Eetdagboek #1b – Leven na de oliebollen

Mijn eetdagboek. Het wordt een dingetje hier op de blog. Dat iedere week (misschien af en toe een weekje niet) gaat terugkeren op veler verzoek. Jullie vinden het leuk om te lezen en halen er inspiratie uit. Dat is voor mij al reden genoeg! Nu tijd voor de eerste editie …

Mijn eetdagboek. Het wordt een dingetje hier op de blog. Dat iedere week (misschien af en toe een weekje niet) gaat terugkeren op veler verzoek. Jullie vinden het leuk om te lezen en halen er inspiratie uit. Dat is voor mij al reden genoeg! Nu tijd voor de eerste editie (of eigenlijk 1b, want ik heb lang geleden al een nummer 1 geschreven, maar die telt niet meer) en wat voor een. Ik begin namelijk een paar dagen voor oud & nieuw, vreet mezelf vervolgens door een berg oliebollen heen en probeer na 1 januari een aantal ‘we doen het weer wat gezonder’ dagen in te lassen die compleet mislukken. Ik hoop dat jullie er klaar voor zijn.

Maandag

Wat een dag om met een eetdagboek te beginnen, want vandaag gaan we mijn moeder verhuizen. Die stopt met haar kapsalon op 72-jarige leeftijd. Het wordt een heftig dagje al glibberend over bevroren wegdelen. Ik ontbijt wel, iets granola-achtigs en prop er nog een banaan achteraan. Vervolgens leef ik op koffie, water en wat koekjes her en der totdat ik om 15.00 uur een glas wijn in mijn handen geduwd krijg van mijn moeder om te vieren dat alle spullen heelhuids in haar huis terecht zijn gekomen. ‘s Avonds halen The Mr. en ik saoto soep en nasi en ik bak om 21.00 uur ‘s avonds nog chocolade oliebollen met een vleugje sinaasappel.

Francesca's eetdagboek_1

Die stonden ingepland om de dag ervoor te maken, maar ik kwam op zondagmiddag erachter dat ik geen liters olie in huis had gehaald. Dan wordt het lastig oliebollen bakken. Maar goed, om 23.00 uur ‘s avonds ben ik klaar met bakken en proef er 2 (of waren het er 3) voor.

Dinsdag

Wellicht niet een hele grote verrassing, maar ik ontbijt dus met een oliebol en cappuccino. Ze liggen er nou eenmaal toch.

Francesca's eetdagboek_2

Vervolgens moet ik kneiterhard aan het werk en heel veel boodschappen doen. Ik lunch tussen de middag met een snelle salade met restjes groenten uit de koelkast gemengd met bulgur en olijfolie. Tussendoor knabbel ik op wortels en noten en drink veel water om mijn slechte gedrag van de dag ervoor weg te spoelen. ‘s Avonds maak ik een grote pan saoto soep om de soep van de avond ervoor goed te maken, die was namelijk niet zo best. En ik heb serieus de beste saoto van 2014 gemaakt! Vooral mijn peper ketjap was om te zoenen. Het recept daarvoor zal ik jullie binnenkort zeker gaan geven. Als toetje eet ik een oliebol, want ze liggen er nog steeds.

Francesca's eetdagboek_3

Woensdag

Oudjaarsdag en ik ga los. Met, hoe kan het ook anders, oliebollen bakken! Ik ben om 08.00 uur ‘s ochtends opgestaan om het beslag te maken en volg vandaag het recept van Eetschrijver. Ook maak ik de appelbollen met salted caramel van Made by Ellen. Mijn keuken na zo’n bakochtend ziet er trouwens ZO uit.

Francesca's eetdagboek_4

Ik probeer de dag nog te beginnen met een goed ontbijtje van teff, kokosmelk en peer, maar ‘who am I kidding’. Want zodra de oliebollen iets zijn afgekoeld, moet ik natuurlijk proeven. Dat geldt ook voor de salted caramel en de restjes daarvan die in de pan zijn achtergebleven (ik heb ‘m netjes leeggelikt hoor, geen zorgen).

Francesca's eetdagboek_5

Na een kom homemade saoto soep gaan we ‘s middags naar mijn moeder en daar eet ik nog meer oliebollen, ook nog maar een appelbol en drink wat bubbels om vervolgens ‘s avonds bij mijn schoonmoeder aan te vallen op de bara, pasteitjes, pom en roti met doks en kousenband. Nadat het nieuwe jaar is ingeluid duurt de nacht bij ons nog lang. Gelukkig heb ik een flink bodempje gelegd.

Donderdag

Nieuwjaarsochtend heb ik slapend doorgebracht, zo ook een deel van de middag. Rond 15.00 uur ‘s middags hebben jullie waarschijnlijk mijn ontbijt op Instagram voorbij zien komen. Ik ben sinds kort lichtelijk verslaafd aan deze paleo ontbijt crumble.

Francesca's eetdagboek_6

Die maak je heel simpel met stukjes fruit, kaneel en de crumble is van amandelmeel, kokosolie en ahornsiroop. Vervolgens schuif je deze in de oven en daarna is het dik genieten. Ik drink er een paar mokken thee ben en kom weer tot leven. Heel veel meer dan water gaat er niet in die middag en ‘s avonds eet ik leftovers van schoonmama: pom, bami, kip, doks en kousenband. Beter anti-kater eten is er niet.

Francesca's eetdagboek_7

Vrijdag

Eindelijk weer een beetje normale dag waarbij ik niets hoef en alles mag. Alhoewel, er moet wel gewerkt worden, maar ik hoef het huis niet uit. ‘s Ochtends begin ik met een cappuccino en een bakje granola met fruit en kwark. Voor de lunch bak ik groene asperges met worst, eieren, Bleu de Wolvega kaas van Kaashandel Kef uit Amsterdam en gehakte bladpeterselie.

Francesca's eetdagboek_8

Niet over nagedacht, gewoon dingen gecombineerd die nog in mijn koelkast lagen met een verrassend lekker resultaat. Tussendoor hap ik nog een appel weg en zuig een sinaasappel en grapefruit uit (gewoon zo boven de wasbak, doen jullie dat ook?). ‘s Avonds is het tijd voor wat homemade cooking. Ik rooster broccoli in de oven (mennn, wat is dat lekker!) en maak pollo al marsala. Beide een groot succes en die komen op de blog.

Francesca's eetdagboek_10

Omdat ik mijn peuter geen kip in wijnsaus geef, krijgt hij een bordje met kip die ik eerder uit de pan heb gehaald, gecombineerd met die geroosterde broccoli, paddenstoelen en tomaat.

Francesca's eetdagboek_9

Zaterdag

Ik word wakker en heb weer zin in een bakje teff. Vooral koud vind ik het mega lekker en dan is het echt zo klaar. Gewoon wat in een bakje strooien, mengen met kokosmelk en dan fruit, zaden of noten erbij gooien die je in huis hebt. Vandaag combineerde ik het met gedroogde kersen, dadels en amandelschaafsel. Met mijn altijd aanwezige morning cappuccino erbij.

Francesca's eetdagboek_11

Tussen de middag bak ik eitjes en maak er een makkelijke salade bij en wat stukken avocado. Na een bezoek aan Kasteel De Haar en een niet zo warme (dus ook niet lekkere) chocolademelk ter plaatse gaan we ‘s avonds een pannenkoek eten bij Kort-Jak in Harmelen. Daar kunnen ze wel pannenkoeken bakken hoor, die van ons waren meer dan goedgekeurd!

Francesca's eetdagboek_12

‘s Avonds vind ik per ongeluk nog een zakje amaretti koekjes en die gaan er bijna allemaal aan.

Zondag

Zondagochtend is bij ons meestal smulochtend (alhoewel ik me kan voorstellen dat je na het lezen van de voorgaande dagen wellicht denkt dat ik al genoeg gesmuld heb deze week). Ook deze ochtend is het raak. Ik maak wentelteefjes van briochebrood en bak deze samen met stukjes appel in een pan. Wel met kokosmelk en zonder geraffineerde suiker. Er gaat alleen een klein drupje ahornsiroop over. Niet dat dat het gezond maakt hoor, maar ik merk wel dat ik langzaam moet afkicken van de enorme suikerrush van de afgelopen weken.

Francesca's eetdagboek_13

Tussen de middag lunchen we met gekookte eitjes en een salade van tonijn, mais, tomaten en amandelen. Dit blijft een van mijn favoriete salades omdat je ‘m zo retesnel kunt klaarmaken, binnen 5 minuten ben je klaar.

Francesca's eetdagboek_14

‘s Middags is er een nieuwjaarsborrel bij vrienden van ons en de flessen ploppen weer open. We eten er toastjes met salades, kruidenboter en gemarineerde kippenpoten bij terwijl we in onze joggingbroeken op het vloerkleed zitten in de woonkamer. De week sluiten we af met hetzelfde als waarmee de week is begonnen; saoto en nasi.

Het was een mooie week. Liefs, Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer