5 van 2 stemmen

Coq au vin op de klassieke, Franse manier

1 uur 10 minuten
Hoofdgerecht
Frans

Wie denkt aan coq au vin denkt gelijk aan een Franse kookklassieker en dat is volledig terecht. Ik maakte het ooit voor het eerst in Frankrijk toen we bij vrienden op bezoek waren en dat was een enorme klus, de haan (want dat is dus een ‘coq’) stond namelijk dagenlang …

Wie denkt aan coq au vin denkt gelijk aan een Franse kookklassieker en dat is volledig terecht. Ik maakte het ooit voor het eerst in Frankrijk toen we bij vrienden op bezoek waren en dat was een enorme klus, de haan (want dat is dus een ‘coq’) stond namelijk dagenlang te stoven op een klein vuurtje. Toen we eenmaal aan tafel konden was het resultaat verbluffend, maar de tijdsduur motiveerde me niet om het thuis nog eens te maken.

Tot een van jullie me een paar weken geleden vroeg of ik eens coq au vin wilde maken. Vlak daarvoor had ik het nieuwe kookboek De Bijbel van de Franse Keuken van Alain Caron binnen gekregen en daar stond warempel een recept voor in, kon natuurlijk ook bijna niet anders. En wat schetste mijn verbazing, de bereidingswijze was volgens Alain een fluitje van een cent. Ik dus aan de slag, nadat ik eerst even een haan van 1,5 kg had besteld bij mijn slager die daarvoor weer zijn poelier inschakelde. Ook dat was een fluitje van een cent, want hanenvlees is er genoeg. We eten het alleen vrijwel niet, omdat we altijd maar kip willen in Nederland. Zonde! Want het is super smakelijk, zeker als je het in dit gerecht bereidt.

Over De Bijbel van de Franse Keuken

Voordat we gaan koken wil ik nog even iets kwijt over Alain’s Bijbel van de Franse Keuken. In dit kookboek vind je 180 recepten uit de Franse keuken. Je maakt daarbij echt een reis door Frankrijk, want de recepten zijn niet per categorie ingedeeld maar per gebied. Denk aan Normandische appeltaart uit Noord-West Frankrijk, l’aligot uit Noord-Oost Frankrijk, steak tartare en deze coq au vin uit Centraal Frankrijk, tartiflette uit Zuid-Oost Frankrijk en salade van gekonfijte eend uit Zuid-West Frankrijk.

De recepten zijn helder en beknopt beschreven en her en der vind je handige tips en how to’s. Hoe je bijvoorbeeld een artisjok schoonmaakt of vinaigrette maakt.

Het boek heeft een handzaam formaat, een handig leeslint en barst uit zijn voegen van de culinaire Franse kookinspiratie. Ik vind het echt een aanrader voor iedere liefhebber van de Franse keuken, of je nou een beginnende of meer gevorderde thuiskok bent.

Zo, en dan gaan we nu eens even met die haan aan de slag.

Ingrediënten

  • 1 haan van circa 1,5 kg
  • zout
  • peper
  • 100 gr bacon
  • 250 gr paddenstoelen
  • 60 gr roomboter
  • 12 kleine uitjes, of 2 zoete uien in mijn geval, want ik kon nergens in mijn stad kleine uitjes vinden
  • 1 el bloem
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en geplet
  • 1 l stevige rode wijn, liefst bourgogne
  • 1 kruidenboeket van laurier, tijm en krulpeterselie (zie foto)
  • 500 ml bouillon of water, ik gebruikte kippenbouillon
  • 3 el cognac

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de haan in stukken en bestrooi ze met zout en peper.
  • Tip: Ik liet de haan alvast door mijn slager in stukken snijden.
  • Snijd de bacon in kleine stukjes. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze als ze groot zijn in 4 stukken.
  • Verhit de boter in een ovenbestendige braadpan en smoor hierin de bacon met de uitjes tot ze goudkleurig zijn. Schep de ui en bacon uit de pan, laat de boter erin achter.
  • Smoor de paddenstoelen zachtjes in de boter tot ze net zacht zijn geworden. Schep ze uit de pan en leg ze bij de bacon en uien.
  • Bak nu de stukken haan rondom bruin. Voeg daar eventueel wat extra boter aan toe, bij mij was de braadpan redelijk droog geworden namelijk. Strooi de bloem erover en roer goed door. Voeg na 5 minuten de geplette knoflookteentjes toe. Giet de wijn erbij en breng al roerend aan de kook. Voeg het kruidenboeket, de uien, de bacon en de paddenstoelen toe. Giet er zoveel bouillon of water bij tot alles net onderstaat. Dek de pan af en zet hem 45 minuten in de oven.
  • Haal met een schuimspaan de stukken haan en het garnituur uit de saus en leg deze in een schaal. Giet de cognac bij de saus en kook deze op hoog vuur nog een beetje in. Breng zo nodig op smaak met zout en peper (maar dat was bij mij echt niet nodig). Giet de saus daarna door een zeef over de haan.

Notities

  • Dit is een hoofdgerecht voor 4-6 personen.
  • Bereiding: 70 minuten (inclusief oven).
  • Tip: Ik liet de haan alvast door mijn slager in stukken snijden.

Wil je zelf ook een exemplaar van De Bijbel van de Franse Keuken? Deze koop je voor € 31,99 bij de (online) boekhandel of hier bij bol.com.

Recept: Alain Caron, Fotografie: DeedyLicious
Voor dit recept heb ik een gratis exemplaar van het kookboek van de uitgeverij Carrera Culinair gekregen. De link naar bol.com is een affiliate link. Lees hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer