeveelheid palmbloesemsuiker. Geen citroen in huis dus sinaasappelschil geraspt. Ik was bang dat hij door al deze vervangingen niet goed uit de verf zou komen maar zelfs met al deze aanpassingen kwam er een heerlijk zacht (van binnen, knapperig aan de rand) en niet te zoet taartje uit de oven voor bij de zondag ochtend koffie! Bedankt voor dit recept idee!

    1. Is heel erg afhankelijk van je type oven, gemiddeld geef ik altijd aan om ‘m 10 graden lager te zetten. Maar hou het zelf ook even goed in de gaten als de taart in de oven staat.

  6. … maar in navolging op mijn vorige commentaar: een dikke klodder lemon curd en een handvol gehalveerde aardbeien was precies wat alles fantastisch in balans bracht!