Feestelijke poké bowl brunch – met zalm, kip en tempeh

Ben je op zoek naar een originele, frisse én feestelijke manier om te brunchen met vrienden of familie? Dan is deze kleurrijke poké bowl brunch misschien precies wat je zoekt!  In plaats van een traditionele brunch met broodjes, salades en beleg, koos ik voor drie verrassende poké bowls: eentje met …

Ben je op zoek naar een originele, frisse én feestelijke manier om te brunchen met vrienden of familie? Dan is deze kleurrijke poké bowl brunch misschien precies wat je zoekt!  In plaats van een traditionele brunch met broodjes, salades en beleg, koos ik voor drie verrassende poké bowls: eentje met rauwe zalm en avocado, een met gegrilde sesamkip en bloemkoolrijst en een vega variant met ketjap tempeh, rode kool en een misodressing. Daarbij serveerde ik gestoomde edamame, krokante zeewiersnacks en een side salad van overgebleven toppings. Een vrolijke tafel vol kleur, smaak en textuur en perfect voor ieder feestelijk moment!

Wat staat er allemaal op de poké brunch tafel?

  • Poké bowl met gemarineerde zalm, avocado en komkommer
  • Poké bowl met gegrilde kippendijen en bloemkoolrijst
  • Poké bowl met ketjap tempeh, zwarte bonen en cruncy kool
  • Gestoomde edamame met chili
  • Knapperige zeewiersnacks en andere Japanse snacks
  • Side salad van overgebleven groenten
  • IJswater met citroen
  • Optioneel met saké, witte wijn of (alcoholvrije) bubbels

Zo bereid je je poké bowl brunch relaxed voor

Een poké bowl brunch ziet er indrukwekkend uit, maar is verrassend goed voor te bereiden. Door slim te plannen, hoef je op de dag zelf alleen nog maar de poké bowls af te maken, te stylen en te genieten.

Wat kun je de dag ervoor al doen?

  • Bloemkoolrijst bakken: Maak bloemkoolrijst een dag van tevoren. Laat volledig afkoelen, bewaar in in de koelkast en warm licht op.
  • Zalm en kip marineren: Marineer deze al een dag eerder. De smaken trekken dan nog beter in. Tempeh kun je zelfs al bakken en de kip kun je ook vast grillen (nadat deze goed is gemarineerd) en de volgende dag even opwarmen.
  • Groenten snijden: Snijd wortel, komkommer, rode kool en andere groenten vast en bewaar alles los in bakjes. Edamame bonen kun je vast ontdooien en mais laten uitlekken, bewaar dit ook allemaal in de koelkast.
  • Dressing(s) maken: Maak je dressing(s) of sauzen en bewaar ze in kleine potjes of knijpflacons.

Wat doe je op het laatste moment?

  • Sushirijst koken: want niemand wil sushirijst van de dag ervoor in een poké bowl ;-). Laat deze wel afkoelen tot lauw voordat je de poké bowls gaat opmaken
  • Die blijft het mooist als je hem vlak voor het serveren snijdt, sprenkel er wat citroensap over.
  • Kip of tempeh opwarmen: In de pan of in de magnetron.
  • Poké bowls opmaken: Zet alles op tafel in kommetjes of stel alvast wat bowls samen. Dit kan vlak voor het serveren, dek af als ze klaar zijn
  • Side salads maken: heb je verse groenten en kruiden over? Meng die in schaaltjes en maak eventueel aan met een beetje rijstazijn en/of citroensap, sesamolie en zout.
  • Edamame stomen: Stoom de edamame kort vlak voor je aan tafel gaat, dan zijn ze het allerlekkerst.
  • Afstylen & serveren: Werk de bowls af met sesam, norivlokken en eventueel verse kruiden. Serveer met frisse drankjes en je krokante snacks – en je poké bowl brunch is compleet!

Hieronder vind je alle recepten van mijn bowls!

Poké bowl met zalm, avocado en komkommer

Ingrediënten voor 1 grote schaal:

  • 250 gr sushirijst
  • 2,5 el rijstazijn
  • 1/2 tl suiker
  • zout
  • 300 gr verse zalm (sashimi-kwaliteit), in dunne plakjes
  • 2 el sojasaus + extra
  • 1 el rijstazijn
  • 1 tl sesamolie
  • ½ tl gemberpuree
  • ½ avocado, in dunne plakjes
  • 4 snackkomkommers, in dunne plakjes en gemengd met een drupje rijstazijn
  • 50 gr wortel julienne
  • 100 gr edamame boontjes (diepvries is prima en veel goedkoper, laat eerst ontdooien)
  • 75 gr maiskorrels, uitgelekt
  • 2 el zeewiersalade
  • Wasabi mayonaise (of meng japanse mayo met wat wasabi)
  • (optioneel) norisnippers of poké topping

Bereiding (sushirijst 45 minuten + bereiden 30 minuten)

  1. Kook de sushirijst (exact) volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng daarna met een mengsel van rijstazijn, suiker en zout (warm dat eerst even op in de magnetron zodat het goed mengt). Laat iets afkoelen.
  2. Meng de zalm met 2 el sojasaus, 1 el rijstazijn, 2 tl sesamolie en ½ tl gemberpuree. Laat 10 minuten staan.
  3. Verdeel de rijst over een grote kom en sprenkel de marinade van de zalm er gelijkmatig over.
  4. Garneer speels met de zalm en toppings (avocado, komkommer, wortel, edamame, mais en zeewier), zorg dat alles een eigen plek heeft zodat het mooi zichtbaar is.
  5. Garneer met norisnippers of poké topping.
  6. Serveer met wasabi mayonaise en extra sojasaus voor de liefhebbers.

Poké bowl met gegrilde sesamkip, mango en bloemkoolrijst

Ingrediënten voor 1 grote schaal:

  • 400 gr kippendijen
  • 4 el sojasaus
  • 1 el + 1 tl rijstazijn
  • 1 el sesamolie
  • 1 tl gemperpuree
  • 1 tl knoflookpuree
  • 1 tl + 1/2 tl honing
  • zwarte peper
  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 1 el sesamolie
  • 1 tl knoflookpuree
  • 1 limoen
  • 2 el japanse mayo
  • 1 tl sriracha
  • 2 el verse mango, in kleine blokjes
  • 2 el verse edamame bonen
  • 1 el fijngehakte lente-ui
  • 1 el sesamzaadjes
  • optioneel: verse koriander en zoetzure rode ui

Bereiding (marineren: 4 uur + bereiding: 30 minuten):

  1. Marineer de kip in een mengsel van 4 el sojasaus, 1 el rijstazijn, 1 el sesamolie, 1 tl gemberpuree, 1 tl knoflookpuree, 1 tl honing en een royale snuf gemalen zwarte peper. Marineer dit minstens 2 uur, maar een nachtje is nog beter.
  2. Haal de kip uit de marinade en grill of bak gaar, snijd daarna in dunne plakjes.
  3. Bak de bloemkoolrijst voor 5 minuten in een hapjespan in 1 el sesamolie met 1 tl knoflookpuree. Breng naar wens verder op smaak met 1 el rijstazijn, kneepje limoensap, zout en optioneel wat fijngehakte koriander. Laat afkoelen tot lauw.
  4. Klop een dressing van de 2 el mayonaise, 1 tl sriracha, 1/2 tl honing en limoensap naar smaak. De dressing moet schenkbaar zijn. Mag het pittiger, voeg dan extra sriracha toe.
  5. Bouw de poké bowl op in een mooie schaal. Begin met de bloemkoolrijst en garneer speels met plakjes kippendijen, blokjes mango, edamame bonen en lente-ui en sesamzaadjes. Voeg eventueel nog verse koriander en zoetzure rode-ui toe. Serveer met de dressing die naar eigen inzicht kan worden toegevoegd. Zet ook extra sriracha neer voor de liefhebbers.

Poké bowl met ketjap tempeh, zwarte bonen, rode kool en misodressing

Ingrediënten voor 1 grote schaal:

  • 200 g sushirijst
  • 2 el rijstazijn
  • 1 tl suiker
  • zout
  • 300 g ketjap tempeh, in blokjes
  • plantaardige olie
  • 1 el witte miso
  • 1 el tahin
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl ahornsiroop of honing
  • ½ tl geraspte gember
  • 100 gr zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
  • ¼ komkommer, in dunne linten (mandoline of kaasschaaf)
  • rijstazijn
  • 10 cherrytomaten, gehalveerd
  • 50 gr rode kool, geraspt of fijngehakt
  • optioneel: sushigember in dunne reepjes of plakjes en een norivel

Bereiding (sushirijst 45 minuten + bereiden 30 minuten):

  1. Kook de sushirijst (exact) volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng daarna met een mengsel van rijstazijn, suiker en zout (warm dat eerst even op in de magnetron zodat het goed mengt). Laat iets afkoelen.
  2. Bak de ketjap tempeh krokant en bruin in plantaardige olie, laat afkoelen tot lauw.
  3. Klop een dressing van 1 el witte miso, 1 el tahin, 1 el sojasaus, 1 tl ahornsiroop, ½ tl gemberpuree en wat water om de dressing vloeibaarder te maken. Deze moet schenkbaar zijn.
  4. Meng de linten komkommer met een scheutje rijstazijn en een snufje zout.
  5. Bouw de poké bowl op in een mooie schaal. Begin met de sushirijst en garneer speels met de tempeh, zwarte bonen, komkommerlinten, cherrytomaten, rode kool en optioneel de sushigember. Sprenkel de dressing erover en garneer optioneel met een verkruimeld norivel.

Bijgerechten

Gestoomde edamamebonen met chili

  • 500 gr edamame (diepvries, ongepeld).
  • Stoom of verwarm volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bestrooi met sesamolie, chili flakes (of pul biber) en zeezout.

Krokante zeewiersnacks

  • Die vind je allemaal in de supermarkt, denk aan de krokante zeewiersnacks, Japanse bollen en andere Aziatische zoutjes.
  • Serveer in kleine bakjes als extra crunch

Side salad van restjes

  • Maak een snelle salade met overgebleven groenten en mango.
  • Besprenkel naar wens met rijstazijn of limoensap, sesamolie en een snufje zout.

Geniet van mijn feestelijke poké bowl brunch! Liefs, Francesca

Recepten: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca