Couscous met kip en sumak

Afgelopen weekend ben ik na 24,5 jaar verhuisd vanuit mijn ouderlijk huis. Dat was niet zo 1,2,3 gedaan want we zijn al maanden aan het opruimen en dozen aan het inpakken. Man, wat kan een mens veel spullen verzamelen. Ik hoor mezelf zeggen dat ik het nooit zo ver wil …

Afgelopen weekend ben ik na 24,5 jaar verhuisd vanuit mijn ouderlijk huis. Dat was niet zo 1,2,3 gedaan want we zijn al maanden aan het opruimen en dozen aan het inpakken. Man, wat kan een mens veel spullen verzamelen. Ik hoor mezelf zeggen dat ik het nooit zo ver wil laten komen, maar ondertussen zie ik hier een kast vol met kookspullen staan waar gisteren toch een stuk minder stond.

Je kunt wel begrijpen dat ik de dozen even zat was, maar ik had de Arab Food Lovers box ook nog en voor die maakte ik toch een uitzondering. Deze box zit namelijk vol met producten van het nieuwe online platform Arab Food Lovers, dé Europese online Arabische speciaalzaak. Aangezien ik fan ben van de Arabische keuken, was ik heel nieuwsgierig. Na het openen werd die nieuwsgierigheid alleen maar meer want er zaten heel veel interessante producten in. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit van vogeltongpasta gehoord, dat is pasta maar het lijkt op rijst. En paprikapasta, daar heb ik ook nog nooit mee gekookt. Natuurlijk zat er ook harissa (Marokkaanse sambal), ras el hanout en couscous in het pakket, wat typisch Arabische producten zijn. Ik besloot aan de slag te gaan met de tomatencouscous en de sumak (een specerij wat als smaak een mix van citroen en peper is en wordt gemaakt van de gemalen bes van de sumakplant). Het bleef niet alleen bij de tomatencouscous en sumak, ik voegde ook de ras el hanout en harissa uit de box aan deze couscous met kip en sumak toe.

Couscous met ras el hanout kip en sumak_3

Het eindresultaat was een hele smakelijke couscous, waarvan ik de dag erna nog tijdens de lunch gesmuld heb. Ik ben vooral erg enthousiast over de sumak, wat een geweldig product is dat. De smaak ligt inderdaad tussen citroen en peper in en het maakte de couscous net wat specialer. Van de tomatencouscous had ik meer verwacht dat die naar tomaat zou smaken, de smaak is niet heel anders dan een ‘gewone’ couscous. De harissa lekker pittig, dus pas daar mee op als je nog wat minder gewend bent aan pit. En dan nu natuurlijk het recept voor jullie!

Wat je nodig hebt voor 2 personen:

1 ui
150 gr kipfilet
klontje boter
1/2 eetlepel ras el hanout
150 gr (tomaten)couscous (1 gevulde mok)
sap van een 1/2 citroen
200 gr cherrytomaten, gehalveerd
1/2 komkommer
1 el olijfolie
sumak naar smaak
harissa naar smaak

Couscous met ras el hanout kip en sumak_2

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 20 min

1. Snijd de ui in ringen en de kipfilet in blokjes.

2. Verhit een klontje boter in een koekenpan en fruit de ui hierin aan. Voeg de kip en de ras el hanout toe, bak de kip even rondom bruin en laat het daarna op gematigd vuur gaar worden.

3. Doe de couscous in een lage kom of pan. Sprenkel het citroensap erover heen en voeg vervolgens dezelfde hoeveelheid kokend water aan de couscous toe. Roer even voorzichtig door en laat dan minimaal 5 minuten staan tot het vocht is opgenomen.

4. Halveer de tomaten en snijd de komkommer in halve plakjes, voeg dit nog een minuut aan de kip met ui toe.

5. Voeg de olijfolie aan de couscous toe en roer even door, meng vervolgens met de rest. Serveer op de borden en strooi er naar smaak wat sumak overheen. Zet de harissa op tafel voor degene die van wat extra pit houden.

Recept & fotografie: Dominique

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer