Dagje weg met bier, kaas en lang lunchen in Elburg

Weten jullie nog toen ik met de Mr. een weekendje naar de Veluwe ging? Onder andere Hattem en Harderwijk stonden toen op het programma. Maar dat was niet alles, want we sloten ons weekend af in het mooie Elburg. Misschien was Elburg wel de grootste verrassing van het weekend. Niet …

Weten jullie nog toen ik met de Mr. een weekendje naar de Veluwe ging? Onder andere Hattem en Harderwijk stonden toen op het programma. Maar dat was niet alles, want we sloten ons weekend af in het mooie Elburg.

Misschien was Elburg wel de grootste verrassing van het weekend. Niet in de laatste plaats door de fantastische B&B Buitenplaats Natuurlijk Goed waar we een nachtje hebben overnacht. Hoe geweldig we het daar hebben gehad kun je lezen in deze blog.

Hanzestad Elburg

Na een zalig ontbijt van Alaine in haar B&B reden we ’s ochtends naar Hanzestad Elburg toe. Dit voormalige vissersstadje valt direct op door de vorm die volledig vierkant is. Niet alleen de contouren zijn recht, maar ook het stratenplan is volledig rechthoekig. Je kunt hier dus onmogelijk verdwalen, ook omdat het stadje heel compact is (250 x 300 meter). Je parkeert daarom net buiten de stadsmuren je auto (voldoende parkeerplek) en gaat vervolgens lekker wandelen.

Wij gingen uiteraard ook wandelen, het eerste deel met een stadsgids. Als je Elburg binnenwandelt, vind je aan je linkerzijde direct het Museum Elburg waar ook de VVV Elburg in gevestigd is. Hier kun je onder andere stadswandelingen boeken. Dit pand was trouwens vroegen een agnietenklooster. Daar weet de gids zeer vermakelijk over te vertellen!

Terug naar Elburg als stad, gesticht in het jaar 800 en kreeg in 1233 stadsrechten. Elburg had open zee voor de deur en was een echte vissersstad. Er is inmiddels geen zee meer te bekennen, maar er is nog wel water en de vissershistorie is nog goed merkbaar. Zo is er zelfs nog een palingrokerij en touwslager. En eigenlijk mag je Elburg dan ook niet verlaten zonder een visje te hebben gegeten.

Kijk tijdens je wandeling eens aandachtig naar de kleine muurhuisjes tegen de stadsmuren werden gebouwd vroeger. Waar zelfs met 10 kinderen in geleefd werd. Dat was geen leven meer, maar overleven. Vooral in de barre winters. Tegenover het museum in de Jufferenstraat is nog een muurhuisje dat op bepaalde dagen opengesteld wordt om te bezichtigen.

Karakteristiek voor Elburg zijn de ‘keitjesstoepen’, oftewel stoepen die ingelegd zijn met kleine witte en zwarte keitjes. Mooi om te zien en wat een werk. Vergeet daarom ook niet om af en toe naar beneden te kijken. Mijn favoriete straatje van de stad vond ik de Westerwalstraat, wat een fleurigheid met al die bloemen voor de deur!

Stadsbrouwerij van Elburg

Je verwacht het misschien niet, maar in Elburg hebben ze een prachtige stadsbrouwerij. Tijdens ons bezoek was de nieuwe Stadsbrouwerij Vos pas 3 weken open en alles zag er spic en span uit. Hier wordt volgens het reinheitsgebot gebrouwen en dat betekent dat er alleen water, mout, hop en gist wordt gebruikt voor het brouwproces. Verzoeting doen ze dus niet aan. Twee keer per week wordt er gebrouwen en het vergisten en lagen duurt 6 weken. We kregen een uitgebreide rondleiding in de brouwerij. Ontzettend leuk én interessant!

Wil je dit zelf ook meemaken? Dat kan, iedere dag van de week behalve op zondag. Een rondleiding duurt 40 minuten, kost € 13,50 per persoon en is inclusief een proeverijplankje met 3 bieren van Eem Bier. Meer informatie vind je hier.

Ook kun je een stadswandeling combineren met de rondleiding bij de stadsbrouwerij, daarvoor kun je terecht bij de VVV Elburg.

Lunch bij Le Papillon

We wandelden weer terug de stad in en stopten bij Restaurant Le Papillon voor de lunch. Een restaurant waar ik waarschijnlijk voorbij was gelopen als ik niet een tip had gekregen om hier te gaan eten. En gelukkig maar, want we hebben hier geweldig goed gegeten. Ik wil nog graag een keer terug!

De bospeensoep met Marokkaanse specerijen, couscous en lam als amuse bijvoorbeeld. Maar ook de Hollandse Nieuwe met zure room, mierikswortel, dressing van dille en augurk en gebrande mini komkommer was zalig.

En dan de lamsnek als hoofdgerecht…die eerst was gepekeld en daarna op lage temperatuur gegaard en nog gebakken. Met puree van bospeen, jus van gefermenteerde knoflook en basilicumolie. Briljant!

Leuk om te weten: De wortels van Le Papillon voeren terug tot aan de 17e eeuw. Destijds dienstdoende als zeilmakerij, tegenwoordig als Bistro Restaurant. De authentieke eigenschappen van dit eeuwenoude pand zijn bewaard gebleven en overal nog zichtbaar.

Lang verhaal kort: Ben je in Elburg, ga hier eten en laat jezelf goed in de watten leggen met het menu du chef!

Nog een kaasplankje toe

Nou oké, we aten gewoon het dessert van het menu in het restaurant. Maar daarna reden we toch nog even naar Doornspijk voor een bezoek aan een hele bijzondere kaasboerderij. We waren er toch!

Kaasboerderij van Zeeburg is een van de weinige kaasboerderijen op de Veluwe. Hier wordt echte boerenkaas gemaakt naar authentiek recept en die smaakt geweldig.

Op de boerderij kun je aansluiten bij een van de rondleidingen. De boer zelf is daarbij de gids en neemt je mee naar de koeien, je leert melken, echte boerenkaas bereiden en je bezoekt de authentieke rijpingsruimte. Tenslotte is er nog een kaasproeverij en leer je de beginselen om boerenkaas op waarde te schatten.

De boer kan mooi vertellen en het was een leuke ervaring om dit boerenbedrijf te leren kennen. En ik was vooral blij de dagen erna met de kaas en andere producten die ik had gekocht voor thuis!

Dit was ons smaakbezoek aan Hanzestad Elburg, het einde van een weekend Veluwe waar we enorm van genoten hebben. Wil je meer lezen over een dagje weg op de Veluwe, lees dan hier verder.

Voor deze reis naar de Veluwe ben ik uitgenodigd door VisitOost. Als trots ambassadeur van Oost-Nederland zal ik dit jaar vier reizen maken om meer te ontdekken over dit deel van Nederland. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)