Paddenstoelenstoof met romige polenta

Ik ben dol op een goedgevulde paddenstoelenstoof, omdat paddenstoelen zich geweldig houden qua structuur in een stoof. En ze laten zich goed combineren met rode wijn. Deze paddenstoelenstoof is een afgeleide van een Boeuf Bourguignon, maar er is toch echt geen ‘boeuf’ in te vinden. Wel heel veel smaak trouwens! Heerlijk met de romige polenta erbij en de boerenkoolsalade met zoetzure rode kool. Een feest aan kleuren en smaken op tafel!

Dit vegetarische hoofdgerecht kun je perfect al een dag eerder voorbereiden. De paddenstoelenstoof bewaar je dan gewoon in de koelkast. De romige polenta maak je wel pas op het laatst, want dan smaakt deze het allerlekkerst.

Bij de paddenstoelenstoof serveerde ik een salade met roergebakken boerenkool, zoetzure rode kool en cranberry’s. Zalig in combinatie met de stoof, hier vind je het recept voor deze salade.

Dit recept is onderdeel van het vegetarische kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld. Het volledige menu vind je hier.

Bijpassend drankje

Zowel in de stoof als in het glas is deze Bourgogne Pinot Noir te vinden. Vergeet ook het tafelwater niet.

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

  • 600 gr portabella’s
  • 400 gr overige paddenstoelen naar keuze
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gr wortel
  • 3 stengels bleekselderij
  • 45 gr boter
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 300 ml rode wijn
  • 250 ml groentebouillon
  • 1 el sojasaus
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes selderij, blaadjes fijngehakt
  • zout en zwarte peper
  • 125 gr polenta
  • 40 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • ook nodig: braadpan
  • serveer erbij: boerenkoolsalade met zoetzure rode kool (hier vind je het recept en stoofpeertjes naar mijn recept of kies lekker makkelijk voor deze.

Wat je gaat doen voor de paddenstoelenstoof

Bereiding: 50 minuten

Alle stappen t/m punt 3 kun je voorbereiden. Bewaar de paddenstoelenstoof afgedekt in de koelkast tot verder gebruik.

  1. Snijd de portabella’s in dikke plakken en hak de paddenstoelen grof. Snipper de uien, hak de knoflook fijn, snijd de wortel in schuine plakken en de bleekselderij in maantjes.
  2. Verhit een braadpan en smelt hierin 20 gr boter. Fruit de ui, knoflook, wortel en bleekselderij voor 5 minuten op middellaag vuur. Zet het vuur wat hoger en bak de paddenstoelen mee tot ze hun vocht beginnen te verliezen. Roer de tomatenpuree en bloem erdoor en bak nog 2 minuten.
  3. Schenk de wijn, bouillon en sojasaus in de pan. Voeg de tijm en selderij toe en roer door. Laat 30 minuten pruttelen op laag vuur met de deksel iets schuin op de pan. Proef en voeg naar wens extra sojasaus/zout en/of zwarte peper toe. Laat nog 5 – 10 minuten pruttelen zonder deksel om de saus iets verder in te dikken.
  4. Breng ondertussen 650 ml water met ½ tl zout aan de kook en voeg al roerende de polenta toe. Laat 10 minuten op laag vuur koken en roer regelmatig. Roer op het laatst de Parmezaanse kaas en 25 gr boter (in blokjes) erdoor. Blijf roeren tot alles goed is opgenomen. Proef en breng naar wens verder op smaak met zout en peper.
  5. Verwarm idealiter de borden even 10 minuten voor op 80 graden in de oven. Schep wat van de romige polenta op de borden met een royale schep van de paddenstoelenstoof. Serveer direct en zet de bijgerechten ook op tafel.

Bewaar dit recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit recept is onderdeel van het vegetarische kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca