Dips en smeersels voor op stokbrood

We zijn dol op dips en smeersels voor op stokbrood. Heerlijk voor bij de borrel, barbecue of wanneer je gaat picknicken. En zo ingewikkeld om het zelf te maken is het niet, wel veel lekkerder! Zo maakten we laatst zelf kruidenboter, een smeersel met roomkaas, dille en augurk en olijfoliedipjes.

Zelfgemaakte kruidenboter

Kruidenboter is een van de lekkerste smeersels en het perfecte voorbeeld voor een smeersel die zo veel beter smaakt wanneer je het zelf maakt!

Wat je nodig hebt voor de kruidenboter

  • 100gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • blaadjes van 10 takjes platte peterselie
  • 5 takjes dille
  • 10 stengels bieslook
  • 1 teentje knoflook
  • 1tl vers citroensap
  • zeezout

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 10 minuten + minimaal 1 uur in de koelkast

  1. Roer de roomboter los in een kom. Hak de kruiden helemaal fijn en pers het teentje knoflook uit. Roer dit samen met de citroensap door de boter totdat alles goed vermengd is. Breng op smaak met zeezout.
  2. Neem een stuk huishoudfolie en spreid dit uit op het aanrecht. Schep hier de kruidenboter op en vouw het huishoudfolie dicht. Rol daarna met je handen de kruidenboter uit tot een dikke worst die overal dezelfde dikte heeft. Draai daarna de uiteindes dicht en leg de kruidenboter zo in de koelkast om op te stijven. Als de kruidenboter goed koud is, kun je er mooie plakken van snijden die je kunt serveren tijdens het ontbijt, een brunch of bij de borrel.

Roomkaas met dille en augurk

De roomkaas met dille en augurk heb je zo gemaakt. Hiervoor meng je 100 gram roomkaas (op kamertemperatuur) met 4 takjes fijngehakte dille, een halve augurk in blokjes en 1 eetlepel citroensap door elkaar en je smeersel is klaar!

Olijfoliedipjes

Olijfoliedipjes zijn eigenlijk niet veel meer dan een goede olijfolie gemengd met ingrediënten naar keuze. Super simpel maar onwijs lekker. Zelf kozen wij voor een dip met pit, namelijk een olijfolie gemengd met chilivlokken en grofgehakte gedroogde chilipepers. Maar je kunt er ook een kruidendip van maken, meng de olie dan bijvoorbeeld met een mengeling van verse bieslook, peterselie en oregano. Of maak een citroendip, en meng de olijfolie met citroensap en -schil, ook heel lekker! Kijk voor goede olijfolie vooral eens op de site van Foodelicious. Dat is onze favoriet.

Op zoek naar nog meer inspiratie voor tijdens de picknick? Kijk dan eens hier.

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Dips en smeersels voor op stokbrood”