Samenwerking – Deze gezonde Tex Mex bowl kan ik iedere week wel eten en is perfect voor de Tex Mex Friday! Hij is gevuld met smeuïg gestoofd kipgehakt, geroosterde wintergroenten, kidneybonen, rucola, een chili-yoghurtsaus én tortillachips die ik maakte van de oat tortilla’s van Santa Maria. Daarmee krijg je weer extra vezels binnen.
Het is nu winter en daarom koos ik voor pompoen en pastinaak om te roosteren in de oven. Maar ook spruitjes en knolselderij doen het goed in dit seizoen. En in andere seizoenen gebruik je bijvoorbeeld aubergine, courgette, broccoli of wortel. Qua bonen kun je in plaats van kidneybonen ook linzen, kikkererwten of zwarte bonen gebruiken. Je kunt dus echt alle kanten op met deze Tex Mex bowl!
Meer gezonde Tex Mex recepten? Hier vind je ze allemaal.
Ingrediënten
- 4 Santa Maria Oat Tortilla’s
- olijfolie
- zout
- 2 tl knoflookpuree (of 2 teentjes gehakte knoflook)
- 400 gr pompoen, in blokjes
- 400 gr pastinaak, in blokjes
- 1 zakje Santa Maria Taco Seasoning (ook verkrijgbaar zonder toegevoegd zout)
- 1 flinke ui, in dunne halve maantjes
- 400 gr kipgehakt
- 200 gr tomatenpulp
- zwarte peper
- 2 el Griekse yoghurt (vol)
- citroensap
- 1 flesje Santa Maria Hot Sauce
- 400 gr kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
- 80 gr rucola
- 2 stengels lente-ui, in dunne ringetjes
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Snijd de Oat Tortilla’s in kwarten en leg deze naast elkaar op het bakpapier. Meng 2 el olijfolie met een snuf zout en 1 tl knoflookpuree en kwast hiermee de tortilla kwarten in. Zet 10 – 12 minuten in de oven tot de tortillachips krokant en mooi bruin zijn. Bak eventueel in 2 delen als het niet past.
- Meng daarna de pompoen en pastinaak op bakpapier met 1/3 van het zakje tacokruiden, optioneel een extra snufje zout en een flinke scheut olijfolie. Zet voor 25 minuten in de oven.
- Fruit de ui in 2 el olijfolie voor 5 minuten en voeg het kipgehakt toe met 2/3 van het zakje tacokruiden en 1 el water (eventueel met een klein snufje zout als je de tacokruiden zonder toegevoegd zout gebruikt). Rul gaar en mooi bruin. Voeg de tomatenpulp toe, roer door en laat 15 minuten op laag vuur sudderen met de deksel op de pan. Proef en bepaal of het nog wat zwarte peper nodig heeft.
- Maak een sausje van de Griekse yoghurt, 1 tl knoflookpuree, snufje zout en zwarte peper, kneepje citroensap en Hot Sauce naar smaak.
- Verwarm de kidneybonen los of roer ze door het kipgehakt, aan jou de keuze.
- Maak de bowls op met een flinke hand rucola en verdeel daarover wat kipgehakt, kidneybonen, geroosterde groenten en een lepeltje saus. Steek er wat tortillachips bij en garneer met lente-ui. Eet smakelijk!
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 45 minuten
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze gezonde Tex Mex bowl! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met Santa Maria. Lees ook hier mijn disclaimer.